►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

9 причини да изберем многократните пелени

Олга Дукат
Олга Дукат

сертифицирана дула и инструктор за подготовка за раждането по международната програма на Childbirth International, една от основателките на Център “Естествени идеи”, майка на две деца.

Вижте всички статии на Олга Дукат

9 причини да изберем многократните пелени

Защото е екологично

Deteto.info

Производството на пелени за еднократна употреба нанася изключително сериозен удар на околната среда. Използва се огромно количество енергия, вода и гориво, изсичат се милиони дървета, а при избелването им във въздуха се отделят токсични вещества (диоксини и фурани). Над 80% от децата в развитите страни използват памперси, а за всяко едно дете са необходими към 4-5 хиляди броя, докато се научи да използва гърне. Нищо чудно, че това е един от основните битови замърсители, който буквално препълва сметищата. Лошото е, че остават там за доста дълго време – според различни източници пелените за еднократна употреба се разграждат между 250 и 500 години. Разбира се, за прозводството, а след това и за прането на многократни пелени също се използва немалко количество ресурси. Но все пак екологичният отпечатък от тях е несравнимо по-малък, особено като се има предвид, че нищо не се изхвърля, а с едни и същи 10-15 бр. пелени можете спокойно да отгледате три и повече бебета.

Здравословно е

Deteto.info

Някои леки и по-тежки здравословни проблеми при децата се свързват с използването на еднократни пелени – това са алергии, кожни дразнения, проблеми с репродуктивната система при момчетата, срастване на срамните устни при момичетата, енуреза и др. Разбира се, когато памперсите се изполват правилно, сменят се редовно и кожата се оставя да диша, вероятността това да се случи е малка. Но все пак рискът да възникне проблем се увеличава, особено ако детето е предразположено към това. Има съмнения, че някои химически вещества, използвани при производството на еднократни пелени, не са напълно безопасни за бебето. Например, същият този попиващ гел SAP, който превръща течността в гел, беше изтеглен от производството на дамските тампони, защото се свързва със синдрома на токсичния шок. Повечето многократни пелени са произведени от естествени материи, преминали минимална обработка. Често са неизбелени, не се използват бои и химикали. Ако са от органични материали, това означава, че не са използвани пестициди и хербициди при отглеждането им. От гледна точка на здравето на бебето това със сигурност е по-добрият вариант.

По-удобни са за бебето

Deteto.info

Възможно е памперсите да не причинят никакви здравословни проблеми на бебето, но със сигурност то няма да се чувства комфортно с тях. Че са сухи, сухи са, но това не е достатъчно. Покриват много голяма площ от миниатюрното телце на бебето и не позволяват на кожата му да диша. Малко възрастни хора са пробвали да носят денонощно найлонови гащи, но всички знаем колко много запарват изкуствените материи. Едно от най-големите предимства на многократните пелени, които са произведени от натурални материали (не всички са такива, затова прочетете етикета), е че са дишащи и вътре е много по-прохладно и комфортно.

Пестят семейния бюджет

Deteto.info

На пръв поглед пелените за многократна употреба изглеждат скъпи, но това е оптическа измама. За еднократните пелени давате поне двойно повече пари, но постепенно и неустено. Направете си простичка сметка – колко пари струва един пакет памперси? За колко време свършва? Колко пакета ще са ви необходими, ако ги използвате за 2 години, докато детето се научи напълно самостоятелно да използва тоалетната?

Бебета се отучват по-лесно от тях

Бебета се отучват по-лесно от тях

Deteto.info

Децата, които носят памучни пелени, усещат влагата след като се изходят и много бързо свързват двете усещания – нуждата да се изходиш и това, което следва. Според много специалисти, все по-късното приучване към гърне на децата през  последните десетилетия, е свързано именно с това, че с памперси децата се чувстват сухи, независимо дали са се изходили в тях или не. Или пък проблемът все пак е в майките? Памперсите са толкова удобни, че някои от тях буквално забравят за задачата си да приучат детето към гърне и го чакат само да “узрее”.

Хигиенични са

Deteto.info

Определено пелените за еднократна употреба са сухи, но това усещане е подвеждащо. Тъй като нито детето, нито ние разбираме, че пелената се нуждае от подмяна. А не е редно малкото да стои с мръсна пелена дълго време. Защото проблемът не е само във влагата. В идеалния случай памучните пелени се сменят веднага, когато е необходимо, но дори когато няма възможност за това (например, през зимата, на разходка или когато бебето е заспало), със сигурност се сменят много по-често от еднократните.

И са красива

Deteto.info

Това, разбира се, е въпрос на вкус. Разнообразни, симпатични, шарени пеленки – на кръгчета, на цвездички, розови за момиченце и сини за момче или пък напълно натуралните, които изглеждат много меки и нежни.

Спокойствие

Deteto.info

Вече няма да се налага постоянно да ходите до магазина, за да купувате еднократни пелени отново и отново. Един комплект многократни стига за доста дълъг период от време.
Възпитателно е и дава послание на децата
В нашето консуматорско общество е много важно да възпитаваме у децата си умението да се отнасят внимателно и пестеливо към вещите, към ресурсите и околната среда. Толкова сме свикнали да купуваме неща, които не са необходими, и да изхвърляме това, което вече сме използвали, че отнема известно време и усилие да се отучим от това. Няма начин да променим живота си и навиците си изведнъж, но бихме могли да започнем с малки стъпки. Например, да използваме многократни пелени.

Носят удовлетворение

Deteto.info

След като сме се погрижили по най-добрия начин за здравето и комфорта на бебето си, намалили сме осезаемо екологичния отпечатък на нашето семейство и сме спестили значителна сума на семейния си бюджет, определено се чувстваме удовлетворени и много доволни от себе си!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни