►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Какво е следобедният сън за бебето?

Следобедният сън не е само един ежедневен навик, а до четиригодишна възраст той има изключително важно значение за физическото и психическото развитие на детето. Как да направим спането следобед нещо приятно за бебето?


Какво е следобедният сън за бебето?

До каква възраст детето трябва да не пропуска следобедната дрямка? Няма точно определени правила за това, но пък има няколко препоръки, които биха могли да превърнат следобедния сън в нещо много приятно и продуктивно.
Това, което за един възрастен може да е удоволствие – онази чудна и успокояваща следобедна дрямка през уикенда, за едно дете може да се окаже наказание.
Много мъници отказват да спят следобед и плачат и се тръшкат, когато дойде време за това. може би им липсва установеният навик или подходяща среда за това. При децата до четири години редовният и добър следобеден сън е една необходимост, особено след като се наобядват, за да съберат нова енергия за останалата част от деня. Това е и най-подходящият момент мама също да си почине малко от динамичния ден с мъничето. Оттук и онзи допълнителен смисъл, който се придава на следобедната дрямка като един генератор на мир, спокойствие и почивка в един момент от деня, в който всеки изпитва нужда от това.
За да може обаче следобедната почивка на детето да изпълни пълноценно мисията си е важно да следваме няколко правила, когато изграждаме този навик у детето. При някои този навик се развива по естествен начин и в някои случаи е дори наследствен – има семейства, които не пропускат следобедния сън и такива, които нямат навика да го правят. Обаче, това че вие не го правите не означава, че и детето ви няма да го прави стига да положите малко усилия да изградите навика у него и максимално да увеличите ефективността на следобедната почивка.

Една физическа и психическа необходимост

Deteto.info

Някои чуждестранни изследвания показват, че следобедният сън може да има решаващо значение за развитието на мозъка на бебето. Ако то не спи изобщо следобед това може да афектира върху неговото физическо и психическо развитие. Учените потвърждават, че погледнато дори от практична гледна точка, неспящото следобед бебе е раздразнително, не бодърства активно и не приема добре дейностите, които му се предлагат. Също така те добавят, че чрез съня се стимулират редица фактори, които благоприятстват добрия растеж и развитие на бебето във всеки един смисъл.
Според някои съществуващи теории докато спи детето асимилира ефективно онова, което е възприело през време на бодърстването си, Което обаче все още не е научно доказано.

Всичко трябва да е с мярка

Deteto.info

Сънят е важен, но в подходящо количество, съобразено с възрастта на детето. Ако бебето спи по-малко, отколкото му е необходимо, е много възможно в края на деня да се чувства изморено, в лошо настроение и без желание да се храни, което може да доведе и до проблеми с храненето.
От друга страна, ако детето спи прекалено много, може да има проблем с вечерното лягане и съответно с нощния сън. Това от своя страна става причина много родители да не слагат бебетата да спят следобед, за да „се изморят хубаво” и да спят непробудно през нощта. Това е много неправилно и съответно не се отразява добре на развитието на мъничето. Това, което трябва да имаме предвид, за да постигнем един баланс между сън и бодърстване, е индивидуалните нужди на детето съобразно възрастта му. Например, когато детето поотрасне малко, на около четири годинки, то не трябва да спи повече от един час след обяд.

Как да изградим навика

Deteto.info

Важно е детето да привикне да спи винаги на едно и също място, да се слага да спи по едно и също време и по един и същи начин. За него това е много важно и точно по този начин ще бъде изграден навикът. Това изисква много търпение от страна на родителите за моментите, когато мъничето няма да иска да заспи и ще се тръшка и много сила и последователност – за да успеят да изградят здравословния навик.
Родителите трябва да са наясно, че не е здравословно да слагат кърмачето да спи без да е определен режим за това, сънят е един активен процес, който не може да става случайно и без определена рутина.
Също толкова важно, колкото е продължението на следобедния сън, е той да става в подходящия час, тоест след като детето се наобядва. Много е важно да не се подведем и да се опитваме да нагаждаме следобедната дрямка на мъничето с нашия личен режим, който много често се разминава с неговия. Грешка е например, когато родителите работят по цял ден и за заръчали на детегледачката да остави мъничето да спи докато не си дойдат от работа, за да може после да е бодро и да изкара до по-късно, за да прекарат малко време с него.
Според експерти, ако детето спи ефективно следобедния си сън, то ще спи по-добре и през нощта.

Да осигурим добър сън

Deteto.info

Има деца, които спят повече от други и които заспиват по-лесно. Обаче и групата на „неспящите” също не е малка и на тези мъници трябва да им се обърне повече внимание и да се стимулира изграждането на навиците за сън без, разбира се, да се насилват нещата. Добре е да не се предлагат прекалено активни дейности непосредствено преди и след обяда, в този период да се осигури една тиха и спокойна обстановка, можете дори да затъмните леко помещението.
Така или иначе в много случаи, когато навършат около три години, децата отказват да спят следобед. Специалистите съветват детето да не се насилва да спи, но да се осигурява всеки ден подходящата среда за това, която би могла да предразположи малчугана към малко отдих. Следете за настроението на детето вечер. Ако например, към седем вечерта то вече е полузаспало, нервно и в лошо настроение, то значи не спането след като се наобядва не му се отразява добре и не е достатъчно зряло за това. При този случай, трябва да настоявате малко повече над това, ако трябва лягайте и вие заедно с него, четете му докато заспи или измислете някакъв друг "ритуал", който ще напомня на мъничето, че е време за почивка.

Идеалната обстановка за добър следобеден сън

Deteto.info

Намалете домашните си дейности, докато детето спи или поне не бъдете прекалено шумни. Това не значи да бъде пълна тишина, но силните и пронизителни звуци ще стреснат малкото дете.
Можете да затъмните малко помещението, където спи бебето, но не напълно.

Винаги слагайте мъничето да спи на едно и също място. Понякога и чаршафите с различна картинка от обичайната могат да разсеят мъничето, затова не купувайте чаршафи в прекалено ярки цветове и би било хубаво да вземете просто няколко комплекта спално бельо в един и същи десен.

Не обличайте прекалено много бебето, когато му е прекалено топло няма да може да спи спокойно. Същото се отнася и за дебелината на завивката, тя трябва да е съобразена с температурата в помещението.

Гледайте да приучите мъничето да заспива самичко, естествено знаейки, че вие сте в съседната стая. Не е необходимо да стоите до главата му – това предполага да се разстрои ако, когато се събуди, не ви види до креватчето си.

А, ако не сте у дома

Deteto.info

Въпреки че, както твърдят специалистите, бебето не трябва да спи следобедния си сън на друго място, освен на обичайното, то е неизбежно понякога да се налага да го прави. Какво можете да направите, ако сте на гости:

  • в никакъв случай не забравяйте любимите неща на бебето – юрганче, дрънкалка, биберон-залъгалка или каквото и да е друго, защото може като сте си у дома да не се сеща за него с дни, но когато не го види до себе си, веднага ще го поиска.
  • можете да остнете до детето докато заспи, все пак то не се чувства толкова сигурно и спокойно колкото у дома
  • не чакайте мъничето да стане нетърпимо и да се изнерви, а го сложете да спи точно в часа, в който винаги го слагате.
  • ако поради една или друга причина е минало много време от обичайния час за лягане, а мъника още не спи, по-добре е в този ден да не спи и да издържите лошото му настроение, отколкото да го сложите да спи прекалено късно и след това да будува цяла нощ.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни