►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Декорацията на бебешката стая

Обстановката, в която бебето ще расте трябва да бъде топла, приятна, стимулираща, удобна и изключително безопасна. През четвъртия или петия месец от бременността вече е добре да започнете с приготовленията на бебешката стая, особено ако ще подменяте напълно цветовете и облика на определената за бебчето стая.


Декорацията на бебешката стая

Ако вече знаете пола на бебето, то това доста ще ви помогне в декорацията, ако, разбира се, сте решили да използвате стандартните и общоприетите норми – розово за момиче и синьо за момче. Сега, обаче, е момента да развихрите въображението си и да направите и нещо по-нестандартно. Много актуални напоследък са тематичните стаи, тоест избирате един символ, картинка, цвят или елемент, който се повтаря върху всички мебели, стени и каквото друго се сетите в стаята. Например, това може да е герой от някоя приказка или детско анимационно филмче, чийто образ да бъде изобразен на креватчето, масичката за повиване, перденцата, картините на стената, чаршавчетата и/или гардеробчето. Що се отнася до цветовете на стените, то все повече се забравят традиционните бяло или светло бежово, а все повече се използват наситени и много ярки цветове. Последното предизвиква доста спорове, тъй като някои психолози смятат, че тези цветове изнервят и напрягат малкото бебе. Може да се “играе” със цветовете, и да се използват повече от един за декорацията на стаята, но те трябва да бъдат в светли и меки нюанси.

Осветлението в стаята на бебето

Deteto.info

Колкото до осветлението в стаята на бебето, желателно е освен голямата лампа със по-силна светлина, да имате и една нощна лампа, която е най-добре да разположите някъде близо до вашето легло. Нощната лампа е необходимо удобство за нощните събуждания на бебето, а и му помага да заспи, тъй като светлината й не е толкова силна.
За да контролирате и дневната светлина е добре да сложите по-плътни пердета или щори, с които да омекотявате силната дневна светлина по време на съня на бебето. Но внимавайте и с това удобство, тъй като така бебето може да свикне и малко по-силната светлина да започне да му пречи.

Мебелите в стаята на бебето трябва да са максимално разредени, за да има повече свободно пространство за игра. Помислете внимателно как точно ще ги разположите, от това зависи тяхното ефектично и удобно използване.

Стените

Deteto.info

За декорацията на стените можете да развихрите повече въображението си. Първо трябва да изберете тяхното покритие – дали ще сложите тапети или латекс. Малко или много тапетите задържат повече топлината в стаята, отколкото латекса, тоест ако стаята не е южна, тапетите се по-доброто решение. За цвета на тапетите отново трябва да изберете светли нюанси, има различни детски мотиви и все пак ги съобразете с мебелите и останалите аксесоари в стаята. Прекаленото натрупване на различни и много контрастни цветове може да подейства изнервящо на бебето. За постигане на по-интересен ефект можете да облепите цветен фриз в средата на стените, това доста освежава обстановката и особено ако го поставите на едноцветни тапети.
Интересен декоративен елемент могат да бъдат и етажерки в различни цветове, които освен, че освежават обстановката са и доста функционални, особено ако не разполагате с много свободно пространство.
Различните вазички, статуетки, фигурки и саксии с цветя са наистина много подходящи за декорацията на дома ви, но определено нямат място в стаята на бебето – само ще събират прах и ще създават чувство за претрупаност.
Що се отнася до завивки, покривки за легла, килимчета и др., то изберете естествени материи в бледи пастелни цветове. Като подово покритие за стаята на бебето е подходящ ламиниран паркет, тъй като се чисти лесно, не държи студено и не събира толкова прах като килимите и мокетите. Знаете, че малките бебета отначало са доста чувствителни към прах и други подобни дразнители, затова трябва да сте внимателни.

Езика на цветовете

Езика на цветовете

Deteto.info

Много често избираме цветове за дедано място без те да са подходящи за него. А всеки цвят притежава своя собствена светлина, енергия и свой собствен ефект. Доказано е не веднъж, че цветовете влияят на настроенията и поведението ни. Ето някои от ефектите на различните цветове:

  • Червено – привлича вниманието моментално, има невероятно силен ефект, стимулира действието и може да изразява страст, емоция, агресивност и дори опасност.
  • Зелено – този цвят се свързва с плодородието и пролетта. Излъчва сигурност и стимулира емоционалното израстване, символ е на природата, младостта, желанието, почивката и равновесието.
  • Синьо – има успокояващ ефект и е вторият цвят с най-голяма сила след червения. Може да изразява доверие, хармония, приятелство, вярност, любов. Това е цвят, който намалява вълненията, понижава кръвното налягане и апетита.
  • Розово – бледо розовото има успокояващ и релаксиращ ефект.
  • Оранжево – може да символизира удоволствие, празник, слънце. Привлича вниманието, стимулира апетита, нежността, разговор, доброта.
  • Жълто – това е цвета на светлината, визуално разширява пространството. Много е активен и се асоциира с предпазливостта. Може да означава егоизъм, ревност, завист, омраза, усмивка или удоволствие. Това е най-подходящия цвят за да се внесе радост в дадена обстановка.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни