►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Първата Коледа на бебето

Вече наближават коледните празници и за вас тази еуфория покрай тях ви е до болка позната. Имате обаче малко бебче, на което му предстои за първи път да се „сблъска” с празниците. Ето това вече ще породи логичния въпрос, как ли ще мине първата коледа на моето бебче. Тоест кои са подаръците, подходящи за толкова малко бебче, дали на Нова година ще трябва да го държим до полунощ, как ли ще реагира ако види Дядо Коледа, тоест някой трябва ли да се маскира изобщо тази година или бебчо е още малък, за да разбере какво става.


Първата Коледа на бебето

Режимът на бебето

Deteto.info

Според специалисти е много трудно дете на възраст по-малко от 3-4 години да разбере истинската същност на коледните и новогодишните празници. Но пък в едно сме единодушни – ако мъничето не иска да присъства на церемониите и всичките му там обичаи, е по-добре да го оставите кротко да си спи, а не да го карате насила да участва в нещо, което, освен, че не разбира, но и няма желание да го прави.
Коледните празници, особено, когато вкъщи има малко бебе, е добре да прекараме в спокойна семейна обстановка, без голяма шумотевица, която ще го стресира. Тоест за мъничето трябва да си тече същият режим, както винаги, и въпреки всички вкусотии покрай празниците, хранете бебето така, както сте го правили винаги, най-малкото, Коледа не е моментът за изпробване на вкусовите предпочитания на бебчо, предлагайки му нови храни. Тоест празнуването трябва да се съобрази с физиологичните нужди на бебето, а не бебето да се адаптира към него и към нашите нужди.
Същото се отнася и за часовете за спане, защото най-вероятно и да се опитате, няма да успеете да задържите малчо до полунощ, тоест настъпването на новата година. Педиатрите са на мнение, че най-добрият вариант е бебето да следва своя режим на сън, а ако е будно, то естествено може да участва в честването на празниците, разбира се, докато не му се доспи отново. И когато това стане, трябва да осигурите веднага подходящата обстановка, без излишни стимули и шумове.
Срещата на децата с Дядо Коледа е нещо, което те много обичат, но по-големите. С малките деца трябва да сме много внимателни в това отношение. Не можем да лишим нашето мъниче от тази традиция, но пък трябва да помислим за много неща. Дали пък то не е точно в този период от своето развитие, в който се страхува от непознати и особено пък такива с очила, мустаци, бради и шапки. Ако е така, трябва да бъдете много внимателни.
Освен това пък има и малчугани, които по принцип са си по-плахи, затова непрекъснато успокоявайте мъничето, че няма нищо страшно и го гушнете при срещата му с добрия старец – все пак най-хубавата и най-веселата за децата традиция не трябва да я пропускаме, нали? Няма да чакате мъничето да стане на 5 години, за да види за първи път Дядо Коледа, нали? Повярвайте, ако това стане тогава ще изглежда много по-изумено, отколкото ще бъде сега!

Адекватните играчки

Deteto.info

Това, че мъничето може и да не осъзнава напълно какво точно се случва покрай него и какво е това оживление, подаръкът е другата най-приятна за децата традиция, която не трябва да пропускаме за нищо на света, дори и мъничето да е само на 2-3 месеца. За бебоците от 0 до 1 година педиатрите препоръчват играчки, които ще стимулират техните сетива, с различни ярки цветове, от различна материя и издаващи различни звуци. Играчките трябва да стимулират движението и естествено да бъдат лесни за хващане. Плюшените играчки също са подходящи, защото стимулират емоционалността и интерактивността на мъничетата. Трябва да внимавате за каква възраст са предназначени играчките, да не съдържат дребни части, които бебето може да погълне и плюшените играчки да бъдат от т.нар. специален плюш за бебета. Не забравяйте, че голяма част от играчките преминават през устата на бебето, затова набавете достатъчно такива, които са специално предназначени за гризане и отговарят на изискванията за качество и безопасност.

Какво ще разбере мъничето от празника

Deteto.info

През първата година е много малко това, което бебето може да разбере от празника и приготовленията за него, но пък със сигурност ще се забавлява и ще се радва много на шарените светлинки от коледните лампички, бляскавите коледни играчки и други предмети, които красят дома ви. Те, също както и играчките, ще стимулират сетивата на бебето. И, въпреки че мъничето не може да участва активно в подготовката и празнуването, то ще наблюдава внимателно какво правите и ще запамети всеки детайл, което ще му бъде от ползва за в бъдеще, когато ще очаква празниците с нетърпение.
През първите няколко месеца от живота си бебето различава само някои форми, които се намират много близо пред очите му. Когато пък мъничето вече може да седи стабилно и да хваща съзнателно предмети с ръка, то ще се забавлява много при вида на елхата с всички тези играчки, украшения и светлинки.
Коледа е един прекрасен празник и много подходящ за ранното стимулиране на бебето поради огромното оживление, приготовление и суетене, което носи със себе си и със сигурност ще остави красиви и незабравими спомени в съзнанието на детето, които ще се увеличават с всяка изминала година.

Каква е Коледа за малкото бебче

Deteto.info

Въпреки че не ни се вярва, но Коледа е също толкова специална за бебето, колкото е и за нас. Малкото бебе все още не познава значението на дати, традиции, празници и подаръци, но Нова година може да бъде еднакво весела и радостна за него, както е за нас.
Светлините в комбинация с украшенията из цялата къща привличат много вниманието на бебето. Блясъкът от шарените, мигащи лампички, звуците и музиката от тях са изключително интересни за мъничето, да не говорим за стотиците цветове, които то вижда наоколо и особено червеното, което го привлича най-много. През първите месеци от живота на бебето, неговите сетива са напълно развити и в непрекъснато действие, тъй като бебетата възприемат света, който ги заобикаля именно чрез сетивата си.
Освен това нашата радост и добро настроение са толкова силни на тези празници, че бебето веднага ги усеща и те естествено му влияят добре. По същи начин, както бебето усеща и нашият стрес и това му действа негативно.
Коледните и новогодишните празници са толкова значителни за бебето, което ги изживява за първи път, не заради значението, което имат за нас, възрастните, а заради обстановката около него, изпълнена с нови знания и още толкова много нови неща, които мъничето „попива” с жажда.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни