►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да помогнем на бебето да спи добре?

Новороденото има сън, разделен на „фрагменти”, тоест, то не спи за дълги периоди от време, като възрастните.


Как да помогнем на бебето да спи добре?

Освен това, то има нужда да се храни през нощта, тъй като стомахчето му е толкова малко, че не успява да „съхрани” такова количество храна, че да го поддържа сито за дълги периоди от време. Обикновено след 4-6-месечна възраст по-голямата част от бебетата вече са способни да прекарат цяла нощ в сън, без да се събуждат. Има обаче и такива, които дълго време продължават да спят „на пресекулки”. Какво да правите?

Изградете специален режим за времето преди вечерния сън

Deteto.info

Специалистите, които са се посветили на изучаването на съня, са единодушни, че, още когато бебето е на няколко седмици трябва да му помогнем да изгради здравословни навици за сън. Какви могат да са те:

  • нещо толкова просто, като разказването на приказка или пеенето на приспивна песен или друго нещо, което ще „съобщи” на бебето, че денят е приключил, че вече е дошло време за сън и, че той е нещо добро. И не е само това – смяната на пелените, обличането на пижамата, изгасването на лампата и запалването на нощната лампа – също отличават времето за нощен сън от дневния сън и следобедната дрямка на бебетата.
  • през нощта не оставяйте бебето да спи на друго място, освен в неговата люлка или креватче, за да го свързва със спането и да свикне да заспива самичко.
  • според експерти, трябва да се избягва това, бебето да асоциира определени неща и случки с лягането му вечер, които не могат да се случат и в моментите, когато ще се събуди посред нощ. Какво се има предвид? Например, ако бебето свикне да заспива, държейки мама за ръка или в ръцете на татко, ще започне да плаче безутешно, когато се събуди през нощта и види, че непосредствено до него няма никой.

Какво да правите, когато се събуди посред нощ

Deteto.info

Ако бебето се събуди посред нощ, запазете тишина и не палете лампата – така съвсем ще се разсъни. Също така не му говорете, можете само да издадете някакъв звук, за да го успокоите, че сте наоколо, но не сте на разположение да си играете по това време. Можете да седнете близо до креватчето и да го успокоите с едно „шшшшш” и леко да го погалите по гръбчето. Предварително се уверете, че всичко, което би могло да ви потрябва през нощта е близо, за да не разсънвате допълнително бебето докато го разнасяте из стаята в търсене на нещо.
Ако става въпрос за дете над една годинка също не се вълнувайте много и запазете спокойна обстановка. Застанете до креватчето, не го взимайте на ръце, ако не е много наложително и няма друг изход, дайте му ръчичка, опитайте се да му говорите колкото е възможно по-малко, за да не го разсъните повече. Ако мъничето дойде във вашето легло посред нощ, трябва да го успокоите, но и без много да му говорите да го занесете обратно в неговото креватче. Може би няма да свикне от първия път, но специалистите са единодушни, че ако всеки път процедирате така, детето ще спре да го прави. Дори и когато мъничето е болно, е добре да не го взимате във вашето легло, стойте вие до неговото, защото обикновено от притеснение родителите взимат при себе си детето, когато е болно и така то свиква да идва в тяхното легло и продължава да го прави и след като оздравее.

Какво да правите, когато се събужда всяка нощ

Какво да правите, когато се събужда всяка нощ

Deteto.info

Ако вашето мъниче е вече на 5-6 месеца и още продължава да се събужда посред нощ, можете да използвате някоя от следващите техники:

Методът „Фербер”

Deteto.info

За много родители този метод е много суров и го отхвърлят категорично.
Това е методът „остави го да плаче” на доктор Ричард Фербер от детска болница в Бостън, който толкова много майки не приемат, защото всъщност се състои в това да оставиш бебчето да плаче за известно време, за да разбере, че няма смисъл да упорства. Според д-р Фербер бебетата се научават да спят през цялата нощ, ако се оставят сами в креватчето. В какво се състои този метод: вечер слагате бебето в креватчето, казвате му лека нощ, целувате го и излизате от стаята. Ако то започне да плаче, не влизате веднага в стаята, а изчаквате 5 минути, след което влизате, успокоявате го, но без да го взимате на ръце и после излизате. Ако бебето отново се разплаче, вече изчаквате 10 минути преди да влезете в стаята да го успокоите, после изчаквате 15 минути и така докато заспи. Идеята да влизате след известно време е да покажете на бебето, че сте още там, а и за да се уверите, че е добре. В последствие, когато бебето се събуди посред нощ трябва да повторите същото нещо, със същите интервали от време, които сте приложили, когато сте го слагали да спи.
Всяка следваща вечер, когато слагате бебето да си ляга, прибавяте по 5 минути към интервалите от време, например – през втората нощ първо изчаквате 10 минути преди да влезете да успокоите бебето, после 15 и т.н.
След три до седем дни бебето се научава да заспива самичко и знае, че и да плаче, мама и татко няма да го вземат на ръце. Според д-р Фербер толкова плач няма да има никакви последствия за бебето, но въпреки това на много родители им се къса сърцето да слушат бебчето как плаче без да правят нищо и са категорични, че няма да използват метода.

Събуждайте бебето в определени часове

Събуждайте бебето в определени часове

Deteto.info

Този метод се състои в това да изградим добри навици за сън като събуждаме бебето в точно определени часове. Какво да правите? В продължение на една седмица трябва да наблюдавате внимателно кога точно бебето се събужда през нощта, тоест, ако се събужда в 24 часа и в 4 часа, трябва да го събудите 15 минути по-рано от това, например – в 23:45 и съответно в 3:45. После, през следващите дни трябва да измествате часа за събуждане с 15 минути напред, като съответно ще се върнете пак на 24 часа и на 4 часа, на следващия ден трябва да го събудите в 24:15 и в 4:15, после – 24:30 и в 4:30 и т.н. Така бебето ще спре да се събужда самичко, а ще чака да го събудите вие. Добавяйки всеки ден по 15 минути, постепенно бебето ще се научи да спи за по-дълги периоди от време, докато накрая започне да спи непробудно през цялата нощ.
Определено този метод е по-приемлив от гледна точка на това, че няма да оставяте горкото мъниче да плаче, а вие да слушате жално отстрани, но пък вероятно ще отнеме повече време – ще ви се наложи да ставате под часовник по два пъти на нощ поне 3-4 седмици докато бебчето свикне да спи през цялата нощ.

Да помислим малко и за мама и татко

Deteto.info

За много родители липсата на сън се превръща просто в една естествена част от тяхното ежедневие и трябва да се научат да живеят с това. Ето как да свикнете по-лесно с това:

  • децата си имат собствен биологичен часовник, който освен че не съвпада с вашия, е еднакъв и от понеделник до петък и през уикенда, тоест, лощото е, че ако излезете в петък вечер до късно, няма детето да е виновно, че в събота, като станете с него рано сутринта после целия ден ще ви се спи.
  • като знаете, че отново ви предстои една нощ, в която ще спите малко и зле, просто трябва да свикнете да си лягате по-рано. Повечето мъници заспиват около 20:30 часа, пробвайте да си лягате съвсем малко по-късно от това.
  • възползвайте се от всеки момент, в който можете да поспите, независимо по кое време е. Всеизвестен е фактът, че липсата на достатъчно сън афектира върху концентрацията и умението да се реагира адекватно, да не говорим за цялостното физическо и психическо състояние на човека. За да превъзмогнете умората и да увеличите ефективността на съня трябва да дремвате следобяд само за 20-30 минути. Учените са на мнение, че ако продължителността на следобедния сън надвиши 40 минути, ще се събудите още по-изморени.
  • будувайте на смени – докато единият от родителите спи, другията ще будува. Няма никакъв смисъл да не спите и двамата през нощта, много по-добре е да се редувате, така ще успявате да си набавяте необходимата доза сън.
  • в часовете преди нощния сън не е много удачно да водите бебчето в шумни компании с други бебета.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни