►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Тоалетът на бебето

След като майката и бебето се приберат от болницата започва същинското опознаване помежду им. Именно тогава майката се сблъсква с трудностите и в началото е все още плаха, защото се притеснява, че мъничето е прекалено „чупливо”.


Тоалетът на бебето

Само че, нито бебето е толкова крехко, колкото изглежда, нито пък е и толкова лесно да правим ежедневния му тоалет, тъй като трябва да внимаваме за много неща. С постоянство и повишено внимание обаче, се постига един прекрасен синхрон между майката и бебето и те започват да се чувстват много приятно правейки тоалета на мъничето.
Ежедневният тоалет на бебето е много важен и необходим и не само, защото ще го поддържа свежо и чисто, а защото спомага за неговото добро здраве и правилно развитие.

Ежедневната грижа за малкото бебе

Deteto.info

Тоалетът на малкото бебе се състои от няколко стъпки, които в съвкупност допринасят изключително много за това мъничето да се чувства добре и да бъде в добро здраве. Ще се опитаме да разсеем някои съмнения относно хигиената на бебето.

Къпането

Deteto.info

И така, нека температурата на помещението, където ще къпете бебчето да не е повече от 25 градуса, защото би станало непоносимо. Освен това идеята на къпането не е да изнежим мъничето, а да го каляваме и да поддържаме неговата хигиена и здраве.
Понеже мъничетата се страхуват много от къпането и в началото вероятно ще плачат много, ще трябва да се погрижите и за психологическата част на къпането, а именно да го направите едно приятно изживяване, изпълнено с нежност и любов. Не напразно, подобно на кърменето, къпането също е една прекрасна възможност да заздравим дълбоката ни връзка с детето.

Кога и как

Кога и как

Deteto.info

Обикновено бебчето се къпе вечер преди последното или предпоследното хранене, в спокойна обстановка и с продължителност не повече от 10-15 минути. Бебето се къпе всеки ден поне до навършването на 6 месеца, а най-добре до една годинка. След това можете да започнете през ден, като косата можете да миете два пъти седмично.
За къпането на бебчето са ни необходими ваничка, подходяща козметика, мека гъбка и хавлия за след къпането.
Бебето се придържа в полулегнало положение, а когато вече може да седи, в седнало положение. За да не се подхлъзне можем да постиламе и хавлиена кърпа на дъното на ваничката. Новороденото е добре да не къпем с шампоан през първите няколко седмици докато кожата му свикне с условията на средата, сапуна, който ще използваме, трябва да бъде специално предназначен за новородени. Може през първата седмицата да не използваме гъбката, а да мием мъничето само с ръка, за да не раздразним чувствителната му кожа.
Играчките за баня трябва да са неотлъчна част от къпането. Това са обикновено гумени играчки или специални непромокаеми книжки, специално предназначени за къпането. Те ще спомогнат за успокояването на бебето и ще отвлекат вниманието му, за да не плаче докато го къпем.

Грижа за кожата на бебето

Deteto.info

След къпане грижата е по-голяма
Както знаем, кожата на бебетата е много по-суха и по-предразположена към изсушаване, в сравнение с тази на възрастните. Именно заради това е от изключителна важност да поддържаме кожата му с хидратиращи кремове и лосиони, особено веднага след като го изкъпем. Така че, освен, че трябва да внимаваме с козметичните продукти за самото къпане, трябва да подберем много обстойно и тези за след банята, които трябва да са специално предназначени за новородени и да са хидратиращи.

Масажът е жизнено важен за малкото бебе

Deteto.info

Обикновено масажите за бебето се препоръчват веднага след като мъничето навърши 2-3 месеца. За целта е добре да си набавим бебешко олио, което е много подходящи за тази цел. То трябва да е специално предназначено за бебета и също да има предпазващ от изсушаване ефект. Масажът е нещо много деликатно и трябва да се прави много внимателно. За да го правите правилно, трябва да се консултирате в педиатъра, за точни напътствия.

При всяка смяна на пелените

При всяка смяна на пелените

Deteto.info

Пелените на бебето трябва да се сменят на всеки 3-4 часа, а ако се налага и по-често. Хубаво е да измиваме зоната около пелените с чиста топла вода или да я почистваме с гъба, напоена с вода. Това обаче не трябва да се прави след всяка смяна, защото може да доведе до раздразнение и изсушаване на кожата. За почистването на зоната на пелените се използват хидратиращи мокри кърпички, предназначени за бебета. Внимателно почиствайте всички гънки на мъничето. Хубаво е да си набавим кремове и други продукти против подсичане, за да предпазим малкото. Продуктите трябва да поддържат зоната на пелените суха и здрава. Същия ефект трябва да имат и пелените за еднократна употреба, които ще ползвате – те трябва да имат силно абсорбиращ ефект.

Грижа за пъпчето

Грижа за пъпчето

Deteto.info

Пъпчето се почиства със спирт и върху него се поставя стерилна марля, която трябва да се сменя всеки ден в продължение на поне три дни. Обикновено пъпният остатък изсъхва за около една седмица или малко повече и пада сам. Това, че пъпчето не е паднало не нзачи, че не трябва да къпете бебето, просто трябва да бъдете много внимателни с тази зона. Можете да слагате специална лепенка, с която обаче ще трябва много да внимавате, тъй като при махането й можете да нараните кожата на бебето. Достатъчно е пъпчето да бъде почиствано веднъж дневно, обикновено след баня. Почиствайте го леко със спирт и след това нанасяйте антибиотична пудра.

Грижа за ушите

Грижа за ушите

Deteto.info

Задължително подсушавайте добре ушите след къпане, това е достатъчно за деня. за новороденото можете да не използвате клечки за уши, а само памук. Навийте го на фитилче и старателно подсушавайте ушната мида и съвсем леко навътре, за да не нараните ухото. След няколко седмици можете да си набавите и специални клечки за учи с ограничител. Можете да навивате на тях допълнително памуче, за да сте сигурни, че няма да се нарани ухото на бебето.

Грижа за очите

Грижа за очите

Deteto.info

Добре е да почиствате очите на малкото два пъти дневно. За целта ще ви трябва памуче или памучно парцалче, като е добре да използвате различни за всяко око, за да не се разнасят бактерии от едното на другото. Напоявайте парцалчето с чиста, топла вода и много внимателно, без да натискате, почиствайте очите в посока от вътрешния им ъгъл към външния.

Почистване на нослето

Deteto.info

За целта ще ви трябва физиологичен разтвор и памук. Сложете мъничето да легне удобно по гръб и внимателно почиствайте с памучето. Бебето трябва да диша свободно, за да се чувства добре, така че почиствайте нослето два пъти дневно или когато се налага. Внимавайте – за почистването на носа не използвайте клечки с памук, защото можете да нараните нежната носна кухина на бебето.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни