►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Няколко съмнения относно хигиената на бебето

Колко често трябва да се къпе, мие и маже с лосион бебето и понякога не му ли идва в повече? Ето няколко от най-честите съмнения относно хигиената на малкото бебе и съвети за добрата грижа за мъничето.


Няколко съмнения относно хигиената на бебето

Какво ми е необходимо за къпането на бебето

Deteto.info

За новороденото ни е необходима само топла вода. Кожата му все още е много чувствителна и не е препоръчително използването на сапун и шампоан в първите седмици след раждането. За малко по-големичките се избира сапун с неутрално pH, специално предназначен за бебета.
През първите дни новороденото е препоръчително да се къпе без гъба, защото тя може да раздразни кожата му, за по-късно вземете гъбка, която да е много мека и нежна, предназначена за малки бебчета.
Когато поотрасне и косичката на бебето, можете да вземете бебешки шампоан, или още по-удобно – шампоан за коса и тяло.
За след банята, понеже кожата на бебетата има по-ниска влажност от тази на възрастните и е по-податлива на изсушаване, е добре бебето да се маже с лосион или крем за след баня, мажейки го, правите и масаж на бебето, а той е много благотворен за него.
Най-важното е да използвате само продукти, предназначени за бебета и с доказано качество.

Необходимо ли е да го къпя всеки ден

Deteto.info

Новороденото е добре да къпете всеки ден, защото това му помага да се успокоява и да расте. Освен това тя се явява нещо като своеобразно закаляване на бебето и спомага за привикването му към външната среда.
Малко по-големичките можете да къпете през ден, все пак още не се цапат, но зоната на пелените трябва да се измива, ако не след всяка смяна на пелените, понеже прекаляването с водата изсушава още повече кожата, то поне веднъж дневно – най-добре вечер преди лягане.

Как се лекува зачервената памперс-зона

Deteto.info

Много по-лесно е да се опитате да предотвратите раздразнението на зоната около памперса, отколкото да се налага после да я лекувате. Сменяйте често пелените на бебето, почиствайте добре зоната с мокри кърпи, а когато е много замърсена – с хладка вода. За да вземете предпазни мерки, можете да: мажете паперс-зоната със защитен крем, да оставяте бебето голичко за няколко минути, за да може кожата му да „диша”, да сменяте по-често пелените и да не оставяте кожата на бебето влажна – след баня, миене, смяна на пелените, подсушавайте много старателно бебето с мека хавлия или памучна пелена.

Колко трябва да бъде продължителността на къпането

Deteto.info

Кожата на бебето съдържа много малко подкожни мазнини, в сравнение с възрастните, и именно затова е толкова чувствителна. Къпането, до навършването на една годинка, не трябва да продължава повече от 10 до 15 минути. Температурата на водата не трябва да е повече от 36˚С.

Как се третират коричките по главата на бебето

Deteto.info

Жълтеникавите корички, които се образуват по кожата на главата на бебето нямат особено естетичен вид, но пък не са и причина за притеснение. След време ще се махнат от само себе си, но за да подпомогнете процеса, можете да масажирате леко скалпа на бебето със специална бебешка четка. По време на масажа, можете да слагате и по 1-2 капки бебешко олио, което ще спомогне за омекване на кожата и по-лесното отстраняване на коричките.

Защо бебето ми има пъпчици

Deteto.info

Причината за появата на пъпчиците са майчините хормони, които все още не са изчезнали от организма на новороденото. През бременността, хормоните от майката преминават в плода и след раждането веднага започват да изчезват. Докато се изчистят напълно, могат да се появяват непрекъснато пъпчици и да изчезват от само себе си.

Коя е идеалната температура на помещението по време на къпане

Deteto.info

Препоръчително е помещението, където къпете бебето да бъде добре затоплено – 25 ˚С. Важното е стаята да е топла, да не става течение от никъде – от струята въздух бебето лесно може да настине.

Как да му режа ноктите

Deteto.info

Добре е да изчакате поне една седмица след раждането преди да започнете да режете ноктите на бебето, освен ако не са му пораснали много и не започне да се драска с тях. Трябва ви специална ножица със заоблени върхове, предназначена за бебета. Режете ноктите, когато бебето е спокойно, подходящ момент е след къпане, защото ноктите са по-меки. Ако бебето е много нервно и не позволява да му режете ноктите, можете да го правите докато спи, като внимавате да не го стреснете.

Как да се грижа за ушите и очите

Deteto.info

Почиствате внимателно очите на бебето с памучно тампонче, напоено с вода, като използвате различно за всяко око. Колкото до ушите, почиствайте само това, което се вижда. С памучно тампонче почиствайте външната част на ушите, клечки можете да започнете да използвате малко по-късно, като отново не вкарвате клечката много навътре в ухото. Внимавайте да не остава вода на ушите след къпане, подсушавайте ги добре.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни