►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Безсънието при бебета

Някои смущения на съня или на заспиването при децата не представляват болестно състояние, освен ако не се повтарят твърде често. Лечението се състои преди всичко в намирането на причините, тъй като те могат да са многобройни.

Д-р Зорка Угринова
Д-р Зорка Угринова

Работила като дежурен педиатър в 28-ма ДКЦ – град София и Медицински център "Лора". В настоящия момент е частно практикуващ лекар. Член на Управителния съвет на Българска медицинска хомеопатична организация /БМХО/. Член на редакторската колегия на вестник "ACTA HOMEOPATHICA". Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно – популярни здравни статии, публикувани в различни вестници и списания.  Участвала е и в редица здравни и телевизионни и радиопредавания. Редом с хомеопатията в своята лечебна практика д-р Угринова прилага фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

Вижте всички статии на Д-р Зорка Угринова

Безсънието при бебета
Смяната на ден с нощ

Смяната на ден с нощ

Deteto.info

Истинското безсъние почти не съществува при детето през първите месеци от живота му, тъй като сънят е неразделна част от съществуването му. Въпреки това, някои бебета “се забавляват” като обръщат общоприетия цикъл. Докато човек през деня се занимава с нещо, а през нощта спи, те систематично правят обартното, като вземат нощта за ден. Вместо да спят те си играят, гукат, бодърстват, без задължително да плачат или да викат...и спят чудесно по цял ден.
В други случаи родителите се събуждат през нощта от плачещото бебе. То пищи, извива и наистина изглежда сякаш го боли. Понякога, когато родителите не намерят никаква явна причина, масажират инстинктивно коремчето на бебето; то изпуска газове, успокоява се и заспива. Ако този храносмилателен проблем се появява често, дайте му лекарството Raphanus sativus niger 9 CH, което ще успокои чревните спазми.

Коликите и никненето на зъби

Deteto.info

През първите месеци се появяват и колики - детето се присвива, плаче, отделя газове, върти се неспокойно. В тези случаи е добре майките да приготвят 100 мл преварена вода, в която да разтворят по 10 гранули от две хомеопатични лекарства Magnesia phosphorica 9 CH и Colocynthis 9 CH. Хубаво е бебето да изпива по една водичка с разтворените гранулки на ден. Има бебета, при които коликите протичат с опъване на тялото назад, детето се огъва като струна и плаче. В тези случаи подходящото лекарство е Dioscorea villosa 9 CH.  Едва поотминали коликите, започва никненето на зъби. Според родителите това е и най-тежко протичащият и най-продължителен период през първата годинка на детето. То страда, а родителите не знаят как да му помогнат.
Chamomilla vulgaris 15 CH е първото лекарство за този период.Особено добро е въздействието му, ако детето е силно раздразнено, превъзбудено, пищи, има диария и се успокоява, когато го люлеят на ръце. Друг медикамент Borax 5 CH е показан, когато детето не понася да го носят и люлеят.

Слаба светлина в стаята

Deteto.info

Бебетата имат нужда от слаба светлина през нощта. Задължително спазвайте ритуал при заспиване. След вечерното къпане, останете повече време с бебето, погушкайте го, полюлейте го, тананикайте нещо. Нека бебето усети топлата ви прегръдка и цялата обич, която му давате. Така то ще се отпусне и ще заспи по-лесно. Не забравяйте, че то усеща вашето настроение. По-нервните, сприхави родители гледат по-нервни и неспокойни деца. Децата също имат своите индивидуални, характерни нужди, но невинаги могат да ги изразят, особено когато са по-малки и не могат да си служат добре с думите.

Особености на характера

Особености на характера

Deteto.info

Родителите познават децата си и още от най-ранната им възваст забелязват характерни особености, които са част от същността на хомеопатичното лечение.

  • ако децата не понасят топлина: Pulsatilla e подходящият хомеопатичен медикамент когато детето е кротко, послушно, тихо и гальовно и въпреки това зиморничаво.
  • Sulfur е показан при детето, на което все му е топло, отхвърля завивиките, спи отвито, лесно се изпотява и има влажни ръце.
  • Calcarea carbonica се препоръчва на закръглени едри бебета, които се изпотяват обилно по тила, докато спят и се събуждат, защото им е студено.
  • ако студът пречи на съня и събужда детето лекарят хомеопат предписва Silicea , когато детето e дребно на ръст, отказва упорито да свали чорапките си в леглото и се завива през глава
  • Аrsenicum album е показан, при слаби, зиморничави и болнави деца. След полунощ може да получи криза на възпалено ухо, или упорита кашлица.
  • Ако лошо понася шума и лесно се стряскат дори от минамващите коле навън: Phosphorus, Nux vomica  или Selenium ще подобрят качеството на съня.
  • Ако го смущават кошмари: в този случай медикаментът, който най-добре повлиява подобни случаи е Stramonium.
  • При всички случаи на нервни, неспокойни деца е подходящ хомеопатичният сироп Quietude. По една чаена лъжичка три пъти дневно.

Какво да запомним

Deteto.info

Ако детето не може да заспи или се събужда на няколко пъти през нощта, най-подходящият избор е хомеопатичната терапия. Не отлагайте консултацията с лекар хомеопат.

Как се дават

Deteto.info

След като разберем защо детето е будно, могат да се изберат правилните медикаменти, които най-често ще се дават в разреждане 15 или 30 CH; половин час преди лягане по 5 гранули под езика, до пълното им разтваряне. При най- малките деца гранулите могат да се стриват на прах и да се разреждат с малко вода. Хомеопатичните медикаменти не водят до пристрастяване и се изписват само в периода до възстановяване на нормалния цикъл.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни