►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Да раздвижим бебчовците - гимнастиката


Да раздвижим бебчовците - гимнастиката

Гимнастиката е важна за развитието на бебето, тъй като го подготвя за по-нататъшното му развитие – обръщане от гръб по корем, сядане, лазене, клякане и постепено прохождане. Ето и как се започва:

  1. Пасивна дихателна гимнастика с ръце: кръстосване на ръцете пред гърдите; сгъване и разгъване на ръцете; повдигане и спускане на ръцете.
  2. Пасивна дихателна гимнастика с крака – прави се от третия месец до края на второто тримесечие, докато детето започне да стои изправено. 

Включва три упражнения:

  • сгъване и разгъване на краката
  • движения сякаш кара колело
  • от легнало положение трябва да тупа с крачета по леглото, със свити в коленете крачета.

Периоди на двигателно развитие

Deteto.info
  • Първи период – адаптационен - От раждането до края на първия месец. Основните масажни действия през първия период са поглаждане и леко разтриване на дланите и стъпалата. Заниманията трябва да бъдат от 3-5 минути. Първият месец детето няма добър контрол на главата и се препоръчва след всяко хранене да се поставя настрани, като се редуват двете положения: наляво и надясно.
  • Втори период - От началото на втория месец до края на третия месец. Масажните действия са поглаждане, разтриване и леко потупване. Кърмачето започва да се поставя по корем няколко пъти на ден, преди хранене. Времетраенето е 10-15 минути. Целта на слагането по корем е да се стимулира контролът на главата. Подпират се петичките, за да се стимулира пълзене напред и обръщане.
  • Трети период - От началото на четвъртия до края на шестия месец. Масажът е по-продължителен 15-20 минути, като се използват всички масажни техники: разтриване, размачкване, потупване, поглаждане. Кърмачето трябва да има опора на краката. Когато се повдига за ръцете, главата активно участва в движението. През този период започва да се обръща от гръб по корем и от корем по гръб, посяга към подадени играчки, а от 5-ти месец започва да прехвърля предмет от една ръка в друга. 
  • Четвърти период - От 7 до 12 месец – подготовка за прохождане. През този период: седи без поддръжка, започва да се изправя, да стои и да пристъпва самостоятелно. След 6-тия месец е добре да се стимулира пълзенето. Масажът пак е 15-20 минути като през трети период, но се добавят и упражнения, които са с времетраене 10 минути. Така заниманието става общо 25-30 минути.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни