►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Смяна на пелените на бебето

Обикновено първата смяна на пелените на новороденото се превръща в истинско изпитание за младите родители. Бебетата реагират различно на това ново и за тях начинание. Някои си кротуват, а други ритат с крачета и плачат. Ето няколко изпитани съвета как можете да превърнете смяната на пелените в приятно занимание за вас и бебчето.


Смяна на пелените на бебето
Съвети за начинаещи родители

Съвети за начинаещи родители

Deteto.info
  • Изберете подходящо място за преобличане на бебето. Плотът или масата трябва да са с твърда повърхност, но достатъчно широка, така че да няма опастност бебето да се изплъзне и да падне от там. Височината нека да около талията ви, за да не се навеждате и прегърбвате излишно, като натрупвате та ще спестите напрежение и умора в кръста.
  • Никога не оставяйте и за секунда бебето без надзор върху плота за преобличане. В детските магазини се предлагат специални бебешки шкафове с чекмеджета, в които можете да поставите всички необходими за целта неща, за да са ви под ръка и да не се налага да търсите принадлежности из цялата стаята, докато сменяте пелените.
  • Подгответе си предварително чиста пелена или памперс, кърпа за почистване, лосион и пудра против подсичане, както и найлонов плик, в който да поставите замърсената пелена или памперс. Мокрите кърпички не са препоръчителни за употреба при най-малките бебета, защото могат да предизвикат зачервяване или алргична реакция на нежната бебешка кожа. По-добре в началото ги заместете с влажна топла памучна кърпа или пелена.
  • Почистването на дупето трябва да се извършва в посока от пред назад, за да се избегне евентуална инфикция от допира на изпражненията до гениталиите (особено за момичетата). За да избегнете зачервяванията и инфекциите на вече почистената кожа нанесете крем против подсичане или лосион с ланолин и витамини. Неговата консистенция е по-плътна от лосиона/млякото за тяло, тъй като целта му е да предпази зоната на пелената, която е изложена на влага и замърсяване. Кремът се нанася обилно и не се пропускат гънките на кожата.
  • Пелените не трябва нито прекалено да стягат, нито да са твърде свободни около дупето и крачетата на бебето. Твърде „тесните” пелени ще раздразнят нежната бебешка кожа, а твърде „хлабавите” –ще пропускат и няма да предпазят достатъчно добре бебешкото креватче чисто.
  • Най-добре е да сменяте пелените непосредствено преди или след хранене. Обикновено бебетата се изхождат веднага след поемане на храна, но от друга страна често по време на кърмене някои от тях заспиват и това затруднява смяната на пелените след това.
  • За да превърнете смяната на пелените в забавно и приятно занимание за бебчето, преди да го повиете отново, направете за няколко минутки лека гимнастика с крачетата и ръчичките, масажирайте го нежно и му попейте.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни