►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Момичета и момчета – различни още от люлката?

Кои различия между момичетата и момчетата са вродени, генетично заложени? Да, половите им органи са различни. Също така някои хормонални различния и разлики в устройството на мозъка правят момчетата по-едри физически и съответно по-силни. От своя страна момичетата обикновено имат по-добра координация на движенията и едно по-прецизно развитие, що се отнася до езика, те успокояват по-лесно нервните си изблици и са по-експресивни в жестовете и речта си.


Момичета и момчета – различни още от люлката?

Малки интелектуални различия

Deteto.info

Преди години, както знаем, се е смятало, че мъжете са по-висши същества от жените. Днес обаче е различно или поне в повечето случаи. Днес хората не се делят по полови различия, а по техните качества и умения. Отделинте полове имат заложени различни умения, в които са по-добри, но взети по отделно тези качества могат да бъдар развити у всеки, така че не може да се говори за драстични различия.

Момичетата

Момичетата

Deteto.info

Смята се, че момичетата се справят по-добре с езика, имат по-прецизно развитие на речта, но за сметка на това пък нямат по-богат речник, нито са по-добри в разбирането и тълкуването на речта.

Момчетата

Deteto.info

Смята се, че те имат по-добро аритметично мислене, но пък що се отнася до смятането – момичетата ги превъзхождат. Момчетата се открояват в полето на пространствените и механични умения, както и с уменията си да правят трудни и изискващи голямо усилие движения.

Момичетата пък ги превъзхождат във фината моторика – те са по-сръчни, контролират по-добре китката и пръстите си, именно затова и момиченцата първи и по-добре се научават да се обличат сами, справят се по-добре взакопчаването на копчетата и изобщо със всичко, което изисква бързина и голямао умение в боравенето с ръцете.  Момичетата също са по-добри и в бързото възприемане на детайли и в дейности, при които се изисква често прехвърляне на и съсредоточаване на вниманието на различни обекти и задачи.

Две изследвания по темата

Две изследвания по темата

Deteto.info

Изследванията на вродените разлики между момчета и момичета са стигнали дори до лабораториите по експериментална психология. Без съмнение, когато започне да лази, бебето момченце спонтанно се отправя веднага към детските играчки колички и им обръщат много по-голямо внимание от момиченцата. за разлика от момчетата, момиченцата пък се отправят веднага към куклите.
В друга лаборатория се прави друго изследване – избира се група млади майки, които трябва да играят с непознати за тях бебета. Така несъзнателно или не, на  бебчетата, облечени като момченца, жените предлагали колички и други „момчешки” играчки и играели с тях по-енергично. Обратното на това, с момиченцата тези жени се държали по-нежно, казвали им колко са красиви и им давали да си играят с кукли.
Тогава, до каква степен можем да потвърдим, че различните предпочитания, които се приписват на едногодишните момичетата и момчетата, са вродени (по рождение). Дали голяма заслуга за тези предпочитания нямат и стимулите, които родителите им предлагат? Идеите за това кое е „за момичета” и кое „за момчета” доста предопределят поведението на майките спрямо бебетата им, още в самото начало, през първите месеци от живота им.

Ролята на родителите

Deteto.info

Бащите май повече от майките се притесняват дали тяхното момченце се държи по адекватния начин, присъщ на пола му. Като цяло татковците са по-разбрани, по-снизходителни и по-нежни с дъщерите си, докато със синовете се държат по-авторитарно, контролират ги повече и обръщат по-голямо внимание на технитя интелектуален напредък. Но, ако родителите са по-нежни и отстъпчиви с момиченцата, то така могат да ограничат социалното и емоционалното развитие на момчетата. И обръщайки пък по-голямо внимание на интелектуалното развитие на момчетата, дават грешното послание на момиченцата, че не се очаква много от тях в интелектуален план.
Обаче, за да дадем правилното възпитание на децата си, не трябва да забравяме, че всеки човек е комбинация от мъжки и женски черти, затова колкото по-рано започнем да избягваме тези полови стереотипи, толкова по-добре. Ето няколко съвета към родителите:

  • купувайте играчки без предразсъдъци, не можем да ги делим на „момичешки” и „момчешки”. За да се развива правилно, детето има нужда от всякакви играчки, тъй като всяка една от тях стимулира различно умение у него.
  • позволете на детето си да има приятели и от двата пола.
  • обличайте детето със всякави цветове, розовото за момиче и синьото за момче вече е банално, а и дава грешни сигнали на малчугана.
  • хвалете детето за всичките му качества, не може да хвалите момиченцата само за неща, свързани с външния му вид, а момченцата пък само и единствено за това, че са направили хубави фигури с конструктора.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни