►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

8 години ЛЛЛ в България

През месец април се навършват осем години от провеждането на първата среща с подкрепата на Ла лече лига в България! Осем години, в които много майки са получили и продължават да получават информацията, помощта и подкрепата за кърмене, която им е нужна, за да изпълнят своите цели.


8 години ЛЛЛ в България

През месец април се навършват осем години от провеждането на първата среща с подкрепата на Ла лече лига в България! Осем години, в които много майки са получили и продължават да получават информацията, помощта и подкрепата за кърмене, която им е нужна, за да изпълнят своите цели. Осем години актуална информация, съвременна помощ и приятелска подкрепа! Осем години изпълнени както със събития на живо, така и с онлайн такива!  Осем години изпъстрени с емоции, радости и вълнения! Много неща се случиха през тези осем години и бихме желали да споделим с вас по-важните достижения на Ла лече лига България.
Ла лече лига България расте…
През тази година, освен осем години от първата среща с подкрепата на Ла лече лига, се навършват и осем години от основаването на Ла лече лига България. Развитието на една доброволческа организация винаги е малко трудно, несигурно, дори и рисково. Със своите осем години, Ла лече лига България опровергава подобни твърдения и разказва как от един-единствен за страната лидер, през 2005-та година стига до:
Национален телефон за помощ за кърмене
0888-555-385, добър ден, Мария на телефона!  И така приблизително 6 обаждания на ден, или около 180 всеки месец или 2000 годишно. Обаждат се майки, татковци, баби, приятелки на майки, медицински лица или просто всеки, който иска да попита нещо за кърмене, захранване и отбиване, да ни разкаже своята история или просто да благодари за вече предоставена информация и подкрепа! Ла лече лига лидерите и помощниците за кърмене също така получават обаждания и на личните си телефони, които са предоставени за контакт както в местните им групи, така и на страницата на Ла лече лига България в интернет. НационаЛЛЛната линия, поддържана от доброволците на Ла лече лига, майки също като вас, е изключително успешно начинание, което помага на майките ежедневно!
Нови Ла лече лига групи
За 8 години в страната са създадени общо над 15 официални Ла лече лига групи и неформални такива с подкрепата на организацията.  Лидерите и помощниците за кърмене в тези населени места организират различни събития като срещи, лекции, бебешки кафета, работят с местни здравни заведения и предоставят на местно ниво информация, помощ и подкрепа за кърмене.
Обучения за Лидери
Ла лече лига лидерите са на първо място майки, които са кърмили успешно бебетата си и след това вече имат желание да помогнат на други майки също да кърмят успешно своите бебета. В тази връзка те са преминали специален процес на акредитация, която да им даде възможност да обогатят знанията си и да добавят към собствения си опит – този на хиляди други майки по света. Международната акредитация към Ла лече лига Интернешанъл гарантира умения и знания, които да дават така нужната приятелска ръка и осигуряват информация и подкрепа за кърмене – от майки за майки!
Ла лече лига България публикува…
Ла лече лига е доброволческа организация създадена през 1956г в САЩ с идеалната цел да предоставя информация, помощ и подкрепа на кърмещите майки, техните бебета и семейства и вече повече от половин век не изневерява на този си принцип! Информацията, предоставяна от организацията се базира на последните проучвания в областта на кърменето, както и грижата за майчиното и детското здраве. Също така е неизчерпаем колективен източник на майчин опит и идеи за справяне в различни ситуации, събирани през годините от Ла лече лига лидерите и майките по цял свят. През тези осем години Ла лече лига България създава:
Списание “Кърменето от А до Я
Първият брой на единственото в България списание, посветено само и единствено на кърмене и издавано от Ла лече лига България, излезе през 2011-та година в сериозния, за мащабите на една доброволческа организация в България, тираж от 9 000 бройки! Списанието е безплатно и се разпространява в родилни домове, педиатрични кабинети, АГ кабинети и разбира се, на нашите срещи и събития. Онлайн вариантът му можете да се открие и в интернет страницата на Ла лече лига България.
Помагало за кърмене
За Световната седмица на кърменето  през 2012-та година, Ла лече лига България издаде на хартия изключително полезното, хубаво и лесно за четене „Помагало за кърмене“! В него можете да прочетете всякакви полезни неща за началото на кърменето, за справяне с често срещани проблеми, за просто така и… дори текстове, специално предназначен за таткото и бабата! „Помагало за кърмене“ е специална част от осмото издание на най-известната книга за кърмене в света, „Нежното изкуство на кърменето“ („The Womanly Art of Breastfeeding“) на Ла лече лига, чието предназначение е да може да се ползва самостоятелно при нужда с най-важните неща, събрани накратко на едно място!
Информационни брошури
Благодарение на дарения и проекти, издадохме много и различни информационни брошури за кърмене. Сред тях са популярното „Кратко ръководство за кърмене“, брошури като „Кърмене след цезарово сечение“, „Татковците са специални“, „Кърменето - най-доброто начало“, „Захранване на кърменото бебе“, „Съвети за обилна кърма“, „Безопасност на съня и кърменото бебе“ и други.
А за децата - книжка за оцветяване
Отново за Световната седмица на кърменето 2012 осъществихме един много специален проект: книжка за оцветяване за децата, в която те могат да оцветят ежедневни сцени от живота на семейство, което очаква или има вече малко бебе. Малчуганите имат възможност да оцветят картинки, посветени на бременността, носенето в слинг и естествено, на кърменето! Така децата не само имат нещо по-различно като пример, но и възприемат тези ежедневни неща наистина като най-нормалното нещо.
Плакат с пози за кърмене и стенен календар
Може би сте виждали красив плакат с няколко основни пози за кърмене, и/или стенен календар с много и различни снимки на кърмещи майки, окачени в стаите в родилния дом или при лекаря Ви. Тези два проекта бяха осъществени с много ентусиазъм, старание и благодарение на дарения специално за тях, за да могат да достигнат и до тези майки, които не успяват да получат информация за кърмене по друг начин.
И последно, но не по важност – „Книга за кърменето“
Новият вариант на книгата на Хана Лотроп е редактирана, допълнена и адаптирана от Ла лече лига България и за нас е голямо удоволствие и радост да я споделим с вас! В нея освен практическа информация и полезни съвети, ще намерите подкрепа и опита от майка за майка – така, както можете да получите това ценно изживяване и на Ла лече лига срещите. Понякога, обаче човек няма възможност да посети ЛЛЛ среща или има нужда от допълнителна подкрепа или информация по друго време. Вече можете да я получите и от тази книга – понастоящем най-добрата книга за кърмене, на български, на пазара.
Ла лече лига България организира…
Ла лече лига е от организациите, които са в постоянно движение – приобщават се повече майки, нови и нови хора разбират за дейността на организацията, акумулира се обществено доверие, търсят се варианти за сътрудничество със заинтересовани страни… Ла лече лига България също се вписва в общоприетия за организацията модел и вече 8 години, освен събития по места, организира и различни мащабни прояви, като:
Световна седмица на кърменето - ССК
От самото начало Ла лече лига България е основен съорганизатор на ССК в България. Организацията чества ежегодно световната седмица на кърменето с множество различни прояви като срещи, лекции, публикации, събития и други, като към момента това се случва в над 20 града в страната!
Международна конференция - в България!
През 2011-та година, в рамките на Международната конференция „Пътят на майчиното мляко“, организирана от Ла лече лига България, гостува д-р Питър Хартман, а през 2012-та – д-р Джак Нюман. Конференциите са насочени както към Ла лече лига лидери, консултанти и помощници по кърмене, така и към здравни работници и родители. Те са прекрасна възможност за нови знания чрез участие в интересните събития, организирани от Ла лече лига, при това на местна почва!
Национални семинари
Освен международните конференции, Ла лече лига България организира и национални семинари. През 2012-та година с нас беше Даян Уийсингър – една от авторките на последното 8-мо издание на „Нежното изкуство на кърменето“ („The Womanly Art of Breastfeeding“) и известен лектор по въпросите на кърменето. В по-разчупен и неофициален формат, Ла лече лига семинарите са възможност за учене, забавления и нови приятелства!
Онлайн уебинари за родители
Вече три години провеждаме с голям успех онлайн лекции за бъдещи и настоящи родители - уебинари. Бяхме и оставаме пионери в тази област и е голямо удоволствие да получаваме Вашата подкрепа за този специален проект, който се провежда изцяло на доброволни начала. В тях говорим на различни теми, свързани с кърмене, захранване, отбиване - всичко най-важно, което трябва да знае човек за естественото хранене на бебето. Има и записи от минали уебинари на разположение за гледане. Уебинарите са отличен начин човек да „присъства“ виртуално на училище за родители, особено ако е на място, от което няма възможност да посети ЛЛЛ лекция или среща физически.
Ла лече лига е онлайн
В наши дни, ако не си „онлайн“ – си изгубен! Ла лече лига България е там още от зората на форумите за родителство в страната, като за последните 8 години постиженията са се развили до:
Ла лече лига в БГ-Мамма
Ако четете и/ли пишете във форума сигурно сте попадали на специалния консултативен подфорум с Ла лече лига. В него бъдещи и настоящи родители могат да се консултират с Ла лече лига лидери и да получат адекватна информация и подкрепа, които да им помогнат да вземат най-добрите решения за своето семейство и кърменото дете. Също така се осъществява и т.нар. проект „Отчетни теми“ – в тях майките с термин/дата на раждане на бебето в определени месеци споделят своите преживявания и имат възможност директно да задават въпросите си, свързани с кърмене, захранване и отбиване на следящите темата Ла лече лига лидери.
Facebook страница
Ако още не сте във Фейсбук - струва си да влезете, за да се присъедините към хилядите майки и бащи в нашата страница. На нея ще получавате информация за предстоящи събития, интересни новини, ще виждате хубави снимки, ще споделяте опит и ще участвате в дискусии с други родители. Също така и Вашата локална група може да има страница, която да бъде за Вас още един източник на информация както за събитията на местно ниво, така и на интересни факти свързани с кърменето!
Ла лече лига уебсайт
Тъй като не всеки ползва Фейсбук или има възможност да присъства на живи срещи - поддържаме и редовно обновяваме  информацията  в сайта. Там  можете  да  прочетете  нови  статии,  информация  за предстоящи събития, както и да намерите отговори на често задавани въпроси за кърмене.
Е-журнал
Опитваме се да издаваме кратък електронен журнал на всеки няколко месеца, в който да намерите новини, актуални и интересни събития. Първи и уникален по рода си, е-журналът е единствената е-публикация, посветена само на кърменето. Вярваме, че въпреки че се прави на доброволни начала от непрофесионалисти, ни се получава доста добре.
Ла лече лига България е…
Източник на подкрепа за над 20 000 майки и бащи годишно, които търсят информация за кърмене, захранване и отбиване на бебета на различни възрасти чрез телефонни обаждания, електронна поща, онлайн форуми, лични срещи, лекции, уебинари и други форми за лично общуване! Очакваме ви на събитията ни през месец април в цялата страна, за да отбележим заедно тази чудесна годишнина за доброволческата организация, която вече 56 години, в световен мащаб и 8 в национален, предоставя уникалната подкрепа за кърмене – от майки за майки!

Таня Русева, ЛЛЛ лидер, IBCLC, RLC
Миряна Машева, ЛЛЛ лидер


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни