►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Плаче, когато излизам

Всички деца преминават през един определен период, в който буквално са закачени за полата на мама и я следват навсякъде, дори до банята. Тогава мъниците не се разделят от мама нито за секунда, затова всеки път, когато тя излиза, плачат, ядосват се и крещят от ярост.


Плаче, когато излизам

Бебетата са много весели и социални до към деветия-десетия месец, но след тази възраст, те чувстват тъга и безпокойство, ако са разделени от майка си и стават намръщени и плахи пред непознати хора, като не искат да стоят с никой друг, освен с майка си. Това е защото бебетата все още нямат никаква представа за времето и мислят, че щом нещо не е пред очите им, значи няма да го видят повече, защото е изчезнало.
Този етап обикновено продължава до към тригодишна възраст, но колкото повече контакти има детето и с други хора, толкова по-лесна ще му бъде раздялата с мама на вратата на детската градина или когато мама отива на работа, а то остава у дома с баба и дядо или с детегледачката.
За децата, които не ходят на детска градина или на ясла и, които прекарват целия ден само с мама, е дори по-зле, когато трябва да останат с друг човек, дори с баща си. Плачат, тръшкат се, държат се за майка си с всичка сила, крещят – почти невъзможно е да тръгне където и да е. Със сигурност обаче решението не е да не ходите на работа и да не излизате и да прекарвате по 24 часа с детето, а постепенно да започнете да го свиквате да се дели от вас и да остава и с други хора.

Какво можете да направите

Deteto.info

Ако детето ви плаче безутешно и се тръшка всеки път, когато се опитате да го оставите на някой, със сигурност ще ви мине през ума мисълта просто да не го оставяте никога вече, но така само ще влошите ситуацията. Това трябва да постигнете постепенно и с търпение, за да може детето да свикне да се отделя от вас, нещо неизбежно в живота му занапред.

  • Не се обвинявайте за неговото „страдание” – това е един етап от развитието, през който минават по-голямата част от децата. Също не си мислете, че ще бъде така винаги, един ден изведнъж ще забележите как детето ще стане самостоятелно и самичко ще се отдръпне от вас и ще бъде очаровано от срещите и запознанствата с нови хора.
  • Трябва да се опитате всеки ден детето да прекарва малко време с някой близък човек от вашето обкръжение.
  • Не само трябва да свикне и с други хора, но трябва да може да прекарва времето си и самичко без вашето присъствие в стаята. Оставяйте го да си играе самичко в стаята си, а вие бъдете наблизо, ако заплаче. В началото ще мрънка, че ви няма до него, но после ще започне постепенно да се забавлява самичко с играчките си и дори няма да ви забелязва.
  • Започнете да го оставяте на някого за кратки периоди от време, като задължително му казвайте къде отивате и, че скоро ще се върнете.
  • Тръгнете с усмивка, нека детето не ви вижда разтревожена и тъжна заради това, че то плаче. И най-важното – не се връщайте. Дори и да го чуете, че плаче, тръгнете и не удължавайте излишно времето за сбогуване, все пак не го оставяте сам само и няма нищо да му стане.
  • Установете граници – детето трябва да разбере, че имате и личен и социален живот и има моменти, в които не можете да сте заедно. Просто има места, на които не може да ви придружава и трябва да е наясно кое може и кое не може.
  • Не излизайте скришом, без да ви види и не го лъжете, казвайки му, че се връщате веднага, ако няма да можете да го спазите. С това само ще предизвикате недоверия у детето ви към вас.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни