►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Сънят на бебето

Много често малките бебчета се събуждат точно, когато не очакваме това да стане и започват да плачат, без изобщо да можем да разберем защо. И когато сме сигурни, че не е болно, не е гладно и не го боли нищо, то изниква въпроса: е защо не може да спи спокойно, а се буди с плач толкова често?


Сънят на бебето

Най-простото обяснение е, че малкото бебче иска да е постоянно при вас, да не се делите от него за секунда, защото така се чувства сигурно и не го е страх. Малко по малко мъничето ще осъзнае, че дори и да остане само за малко в стаята, вие винаги сте наблизо и бдите над него. Та именно затова понякога бебето не спи спокойно и се буди дори и посред нощ търсейки вашата милувка. Да, вие също искате да сте винаги със своето малко слънчице, обаче, все пак неговия сън трябва да е спокоен, а през нощта трябва да спи поне 8-9 часа. Сънят за бебето означава здраве, правилно физическо и умствено развитие и без него тези неща са немислими. Ето защо е толкова важно да спомогнем за добрия сън на бебето и детето. Надявам се следващите съвети да ви помогнат да се справите:

  • Спазвайте стриктен режим, при който бебето да си ляга и да става всеки ден в точно определени часове. Бебетата и децата колкото и да не ви се вярва обичат режима и лесно привикват към този, който вие сте им определили. Дори и най-малкото бебче усеща кога за какво е време и си има свой ‘биологичен часовник’, който му подсказва това. Ето защо режимът определено би спомогнал много за добрия сън на бебето.
  • Спането през деня е много важно. Сънят през деня също е много важен за малкото дете, което се изморява лесно. Ето защо то трябва да спи и през деня и то няколко пъти за да може да набере нови сили както се казва, което влияе и на неговото настроение. Дете, което не спи през деня е раздразнително, отегчено и превъзбудено. Спането през деня влияе и на нощния сън. Качественото спане през деня подобрява и нощното. Не се лъжете, че ако бебето си поспива добре през деня, ще бодърства през нощта, това е само поредния мит и не правете грешката да го оставяте без сън през деня за да може да спи добре през нощта, тъй като това няма да се случи и дори може да постигнете обратен ефект.
  • Сверявайте ‘биологичния часовник’ на бебето. Когато навън е тъмно ‘биологичния часовник’ на бебето му подсказва, че е дошло време да спи. За да го научите да си ляга по-рано вечер, особено през летните месеци, когато се стъмва по-късно, можете да пускате пердетата или щорите вкъщи, за да затъмните и по този начин да сверите ‘биологичния часовник’ на бебето, което ще привикне да си ляга точно навреме, за да успее да си набави необходимата доза нощен сън.
  • Изградете си т.нар. ‘ритуал’ когато дойде време за лягане. Изграждането на специален ритуал преди лягане влага чувство за сигурност у малкото бебче, а и при по-големите деца. Това ще спомогне мъничето да направи правилно прехода от забързаното ежедневие към нощните часове, отредени за сън. Ако следвате точно определен ‘ритуал’ всеки ден преди вечерното лягане ще спомогнете много за спокойния сън на бебето и детето, например: топла баня, правим лек масаж, обличаме пижамката, мием зъбките и лицето, целувка за лека нощ, приказка или пък приспивна песничка. Не се заигравайте много вечер преди лягане, тъй като малкото дете ще се разсее и превъзбуди и след това трудно ще заспи.
  • Направете обстановката по-приятна за спане. Приятната обстановка може да бъде един от най-важните ключове за подпомагане на добрия сън на малкото дете. След като се убедите, че креватчето и завивките са му удобни, можете да помислите за това дали е подходяща температурата в стаята, 20 градуса е предостатъчно за да може бебето да спи спокойно и да не му е горещо или пък студено. Облечете му и пижама в приятен светъл цвят. Уверете се, че няма някакви шокиращи за бебето предмети наоколо, нещо, което може да му изглежда страшно или пък да го разсейва. Не претрупвайте леглото с всички модели висящи играчки, които видите в магазина – една му е напълно достатъчна, даже може да е свиреща и вечер да му я пускате като приспивна песен.
  • Правилното хранене спомага за добрия сън. Храните, богати на въглехидрати имат успокояващо действие, докато храните с високо съдържание на протеини и захар превъзбуждат бебето. Липсата на витамини също отслабва организма, а оттам и нарушава спокойния сън на бебето.
  • Спомогнете за доброто здраве и физическо състояние на малкото дете. Някои деца не са достатъчно физически активни през деня. При по-малките, гледайте да ги водите повече на въздух, не ги возете само в количката, играйте. А за по-големите – не им разрешавайте да гледат много телевизия и да водят заседнал начин на живот, осигурете им занимания, които да стимулират физическата им активност и от там и правилния им растеж. Физически по-активните деца имат по-дълъг и по-здрав сън от останалите.
  • Покажете на детето как да си почива. Доста деца си лягат без да са сигурни защо изобщо трябва да го правят. Предварително установения режим ще спомогне да разберат. Дори и детето да казва, че не му се спи, вие му обяснете, че е дошъл момент, в който трябва да си отпочине, полегнете заедно с него, прочетете някоя приказка и така детето ще придобие навика да си почива. Все пак децата, дори и най-малките доста копират възрастните, така че ако давате добър пример на детето, то ще започне да прави като вас.
  • Реагирайте в най-подходящия момент. Трябва да реагирате на момента, когато забележите, че детето е изморено и дава признаци, че му се спи. Ако се разсеете с нещо друго и не му обърнете внимание веднага, то ще се разсее и след това никой не е в състояние да го накара да заспи. Така че, ако забележите някой от тези сигнали, то най-вероятно на детето му се спи: ако активността му намалее, ако стане по-спокойно от обикновено, леко замрежен поглед, иска да е в легнало положение, става раздразнително, прозява се често, липса на интерес към вас и играчките.

Ясно е, че вариантите да спомогнете за спокойния сън на малкото дете са доста, а можете дори и вие да си измислите свои собствени според това, от какво точно ще се впечатли вашето дете, тъй като все пак всяко дете си е строго индивидуално и ако едно нещо действа на едно дете, то друго може изобщо да не се впечатли. Идеята е да предложите една динамичност на часовете, отредени за игра и разходки, и спокойствие и хармоничност – на часовете за лягане и почивка. А за упоритостта и търпението, които трябва да вложите –  вече си знаете.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни