►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кой е най-подходящият момент да въведем гърнето?

Приучването на детето да ползва гърне изисква време и много търпение от страна на родителите. Най-важното правило е да не слагаме децата под общ знаменател, защото най-подходящият момент не съвпада при всички деца. Ако едно дете даде признак, че е готово веднага след като навърши 1 годинка, то друго може да почака докато навърши 2 години. А оставането на детето сухо и за през нощта може да отнеме още 6 месеца до 1 година.


Кой е най-подходящият момент да въведем гърнето?

С приучването на детето да ползва гърне трябва да се внимава много, тъй като, ако започнем прекалено рано, когато детето още не е готово, то може да се травмира. Затова просто трябва да наблюдаваме детето и да започнем да го учим, когато преценим, че е готово. А най-често можем да разберем, че е дошъл подходящият момент, когато детето:

  • осъзнава пишкането и акането като действия и знае детските думички за тях, за да може да си казва само
  • проявява любопитство, когато родителите ползват тоалетната
  • може да задържи пелената си суха около 2 часа
  • да взима само гърнето и да знае добре за какво служи то
  • иска да му смените пелените, когато е нужно, т.е. то вече започва да изпитва дискомфорт, когато е мокро

В момента, в който решите, че е дошло подходящото време да приучите детето да ползва гърне, трябва задължително да махнете пелените и да му обувате вече обикновени памучни гащички. Важно е да изберете подходящо гърне, което да е удобно за вашето дете. Колкото до седалката за тоалетна – обикновено децата се пручват към нея след като навършат 3 години.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни