►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Нещата, които бебчо харесва

Защо моето бебче обича толкова много да бъде голичко? Защо иска да се храни самичко? А защо понякога изглежда все едно вика без причина? Нещата, които харесва мъничето понякога ни изглеждат странни, но всъщност те задоволяват неговите нужди и му помагат да комуникира със света, който го заобикаля. Следващите неща са едни от най-приятните за малкото бебче.


Нещата, които бебчо харесва

Да чувства сигурност

Deteto.info

„Когато се събудя, само трябва да се разплача малко и мама веднага ще дотича”.

През първите месеци от живота си, бебетата се научават да се доверяват. Тази сигурност нараства по малко всеки път, когато мама и татко отговорят на нуждите на мъничето. По този начин бебето започва да се доверява на родителите си и знае, че те винаги са там, когато има нужда от тях. С тази дълбока връзка и доверие между детето и родителите му то е готово за по-нататъшното си развитие и ще се чувства по-сигурно в своите открития.

Да се движи свободно

Deteto.info

„Върху това мекичко дюшече мога да си се протягам и да се движа колкото си искам.”

За бебчетата е голямо удоволствие да могат да си ритат на спокойствие и да се движат необезпокоявани от неудобни и тесни дрешки или пък тежка завивка. По този начин те тренират своята мускулатура и възприемат все повече тялото си - два основни фактора за по-нататъшното развитие на бебето, тоест за да може да седи стабилно, да лази, да се придвижва, хванато за някаква опора и в последствие да ходи самостоятелно.

  • Когато бебето има свобода на движение, то ще опознае по-лесно и бързо света около себе си, ще докосне различните материи и повърхности и т.н.
  • Бебето ще открие, че може да движи тялото си във всички посоки и съвсем за кратко време ще се научи да си взима самичко дрънкалката, оставена до главичката му.
  • Много скоро мъничето вече ще може да седи стабилно и да хваща и хвърля топка.

Да папка самичко

Deteto.info

„В началото изобщо не исках и да погледна лъжичката дори на картинка, но после открих колко добре си прекарвам плюейки кашичката."

Бебето се научава да яде с лъжица на около шест месеца. Това е една голяма стъпка в неговото развитие. Преди тази възраст несъзнателен рефлекс кара мъничето да избутва с език всяко нещо, което попадне в устичката му, на около шест месеца този рефлекс изчезва и бебето постепенно се научава да поднася лъжичката към устата си и да преглъща храна, различна от млякото. Отначало това е доста трудно за бебето, но след време и много търпение от страна на мама, на мъничето започва да му харесва да папка с лъжичка. Яденето ще се превърне в нещо много забавно за мъничето стига да му позволим да „изследва” храната си с ръце.

Да открива света

Да открива света

Deteto.info

„От количката ми за разходка се открива страхотна гледка.”

Бебетата са способни да „подредят” света по категории доста скоро след раждането си. Първите важни разлики, които то започва да прави е да различава хората от останалите неща.
На шест месеца мъничето вече знае кое е човек, кое – животно и кое – предмет. В този момент започва възрастта на виковете от радост, когато например се приближи някое кученце или пък, когато детето види някой познат.

Да общува с мама

Deteto.info

„Винаги, когато се събуждам, мама ме гушка и ме целува.”

Прегръщане, носене, милване, целувки: бебетата опознават тялото си чрез физическия контакт. Освен това милувките и нежностите поставят основата на една връзка с родителите, изпълнена с любов и доверие. Физическият контакт с бебето му дава най-важното послание

Обожава малките ежедневни „ритуалчета”

Обожава малките ежедневни „ритуалчета”

Deteto.info

„Всеки следобед мама пуска хубава музика и танцуваме заедно.”

Бебетата обичат всекидневните и повтарящи се дейности. Когато например дойде вечер, понеже бебоците още не правят разлика между ден и нощ, е хубаво да правите едно и също нещо всеки ден и да му казвате едно и също – че вече е дошла нощта и трябва да си ляга да спи. Педагозите отдават голямо значение на музиката като възпитателен метод: тя спомага мъничетата да са по-интелигентни, стимулира любознателността и възприятията им.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни