►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Езикът на плача

Бебчетата плачат и няма начин да го избегнем, каквото и да правим. И по-естествено нещо от това няма, все пак мъникът не може да говори – как тогава да изрази своите желания и емоции? Плачът е единственият начин на бебето да комуникира със своите родители и да им “каже” за своите нужди. В началото може би ще ви е много трудно да разберете точно защо плаче бебето. Но с времето, а и с инстинкта на майката, който обикновено е безпогрешен, ще се научите много бързо да разбирате своето мъниче.


Езикът на плача

Първият език (тоест първото средство за комуникация), което използва човекът, е именно този на плача. Животът на всеки започва с плач, и това е нещо естествено. Няма нищо по-прекрасно от това да видиш как твоето мъниче проплаква за първи път и с това започва неговият житейски път. Важно е обаче, да се научите да разбирате посланието, което отправя към вас, със своя плач, защото така ще успявате да откликнете правилно на неговите нужди. Казват, че майчинският инстинкт не се задейства веднага след като жената роди, а след известно време. И това е нормално, имайки предвид в какъв шок е жената през първите няколко дни, седмици и дори месеци. Това не значи, че тя не обича своята рожба, а означава, че все още не се е научила да се грижи за нея и да откликва на нейния плач. А има нещо абсолютно сигурно, и то е, че бебето никога не плаче без причина. Ето защо с времето, събуденият у вас, майчински инстинкт, ще ви подсказва от какво има нужда вашето малко съкровище.

Мамо, гладен съм!

Deteto.info

Няколко са знаците, по които можете да познаете, че бебо е гладен: развълнуван е, движи устните си сякаш суче, когато го вземете на ръце, търси гърдата ви). Когато се научите да ги разпознавате, със сигурност ще станете експерт в кърменето и, дори още преди бебето да се е разплакало, ще знаете, че е гладно. 

Мамо, мокър съм!

Deteto.info

Някои бебета се чувстват много зле, когато памперсът им е пълен и веднага започват да плачат, а на други пък все още не им прави впечатление. Така или иначе, тази нужда на бебето вече е лесно доказуема, стига да свикнете да проверявате често пелената на мъника, на него няма да му се наложи да плаче и за това.

Мамо, студено ми е (топло ми е)!

Deteto.info

Малките бебенца много обичат да им е топличко и затова е много важно бебето да е много добре облечено, тоест да не му се показва нищо голичко, освен ръчичките и лицето. Така че, колкото и да е топло навън, телцето на бебето трябва да е добре защитено от дрешките, защото дори и да са по леки, те го предпазват от вятъра и течението – целите гащеризончета са най-подходящи за новороденото бебе, а за дрешките от две части можете да почакате малко. Освен това, когато сменяте пелената на бебето, може да му стане студено и то веднага ще изрази това чрез плач, затова трябва да свикнете да му сменяте пелените колкото се може по бързо, за да не му става студено – все пак мъниците още не са се климатизирали с външната среда, имайки предвид, че девет месеца са живели в съвсем друга среда и при съвсем друга и то постоянна температура.
Винаги трябва да се намери ‘златната среда’, тъй като бебето ще плаче и ако е прекалено наоблечено, като лошото е, че последното по-трудно можете да установите веднага. Обикновено, когато на бебето му е топло, то няма да плаче със същата сила, както, когато му е студено, а просто ще се върти и ще мрънка.

Мамо, гушни ме!

Deteto.info

Всяко бебе има голяма нужда от гушкане и ласки, то иска да вижда мама и татко непрекъснато до себе си. Малките бебенца обичат да усещат туптенето на сърцето на майка си и се чувстват защитени в нейните ръце. Обикновено след като вече се е нахранило, оригнало се е и пелените му са сменени, тоест на пръв поглед няма за какво да плаче, бебето има нужда и от малко ласки и гушкане. Това колко често бебето ви ще има нужда да го носите на ръце, си зависи от него, при всички е различно, но няма бебе, което да няма нужда от това. При новородените бебета няма опасност, ако по-често ги носите на ръце, да придобият лошия навик да искат непрекъснато да ги държите на ръце.

Мамо, изморен съм!

Deteto.info

Бебетата се изморяват много бързо. Особено след един ден, изпълнен с вълнения и много хора, които му се радват, бъдете сигурни, че в края на деня бебо вече ще е толкова изморен, че ще започне да плаче, без да има видима причина за това. В тези случаи бъдете сигурни, че е от умора и прекалено много вълнения, които са му дошли в повече. Новородените бебета трябва да живеят в спокойствие, без силни емоции и без купища от роднини и приятели, които, странно как, се скупчват всички в едно и също време, за да видят и да се порадват на бебето. Бебето се изморява лесно, защото то все още изпитва трудности при възприемане на всички стимули, които го заобикалят – силната светлина, звуците, това да бъде вземано на ръце от различни хора – и, естествено, бебето започва да плаче, за да “каже” на всички, че емоциите и вълнението вече са му дошли в повече. Когато бебето се разплаче заради това, просто го вземете на ръце и го занесете на някое спокойно място и го оставете да си отдъхне малко.

Мамо, чувствам се зле!

Deteto.info

Плачът на болното бебе е различен. Когато сте сигурни, че няма друга причина за плача на мъничето, погрижете се да проверите дали няма температура или не го боли нещо. Много скоро ще се научите да различавате плача на бебето и да разбирате по него, когато то е болно и съответно кога трябва да се консултирате с педиатъра.

Несъмнено ще има много случаи, в които наистина няма да е по силите ви да разберете защо точно плаче бебето. Вместо, обаче, да изпадате в паника и да се чудите какво да правите, можете отново да включите майчинския си инстинкт в действие, а той, знаете, е безпогрешен.
 Най-честият проблем, който мъчи малкото бебе, са именно коликите. В тези случай мъничето се превива, напъва се, почервенява и плаче безутешно. Един път, след като свикнете с всички послания на бебчето, които то отправя към вас чрез плача си, няма начин да не започнете да разпознавате и кога то плаче, защото го мъчат колики. В тези случаи трябва да бъдете много внимателни с него и да го носите повече на ръце, за да затопляте коремчето му. Естествено че няма да облекчите болките му само със своите ласки, но те ще му помогнат да се поуспокои, докато се консултирате с вашия педиатър и получите насока какво друго трябва да давате на бебето за облекчаване на коликите. Едно нежно масажче по коремчето на бебо, ще му се отрази също много добре.

И МАЙКИТЕ ПЛАЧАТ ЗАЕДНО С БЕБЕТАТА

Deteto.info

Няма майка, на която да не й се къса сърцето, когато нейната рожба плаче безутешно и която да не е плакала заедно с нея. Трябва, обаче, да се стегнете и да бъдете по-силни, защото така само ще навредите на бебето, предавайки му стреса, на който сте подложени. Непрестанният плач на мъничето може да бъде доста стресиращ за родителите, особено за тези, на които им е за първи път. Дългите безсънни нощи и несигурността дали ще се справи, измъчва всеки родител. Не забравяйте, че вашият стрес ще се отрази лошо на малкото бебе и затова е добре да намерите време и за себе си. Използвайте времето през което мъничето спи, за да си почивате, а не тичайте веднага да изварявате шишета или да пускате прахосмукачката. За целта, колкото и да сте се заинатили, че ще се справите сам сами с отглеждането на бебока, не е лошо понякога да приемате и чужда помощ, а предложения сигурно не ви липсват – възползвайте се! Все пак трябва да сте отпочинали и спокойни, за да можете да се грижите ефективно за бебето.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни