►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Изтощена от безкрайните визити

Идва близък роднина и го приемаме, защото идва от толкова далеч само за да види нашето бебче, колега, който само сега има свободни няколко часа, за да ви посети и трите братовчедки, които ще се разсърдят, ако не видят мъничето – все пак всички от родата са го видели, не можете да оставите само тях трите без привилегията да се запознаят с бебето.


Изтощена от безкрайните визити

И така накрая, почти при всички става едно и също - отстъпваме, защото сме добре възпитани, а после се чувстваме "като изцеден лимон" и нямаме сили да откликнем на всички нужди на мъничето, а то в този момент е най-важното, нали? В следващите редове ще разберете как да се справите с тази ситуация.

Преди раждането

Deteto.info

Обикновено повечето жени непосредствено преди финалната права изпадат в една паника и започват да подготвят хиляда неща накуп, само и само всичко да бъде готово преди да се появи бебчето. Можете обаче и да се възползвате от този внезапен приток на енергия, за да помислите например, какво ще правите с потопа от подаръци, който се задава след раждането на бебето. Ако приятел или роднина ви попита от какво имате нужда, по-добре наистина му отговорете вместо да се правите на скромни, защото така или иначе той ще ви подари нещо и шансът то да се повтаря с подаръка от друг роднина или да е нещо, което изобщо не ви трябва, е огромен.
Многото енергия можете да използвате и за да подготвите списък с всичко необходимо за болницата, когато моментът на раждането настъпи или пък списък с покупките, които ви очакват след това – повярвайте, след като родите, няма да имате време, което да губите в съставяне на списъци, а ще трябва да действате бързо и да вземате решение за проблемите веднага.

В болницата

Deteto.info

Бебето вече се роди и мама и татко го гледат с умиление. Изведнъж се зараждат хиляди въпроси и съмнения: дали не му е студено или пък прекалено топло, нормално ли е да спи толкова много или пък толкова малко? Да, дните прекарани в болницата след раждането също са предназначени за вас и вашето бебе, те са предназначени за опознаване на бебето, а не за сладки приказки с роднини и приятели. Затова, освен, че визитите в болницата трябва да бъдат ограничени до минимум, трябва и да ги планирате предварително, за да не изпадате в неудобни ситуации.

  • Ако сте родили нормално, вашият престой в болницата ще е 3-4 дни, през тези дни най-добрият вариант е да дойдат само най-близките ви хора, тоест родители, братя и сестри.
  • Ако сте родили с цезарово сечение, престоят ви в болницата ще бъде по-дълъг, но и по-труден – все пак ще се възстановявате след операция. След цезарово сечение е по-трудно да започне кърменето на бебето, освен това ще са налице и логичните неразположения, които се появяват след хирургическа намеса. Затова визитите отново е добре да са само от най-близките роднини. И за да не се обиди никой, още преди раждането или пък по телефона, когато ви се обадят да ви честитят за бебчето, поканете всички на изписването на мъничето – така всички ще разберат, че преди това не е удобно да ви безпокоят, а пък и така повечето ще успеят да видят мъничето тогава и след това също ще ви оставят да си отдъхнете малко.

Мобилният телефон

Deteto.info

Да, той е нещо много полезно и ви служи, за да се свързвате с хората винаги, когато искате. Но, повярвайте, след като родите, от него ще започне да излиза дим заради десетките хора, които ще ви звънят. Няма нищо лошо в това да си изключите телефона поне през първите няколко дни и да препратите обажданията към телефона на таткото. Нека той се заеме с дългите описания на детайлите по цялостната процедура на раждането и с въпросите за физическите характеристики на бебчето. А пък, когато и на таткото не му се говори, можете да запишете своите благодарности за вниманието към вас на гласовата си поща и така да си отдъхнете малко.

Връщането вкъщи

Връщането вкъщи

Deteto.info

Вкъщи контролът на визитите малко се усложнява. Всички ще знаят, че в продължение на дни ще си бъдете постоянно у дома. Но пък затова ние хората, за разлика от животните, сме облагодетелствани, защото можем да комуникираме помежду си. И така, ако искате да планирате както трябва посещенията и ако искате да прекарате пълноценно първите си дни с бебето, ще се наложи да го изкажете ясно. Много често ние възприемаме действията на хората покрай нас като проява на несъобразителност и дори нахалство, но всъщност това се получава, защото ние самите не изказваме ясно какво точно желаем. А и хората просто проявяват внимание към вас, тоест това, което е логично да направят в този момент, иначе вероятно и те имат неотложни и важни неща за вършене. Тоест ще ви разберат и няма да се разсърдят, ако отмените някое посещение заради това, че се чувствате много изморена или пък бебчето е раздразнително, стига да кажете ясно как стоят нещата, а не тайно да си негодувате.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни