►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Търпелива мама ли сте? - тест

Казват, че с времето ставаме по-търпеливи, но не съм сигурна дали не го е казал някой, който все още няма деца. Вие на какво мнение сте? Мерили ли сте някога нивото си на самоконтрол, изпълнявайки родителските си задължения? От кой тип смятате, че сте – от най-разбраните и търпеливи мами, които нищо не може да ги изкара извън контрол или пък сте една мама на ръба на нервна криза, на която й трябва съвсем малко, за да си изпусне нервите?


Търпелива мама ли сте? - тест

1. Детето не обръща внимание на нарежданията ви, вече е време да си ляга, а холът прилича на бойно поле

Deteto.info

А) Припомняте му, че холът не е стая за игра и не трябва да разхвърля играчки там. След това подреждате всичко сама.
Б) Предлагате на детето да подреди всичко до утре на обяд.
В) Казвате на детето веднага да прибере и подреди всичко и след това да отива да си ляга.

2. Детето вече 45 минути седи пред порцията зеленчуци, без дори да я е опитало

Deteto.info

А) Опитвате се да действате с хитрост, казвайки му: „Знаеш ли, че Шрек е голям и силен, защото си изяжда всичките зеленчуци, които майка му му дава.”
Б) Молите го нежно да започне да яде.
В) Молите го да изяде само четири лъжици и махате чинията.

3. Детето ви оцветява картинка на пират и успява да го направи за по-малко от минута. Картината прилича повече на драсканица, отколкото на пират. Детето ви моли за малко помощ, но вие сте много изморена

Deteto.info

А) Показвате му как точно трябва да оцвети картинката (въпреки че вече го правите за хиляден път) и го оставяте да оцветява друго нещо.
Б) Прибавяте в списъка с покупките, които трябва да направите: „Наръчник за правилно оцветяване на картинки” и една кутия моливи.
В) Махате моливите и листовете на детето и спирате да го обучавате, точно след като откривате, че вместо на листа, морето е нарисувано на холната маса.

4. Гледате любимото си предаване по телевизията, а детето точно сега иска да си играете с него. Вие му предлагате

Deteto.info

А) Да играете на домино, но на включения телевизор, за да можете да гледате предаването и да играете едновременно.
Б) Да отидете да играете в парка.
В) Да си реди пъзел, за да можете вие да гледате телевизия.

5. В чакалнята при доктора, препълнена с хора, детето ви решава да откъсне всичките страници от едно списание една по една

Deteto.info

А) Плясвате го през ръцете и му се скарвате на висок глас.
Б) Показвате му колко интересни неща има в списанието и започвате да го четете спокойно.
В) Казвате му, че ако продължава така да къса списанието, ще направите същото с неговите книжки и списания.

6. Минавате случайно покрай магазин за играчки, очите на детето ви се отварят широко като вижда на витрината герой от любим анимационен филм. Започва да ви казва колко го харесва и как трябва да го има

Deteto.info

А) Вие му отговаряте, че и последната фигурка на Батман е била страхотна, но е играло точно 5 минути с нея и сега е забравена в някой кош с играчки.
Б) Отговаряте на детето, че ако се държи добре, някой ден ще му купите играчката.
В) Оставяте таткото да се оправя в подобни ситуации, защото вие отдавна сте безсилна в подобни моменти.

7. Детето не се спира дори за една секунда и след три часа лудеене, вие определено вече не издържате и започва да ви боли главата

Deteto.info

А) Единственото, което можете да направите, за да се успокои детето, е да извадите любимата му играчка и да му подготвите ваната за малко отпускаща баня.
Б) Молите детето да си отиде в стаята и да излезе оттам, когато се успокои.
В) Прекалено късно, отново сте в безизходица и просто продължавате да търпите „лудницата”.

8. Коя фраза повтаряте най-често

Deteto.info

А) „Моля те, стой мирно!”
Б) „Сега ще правим ето това, ти ще участваш ли?”
В) „Не, не ти разрешавам това!”

9. Характерът ви е по-скоро

Deteto.info

А) Решителен, организиран и динамичен.
Б) Сдържан, разумен и справедлив.
В) Зависи от деня и ситуацията.

10. За вас едно семейство с четири деца е

Deteto.info

А) Не можете и да си представите, майката ще трябва да притежава свръхестествени сили и нерви от бетон.
Б) Сигурно е повече от изтощително и ще изисква стриктна организация.
В) Защо пък не, разбира се, ако и таткото помага.

Резултати

Deteto.info

        A       Б       В
     3        2       1
2      1        3       2
3      1        2       3
4      3        1       2
5      3        1       2
6      2        1       3
7      1        2       3
     3        1       2
9      3        1       2
10    3        2       1

По-малко от 15 точки

Deteto.info

Вие сте самото търпение. Нито едно действие на децата покрай вас, дори и да вдигнат всичко в дома ви във въздуха, не би могло да ви изкара извън кожата ви.
Така или иначе обаче и това не е най-доброто за тях, трябва все пак да упражнявате някакъв контрол, ако не искате детето да ви се качи на главата и да остане с впечатлението, че всичко му е позволено.
Оставяйки естествения ход на събитията покрай себе си, без да се намесвате или да реагирате по някакъв адекватен начин, ще подложи на голямо изпитание нервите ви и няма да се отрази добре и на детето. Все пак то трябва да знае, че има граници, които не бива да прекрачва. Понякога трябва да покажете авторитет, да повишите тон и да му обясните, че вие не можете да бъдете навсякъде и да правите всичко сами. Помислете малко и за себе си и не се натоварвайте с всички отговорности.

Между 15 и 25 точки

Deteto.info

Търпението е нещо, до което не сте прибягвали до този момент или поне не в тези измерения. Умеете да си взимате своето време, когато имате нужда от това и знаете как да откликнете на една неприятна ситуация. От друга страна, когато границите бъдат прекрачени, знаете как да привлечете вниманието на детето и да го поставите на мястото му.
Вие сте нещо средно между „опъва ми нервите докрай” и „позволявам му да прави всичко” (с мярка, разбира се). Въпреки че сте по-скоро спокойна и със здрави нерви, и вие си имате критични моменти. Не се колебайте да покажете ясно границите и нормите на детето си и да установите правила, които няма начин да бъдат пренебрегнати. Това ще ви направи постоянна в решенията си и няма да има ситуации, в които ще кажете категорично „не”, а после ще склоните на „да” – тези моменти са вредни за детето определено, то трябва още от самото начало да знае кое може и кое не може.

Повече от 25 точки

Deteto.info

Всъщност търпението не е от най-големите ви ценности. Вие сте нетърпеливи и взискателни и ви е много трудно да се справите със ситуации, които ви убягват или не отговарят на вашите желания. Трябва да се научите да освобождавате напрежението. Светът не е перфектен, детето ви също и, ако искате да живеете спокойно и добре, ще трябва да запомните това много добре. Намерете време, в което да бъдете на разположение на детето си, за да поговорите, да откликнете на нуждите му от внимание. Притъпете малко онези ситуации, които ви правят неспокойни и изнервени. И, ако сте прекалено нервна, намерете отдушник на нервите си в лицето на някакво любимо занимание, което да правите заедно със семейството си – това определено спомага за сближаването ви и разбирателството помежду ви. Даже можете да си намерите и такова отпускащо занимание, което да не правите със семейството си, имате нужда да оставате понякога насаме със себе си, повярвайте, вашето семейство ще ви бъде благодарно.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни