►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кърмене и диети – част 2

След като вземем решението, че искаме да стопим няколко излишни килограма от бременността, пристъпваме към избора на подходящ хранителен режим, с който да направим това. Като цяло, думата “диета” всъщност означава начин на хранене, а не строг и/или ограничаващ режим на хранене. Популярните “диети” сред жените не са никак малко, а в тази статия ще обърнем внимание на една от най-популярните. Това е 90-дневната диета и по-точно, дали в кърмата се отделят токсини, които да са вредни за кърмените бебета.


Кърмене и диети – част 2

След като вземем решението, че искаме да стопим няколко излишни килограма от бременността, пристъпваме към избора на подходящ хранителен режим, с който да направим това. Като цяло, думата “диета” всъщност означава начин на хранене, а не строг и/или ограничаващ режим на хранене. Популярните “диети” сред жените не са никак малко, а в тази статия ще обърнем внимание на една от най-популярните. Това е 90-дневната диета и по-точно, дали  в кърмата се отделят токсини, които да са вредни за кърмените бебета.

За диетата
90-дневната диета се основава на принципите на разделното хранене. По време на спазването ѝ ще можете да консумирате всички нужни на организма хранителни вещества, а именно месо, тестени изделия, сладки и млечни продукти, плодове, зеленчуци, мазнини и въглехидрати. На практика можете да ядете всичко, само ще трябва да спазвате определен график и правила за тяхното консумиране. Продължителността също не е случайна. Когато преминете през 90-дневният цикъл, можете да повторите диетата, но след определена почивка, която също е 90 дни.

Технологията
В течение на 90 дни се повтарят четири различни дни, в зависимост от това какви продукти се консумират. Диетата винаги започва с белтъчен ден, последван от бобов ден, след това въглехидратен и накрая плодов. След това дните отново се повтарят. Всеки 29-ти ден е разтоварващ. В него се пие само вода и никакви други течности. В никакъв случай не сменяйте последователността на дните! Хранете се 3 пъти на ден.
Белтъчен ден – включва: мляко, млечни продукти, извара, сирене, кашкавал, месо, риба, нахут, слънчоглед, яйца, спанак, зеле, домати, ряпа, цвекло, карфиол. Имайте предвид в плодовете и зеленчуците се съдържат малко количество белтъчини.
Ден с бобови храни и варива – включва: ориз, леща, боб, картофи, фасул, грах, соя, царевица, киноа и др.
Въглехидратен ден – включва: макарони, спагети, кускус, тестени изделия, юфка, овесени ядки, булгур, пица (без сосове), шоколад, сладолед и т.н.
Плодов ден – включва всякакви видове плодове. При едно хранене не се смесват плодовете. Можете да консумирате плодовете печени или сушени, но не подсладени.
Цикли на хранене
Изследванията показват, че обменните процеси в организма на човека имат три цикъла.
Първи цикъл  – това е периодът на пречистване на организма, който продължава от 4:00 ч. сутринта до 12:00 ч. на обяд. През това време трябва да се храните възможно най-малко (предимно плодове) и да се пие повече вода, чай или нискокалорични напитки.
Вторият цикъл или периодът на хранене, продължава от 12:00 ч. на обяд до 20:00 ч. вечерта. Именно през този период трябва да се яде. Количеството на храната няма толкова голямо значение (може да ядете толкова, колкото желаете). Важното е да се спазва правилната комбинация на храните и паузите. При белтъчния ден храненията са през 4 часа, при останалите дни - през 2-3 часа.
Третият цикъл  е периодът, в който храната се преработва в организма и той продължава от 20:00 ч. вечерта до 4:00 ч. сутринта. Тогава не се консумира нищо.

За по-добър ефект
Желателно е да изпивате по около 2 л. вода на ден. Като схемата за прием на вода може да бъде изчислена и индивидуално – 30 мл на килограм тегло (ако тежите 60 кг, препоръчителното количество вода е 30х60=1800 мл вода). Имайте предвид, че плодовите и зеленчукови сокове се броят за хранене и не спадат към течностите. Не подслаждайте напитките или, ако го правите, то да бъде с мед или стевия (в никакъв случай захарин, макар и диетичен, той е изключително опасен). 

90-днева диета и кърмене
Като цяло тази диета звучи много разумно и балансирано. Съдържа всички необходими за организма вещества, което е много важно за кърмещата майка и често килограмите се свалят плавно и постепенно. Може да се каже, че това е един добър режим на хранене за кърмачка, при изпълнени няколко условия:
* За кърмачката е важно да поема около 1500-1800 калории на ден. За това е добре да се хапва, от разрешената през деня храна, в достатъчни количества. Добра идея би било между храненията да се хапват и пресни плодове или зеленчуци.
* В тази диета се посочва, че преди обяд не се яде друго, освен плодове. Разумен вариант за закуска, освен плод, е да се хапват и овесени ядки. Например накиснати в портокалов сок или пък с парченца плодове.
* Плодовият ден вероятно разтоварва чудесно, но е важно да се консумират и ядки в него, за да може да се доставят и белтъчини, тъй като те са основна градивна единица за организма на бебетата. Също така може би прясна салата от зеленчуци с филия пълнозърнест хляб би бил добър вариант за вечеря, например.
* Често в диетите се намаля значително и дори се премахва приемът на мазнини. Кърмачката има нужда от тях, особено от ненаситените (зехтин, ленено масло, тиквено масло, олио от гроздови семки и др.). Ако се намали приемът само на наситените мазнини (животински, твърди масла) ще бъде достатъчно.
* 29-тият ден се води разтоварващ и се пие само вода. Това не е добър вариант за кърмачка. По-добра идея е да се пропусне и да се премине направо към следващия цикъл. Течностите са много важни за кърмачката. Хубаво е да се пие 2-3 литра вода, особено в летните горещини.

Токсините
Колкото до токсините, проблемът с тях е, че тялото, за да си набавя енергия изгаря мазнини и при този процес се изхвърлят натрупаните в мастните клетки вредни вещества. Така попадат в кръвоносната система. При драстични диети и гладуване организмът изгаря повече мазнини и съответно изхвърляните токсини се увеличават значително, от там се повишава нивото им в кръвоносната система. Преди се е смятало, че тези строги диети увеличават значително  концентрацията на токсини в кърмата. Нови проучвания показват, че това не представлява риск. Все пак, тези диети не са добър вариант за кърмачка, тъй като най-малкото водят до отпадналост, загуба на енергия и сила и често майките се чувстват неспособни да се грижат за бебетата си. Също така всякакъв вид драстично сваляне на тегло носи голяма вероятност от значително понижаване на количеството кърма.
Не на последно място следва да се спомене, че при всички положения е разумно, когато се започва диета, да се направи консултация с лекар и/или диетолог. Той може да даде доста съвети и насоки, както и да отговори на много въпроси.
Автор: редакцията на Deteto.info и Ла лече лига България

 


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни