►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Естествена бебешка хигиенa

За много майки понятието естествена бебешка хигиена означава да отгледат бебето си без пелени.


Естествена бебешка хигиенa

Съгласете се, това звучи невероятно сложно, особено като се има предвид колко често пишкат и акат бебетата, особено в първите месеци. Мисълта как непрекъснато трябва да забърсвате локви, да перете дрехи, чаршафи, килими, тапицерията на мебелите, едва ли Ви допада. Голяма част от майките се отказват още преди да са опитали, просто си казват: “Това не е за мен” и приключват дилемата. Или престават да четат нататък, след като видят думите “без пелени”. Целта на тази статия е да Ви убеди, че естествената бебешка хигиена е нещо нормално, може да бъде неразделна част от ежедневните грижи за бебето, без да е някакво геройство и да се налага да полагате денонощни усилия.

Какво е естествената бебешка хигиена

Deteto.info

Още от раждането си бебето е способно да усети потребността си да се изпишка или да ака и сигнализира за това с определени звуци, мимика, език на тялото. Майката наблюдава тези сигнали и му предлага да се изходи, без пелени, в определена поза, подканвайки го с ключовите звуци “пишшш” и “ъ-ъ-ъ” или други по неин избор. Ако това се прави още в първите месеци, тогава сигналите на бебето постепенно стават все по-явни, а майката научава ритъма му и вече знае кога то има нужда да се изходи. Ако майката не забелязва тези сигнали или не знае, че ги има, бебето свиква да се изхожда в пелените и престава да сигнализира. Естествената бебешка хигиена е много особен начин за общуване с малкото човече, което още не може да говори. В традиционните култури изхождането на бебето от раждането е съвсем нормално явление. Майката и бебето се опознават и се учат да се разбират, а в награда получават не само чистота, но и по-тесен психологически контакт. Това е и един дълъг процес на взаимно опознававане и порастване. Бебето няма да се научи да използва тоалетната и няма да стане самостоятелно за месец или два. Докато това се случи, майката трябва да е много внимателна към него - търпелива и да приема пропуските и инцидентите спокойно и с чувство за хумор.

Защо не с еднократна пелена

Защо не с еднократна пелена

Deteto.info

Ако вече вярвате, че това е възможно и бихте искали да опитате естествената бебешка хигиена, тогава първата стъпка, която е добре да направите, е да се откажете от пелените за еднократна употреба. Това не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Бебето свиква да се изхожда в пелената и да игнорира сигналите на тялото си. Тъй като кожата му остава суха, то няма никакъв стимул да съобщи на майката за потребностите си и да изчака да го подържат или сложат на гърне. С „голямата нужда“ проблемът често е още по-голям – децата, които са свикнали да акат в памперса, след определена възраст (ако се изпусне момента), много трудно се отказват от този навик. За някои от тях това е свързано с голям стрес – стискане по няколко дни, чувство за вина и срам. Еднократните плени определено са постижение на научно-техническия прогрес и си имат своето място, например удобни са при пътуване и когато човек няма достъп до удобства и вода, но за постоянното им използване и съчетаването с ЕБХ е трудно. 

И все пак с пелени или без

Deteto.info

Но тогава какви са алтернативите? Действително бебетата пишкат и акат много често в първите седмици и месеци. Да му позволяваме да бъде мокро и мръсно? И да и не. Да - за да усети това, което се случва с тялото му. И не – да не го оставяме да стои в резултатите от своята дейност, като му сменяме пелената навреме.
Вариантът да не използвате пелени вероятно е възможен, но трудно приложим на практика и нежелателен по следните причини. На първо място, води до излишно  напрежение. Дори да се концентрирате изцяло върху изхождането на бебето, в първите месеци е невъзможно да хванете всичките изпишквания. Дебненето на подходящия момент и постоянните пропуски със сигурност ще изнервят и Вас, и бебето, а и няма да имате възможност да свършите, която и да било друга работа. От друга страна, ако го „карате“ по-спокойно и не правите опити да изхождате бебето, мебелите и дрехите Ви ще пострадат. В по-студено време има реална опасност да простудите бебето, защото ще е мокро и ще се налага да го преобличате често.
Затова е добра идея да опитате по изпитания метод на пелените за многократна употреба. Те  ще Ви позволят да не се притеснявате за инциденти, но и ще Ви дадат стимул редовно да изхождате бебето, за да не го държите мокро и да намалите количеството пране. При по-големите бебета, които са свикнали с ЕБХ, ще е напълно възможно да ги оставяте без пелени през голяма част от времето, особено когато е топло. Но все пак ще има ситуации, когато няма да е възможно или удобно да изпишкате бебето. То ще отказва да го изходите или просто ще сте пропуснали точния момент. Не се отчайвайте и знайте, че е напълно възможно да постигнете забележителни резултати. Трябва само малко търпение и упоритост. Естествената бебешка хигиена може да се практикува с най-различни видове пелени. Има майки, които успяват да я съчетаят дори и с еднократни.

В случай, че сте твърдо решени да опитате, тогава при избора на пелени е добре да имате предвид следните неща

Deteto.info
  • Добре е пелените, които изберете, да нямат “сух” слой до кожата на бебето. Някои модели са направени така, че към кожата на бебето има слой от полар или друга изкуствена материя, който пропуска влагата навътре към попиващия слой на пелената, но държи кожата суха. Идеята на тези пелени наподобява идеята на еднократните и отучването от тях ще бъде по-трудно. Ако все пак се спрете на модел със сух слой или еднократни, тогава е по-добре да слагате памучното попиващо парче отгоре. По този начин, при малки инциденти, ще можете да сменяте само парчето, без да се налага да перете цялата пелена или да я изхвърляте, ако е еднократна.
  • Пелените от две части – попиваща вътрешна пелена + непромокаеми гащички са много подходящи за ЕБХ. Винаги, когато това е възможно, използвайте пелените без непромокаемото покритие. Така ще можете да наблюдавате сигналите на бебето и да изучите ритъма му на изхождане. Ако се случи инцидент, пелената ще попие по-голямата част от влагата, но все пак и Вие, и бебето ще разберете какво се е случило и ще можете да го преобуете веднага. В ситуации, когато не е възможно да практикувате ЕБХ, в студено време или когато сте уморени и изнервени, непромокаемите гащички ще Ви свършат чудесна работа.
  • Пелените, които са направени като гащички с ластик, са много удобни за ЕБХ, защото ще можете лесно да ги смъквате и обличате, съвсем като обикновени гащички.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни