►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Първият месец на бебето

Ако сте се вълнували през периода на бременността, то раждането сигурно е предизвикало у вас още по-силни чувства и емоции. Да станеш майка е най-хубавото нещо, което може да се случи на една жена и е изпълнено с толкова силна и безусловна любов към рожбата, че нищо и никой не е в състояние да разруши силната връзка между детето и майката. Чувството на щастие и вълнение, обаче, със сигурност е примесено и с доста притеснения дали ще се справите с отглеждането, дали ще съумеете да откликнете на нуждите на вашето мъниче.


Първият месец на бебето

Грижи и хигиена

Deteto.info

Ежедневният тоалет на бебето е много важен за неговото правилно развитие, а и за сформирането на правилни хигиенни навици.
За почистването на лицето са ви необходими чаша преварена вода и памучно тампонче, с които почистете добре и гънките на вратлето. Очите можете също да почиствате с преварена вода или физиологичен разтвор, като използвайте отделен тампон за всяко око, за да не се разпространяват замърсени частици.
Режете редовно ноктите на бебето, за да не се драска, като е добре това да става след баня, защото тогава са по-меки. За да го предпазите от одраскване можете да му слагате и специални памучни ръкавички, но те са по-подходящи за периодите, през които бебето спи, за будуването му не са много препоръчителни, тъй като бебето трябва да развива движението на ръцете и пръстите си и да се приучва да хваща предмети.
Къпането – добре е преди къпане да си подготвите всичко да ви е под ръка, самото къпане не бива да трае дълго време за да не простудите бебето, защото, колкото и да е топло в стаята, то все още не се е приспособило добре към климатичните условия както се казва на външния свят (все пак в утробата на майка си е живяло в съвсем друга среда). Отначало можете да къпете новороденото бебе без сапун и шампоан, защото кожата му е суха и те могат да я изсушат още повече, а и за да го предпазите от евентуални алергични реакции. Гледайте внимателно какво купувате, на пазара има сапуни и шампоани специално за новородени и в крайна сметка от тях се слага съвсем малко количество, за да не раздразните чувствителната кожа на бебето.

Малко полезна информация

Deteto.info
  • Първата усмивка на бебето се появява между 15-я ден и втория месец
  • Бебето започва да гука между първия и втория месец
  • Пускайте тиха музика на бебето – така развивате слуха му
  • Резките и силни звуци стряскат малкото бебе
  • Най-важното за малкото бебе е физическият контакт с майката
  • При постоянна температура навън, без резки промени към много топло или много студено, може да изведете  бебето още на 3-4-я ден след като се приберете вкъщи
  • Най-подходящата температура за къпане е около 23-24°С, за останалото време около 20-22°С
  • Не оставяйте новороденото бебе само,  дори докато спи, защото може лесно да се задави

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни