►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Чувствителната бебешка кожа

Кожата се формира още в първите дни от живота на ембриона в утробата на майката, почти по същото време, когато се развива и мозъка. А когато бебето се роди кожата му е мека и леко набръчкана. Покрита е с една бяло-сивкава повърхност, чиято мисия е била да предпазва кожата на бебето от вътрешността на утробата на майката.


Чувствителната бебешка кожа

В грижата за чувствителната бебешка кожа най-важните аспекти са добрата хигиена (особено по гънките и областта около пелените), контрола на телесната температура и адекватното използване на антисептични средства. Кожата на бебето и детето до пубертета е в процес на застой, тоест в този период има една физиологична тенденция към силно изсушаване. Колкото до цвета на кожата, в момента на раждането тя е леко лилава до момента, в който се отреже пъпната връв, когато бебето вече може да адаптира белите си дробове към външната среда и да се достигне подходящата телесна температура.

Различия между бебешката кожа и тази на възрастните

Deteto.info

кожата на новороденото се различава анатомично и физиологично от тази на възрастните. Основните разлики на бебешката кожа от кожата на възрастните:

 • по-голямо съдържание на вода
 • междуклетъчните връзки са по-слаби
 • по-малка възможност да произвежда меланин
 • недоразвити защитни механизми
 • голям риск от появата на кожни заболявания и инфекции

Кожата на бебето не достига пълните си функции и развитие до 2-3-годишна възраст. Въпреки, че структурата й е подобна на кожата на възрастните, нейния горен слой е по-тънък и затова и по-лесно раним. През периода от 0 до 3 години кожата на бебето е много податлива на различни дразнения и е чувствителна към съдържанието на различните козметични продукти и към слънчевата светлина. Козметичните продукти за новородени трябва да се избират много внимателно. Като препоръчително е те да са без ароматизатори, оцветители, спирт и консерванти.

Хигиена на кожата на бебето

Deteto.info

Почистването на кожата на бебето не трябва да се започва преди телесната температура да се стабилизирала. В момента на раждането ph на кожата е неутрално и постепенно, в резултат на промените, които настъпват спед раждането и на метаболичните процеси, кожата увеличава своята киселинност докато достигне едно ph 5,5, нужно за защитата срещу микроорганизми (бактериите не се развиват в киселинна среда).

Сапуните и шампоаните

Deteto.info

при новородените трябва да се използват неутрални сапуни, които не са ароматизирани. Нанасят се в много малко количество с ръце или много мека и деликатна гъба. Зоната на пелените, подмишниците, ръцете, зоните около носа, устата и ушите трябва да се почистват по няколко пъти на ден, тъй като те са най-чувствителни и по-лесно се поддават на дразнения. Прекаляването със сапуна и високата температура на водата или продължението на самото къпане са все фактори, които допринасят за изсушаването на бебешката кожа. Най-подходящата температура на водата трябва да е същата като температурата на тялото (най-много 37 ºс) и къпането да не трае дълго време (5-10 минути са достатъчни).
Шампоаните от своя страна трябва също да покриват известни изисквания като най-важното условие е съставките им по никакъв начин да не дразнят очите на бебето. Шампоаните трябва да имат ph подобно на това на сълзите.

Кожата на бебето трябва да е винаги добре хидратирана

Deteto.info

винаги след баня подсушавайте добре кожата на бебето, особено в по-деликатните места и нанасяйте хидратиращ крем или лосион, специално предназначен за бебета. Подходящите продукти за след баня съдържат глицерин, пантенол – вещества, които спомагат много за поддържането на добре хидратирана кожа. Много внимавайте със зоната на пелените. Там най-често се получават раздразнения на кожата, затова:

 • измивайте и подсушавайте добре зоната при гениталиите на бебето след всяка смяна на пелената
 • по-честа смяна на пелените, особено при бебета с проблемна кожа
 • не стягайте много пелената, за да не протрива кожата на бебето
 • когато сменяте пелената, оставяйте кожата открита колкото се може повече време
 • подходящите козметични продукти е добре да съдържат цинков оксид, различни бадемови масла, пантенол, алантоин, парафин и др.

За бебета със силно чувствителна кожа не се препоръчва пудрата поради няколко причини: замърсяват се много лесно, във взаимодействие с потта може да причини раздразнение на нежната бебешка кожа.
Според педиатрите при децата със свръхчувствителна кожа трябва да се внимава много с къпането – не трябва да се къпят толкова често, а трябва да се ограничи и времетраенето му. По принцип и ако нямат сериозни кожни проблеми бебетата трябва да се къпят всеки ден. Къпането трябва да не продължава повече от 10-15 минути
за да се предотвратят раздразненията внимавайте и с какъв прах за пране перете дрешките на бебето.

Как да избегнем прекомерното изсушаване на кожата на бебето със силно чувствителна кожа

Deteto.info
 • използвайте меки сапуни, богати на мазнини, особено за местата, които са подложени на по-обилно изпотяване
 • избягвайте използването на много грапави гъби и хавлии за баня
 • ако бебето има силно раздразнителна кожа, къпането трябва да трае най-много 5 минути; препоръчва се в такива случай сапун с високо съдържание на глицерин
 • не използвайте никакви одеколони или други ароматизирани козметични продукти нито за кожата, нито за дрехите на бебето
 • хидратирайте кожата със специални продукти поне три пъти дневно
 • по-честа смяна на пелените
 • добре изплаквайте дрехите, за да няма по тях остатъци от препарата, с който сте ги прали
 • не е важна цената, а съдържанието на даден козметичен продукт. Както купувате козметика за вас, съобразявайки се с типа на кожата си и нейните характеристики, така трябва да процедирате и с бебешката козметика като внимателно четете етикетите, за да се информирате за съдържанието
 • обличайте на бебето само памучни дрехи, другите материи са по-груби и могат да раздразнят кожата му

Някои от факторите, които влияят на кожата и могат да са причина за нейното раздразнение е, например, прахта – дори домашната прах може да раздразни имунната система на детето, а оттам и да се стигне до силно изсушаване на кожата на бебето и други неблагоприятни промени. Различни храни и материи на дрехите също могат да станат причина за различни кожни раздразнения. Особено храните с оцветители и силни миризми, морски дарове могат да доведат до реакция при една по-чувствителна кожа. Същото действие могат да имат и дрехи от синтетични материи (ликра, вълна и др.).
За децата с по-чувствителна кожа се препоръчват козметични продукти на растителна основа, тъй като те имат и антисептично действие. Продукти, съдържащи алантоин, хамамелис и пантенол се използват за успокояването на раздразнена кожа. Витамин е и лайката също помагат за облекчението на възпаленията, както и за някои по-леки слънчеви изгаряния. Естествените минерали подсилват естествената бариерна функция на кожата. Предлагат се и различни витаминни кремове, които имат подхранващо действие и се абсорбират много бързо. Четете внимателно етикетите на козметичните продукти, тъй като те не трябва да съдържат оцветители, консерванти, ароматизатори и спирт. Най-добрия начин да се справите с проблемната кожа на бебето е като се стремите да я поддържате винаги добре почистена и хидратирана.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни