►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

За да сме винаги със здрави зъбки и венци

Зъбките на Вашето бебе или малко дете, са изключително важни - те му помагат да се храни, говори и усмихва!


За да сме винаги със здрави зъбки и венци

Млечните зъби насочват развитието и израстването на постоянните зъби, като също спомагат за оформянето на лицевата структура на Вашето дете. Това, което правите днес, ще даде на детето не само хубави зъбки и здрави венци, но и ще повлияе на визията, както и на общото му здравословно състояние. Затова е добре да се започне с грижата за устната хигиена от най-ранна възраст!

С почистването на бебешките венци, още преди появата на първото зъбче, предотвратяваме появата на бактериите, които причиняват кариес, като по този начин се установява една здравословна среда за формирането на млечните зъбки. Използвайте, сутрин и вечер, навлажнен напръстник за венци или дентални кърпички.

Още с появата на първото зъбче, започнете да използвате малка четка, всеки път след закуска, както и преди лягане. Така ще се отстрани зъбната плака, която причинява кариес.  На малките дечица им липсва, все още, добре развита моторика на ръчичките, затова е добре, Вие да почиствате зъбките вместо тях. Можете да седнете или да застанете зад мъника, като поддържате брадичката му с ръка, така ще Ви е по-лесно да достигнете да всички зъбки.

Малчуганите не се съгласяват винаги лесно с това, че зъбите е нужно да се почистват с бавни кръгови движения един по един. Затова се пригответе за малко изобретателност:

  • Една песничка или пък игра като: „Кой ще издържи по-дълго да казва А-а-а-а?”, докато им миете зъбките, може много да Ви улесни;
  • Позволението да мият зъбките сами, дава на хлапетата чувство на удовлетворение от постигнатото, но задължително Вие довършете накрая;
  • Можете да използвате четка за зъби с картинка на анимационен герой или такава, която свети или свири мелодийки;

Кариесът възниква най-вече между зъбките, а конците за зъби отстраняват зъбната плака, която бива пропусната от четката. Употребата на конци за зъби може да започне от 4-годишна възраст. Когато децата станат на 8 години, те могат вече да се справят и сами.

Избирайте паста за зъби, която е подходяща за възрастта на Вашето дете, с необходимото количество флуор и вкус, който му допада. В началото, използвайте съвсем мъничко паста за зъби, а след 3-годишна възраст, поставяйте върху четката количество, колкото грахово зрънце.


Флуорът предпазва зъбите от поява на кариеси, тъй като заздравява зъбния емайл. Следвайте правилото: „Изплюй, но не изплаквай!”, тъй като предпазното действие на флуора продължава и след почистването с четката. Не допускайте детето да поглъща паста за зъби, за да не поеме прекалено много количество флуор.

Ксилитол – Безвредна за зъбите захар! Ксилитолът представлява натурална захар и при честа употреба, спомага за предотвратяването на бактериите, които причиняват кариес, да произвеждат киселини, които от своя страна увреждат зъбния емайл. Ако често използвате паста за зъби или дъвки с ксилитол, ще защитите зъбите си от поява на кариес.
Честото похапване между основните хранения се явява един от най-големите „врагове” на здравите зъби, защото така се създават условия за постоянна „киселинна атака” върху емайла, когато захарите, включително и от млякото, реагират с бактериите в устната кухина. 

  • Избягвайте да давате кисели, сладки и дъвчащи лакомства и храни, особено между основните хранения.
  • Не позволявайте на детето, когато пие, да прекарва продължителни периоди с шишето в уста.

Изключително важно е да накараме детето да харесва посещенията при зъболекаря. Затова започнете да го водите от рано и се постарайте това да бъде едно забавление. На повечето деца им се налага да направят своята първа визита, като навършат една годинка.

Ако полагате добра грижа за собствените си зъби, това ще даде положителен пример на детето. Така то ще знае колко важно е да се поддържат зъбите здрави и е по-вероятно да си установи здравословни навици в тази посока.

Иновативни продукти за устната хигиена на бебета и деца, като се вземат предвид техните умения и възможности.

Дизайнът на Brush-baby чесалка е изобретен от зъболекар и представлява уникална дъвчаща четка за зъби, като прилага процеса на дъвчене, като метод за почистване на бебешките зъбки и венци.

Продуктите от гамата на Brushbaby включват:

  • Зъболекарски кърпички за грижата на венците на бебето.
  • Четка за дъвчене.
  • Специално изобретена паста за зъби.
  • Две нива на косъмчетата на четката за зъби.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни