►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Седмица на брака

По повод „Седмицата на брака”, която ежегодно се състои в периода 7-ми 14-ти февруари, се допитахме до Стоян Георгиев – един от отговорниците инициативата да се провежда и в България – за ценността на брака, за проблемите, пред които се изправят двойките след сватбата, за очакванията им и разбира се за запазването на хармоничните отношения. Вижте мнението, съветите и препоръките на специалиста, чийто опит като брачен консултант, редактор на сайта Semeistvo.bg и автор на различни трудове, посветени на темите около семейството, може да ви помогне да откриете вашата рецепта за пълноценен и щастлив брачен живот. Защото съпружеските отношения рефлектират не само върху двойката, но и върху децата.


Седмица на брака

Разкажете ни за инициативата „Седмица на брака“. Какви са целите й, защо се прави и от кога?


"Седмица на брака" e инициатива, която има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и традиционните семейни ценности. Тя се провежда ежегодно от 7-ми до 14-ти февруари в над 20 страни по света. Инициативата включва редица мероприятия с цел разясняване ползите от брака и оказване подкрепа на двойки по пътя им към създаване на успешна връзка и укрепване на традиционното семейство. Основната цел през тази година в България беше популяризирането на инициативата, като желанието на гражданските организации, които я подкрепят е семейните двойки в България да чуят, че е възможно да имат щастлив и успешен брак. Седмицата на брака празнува здравия брак – съюзът между един мъж и една жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си, с цел, но не само, да създадат и отгледат потомство.


Занимавате се и с брачна консултация. В какви случаи препоръчвате да се потърси компетентна помощ?
Горещо препоръчвам на всяка двойка да потърси някаква форма на обучение още преди брака – това е една изключителна инвестиция за бъдещето! Когато двама души преживяват циклични конфликти и/или неудовлетворение в брака си е добре да се потърси брачна консултация още при първите сигнали. За съжаление доста двойки идват в кабинета ми при наличието на сериозни проблеми.


Има ли сходство между проблемите на различните двойки? За какво най-често идват при Вас? Можете ли да очертаете нещо като тенденция при семейните отношения?
Най-често срещаните примери са двойките, които вече са живели заедно за доста време, имат деца и преживяват дълбоко разочарование от партньора си, споделят за липсата на чувства един към друг, но не искат да се разделят поради дългите години, по време на които, са изграждали живота си заедно. Разбира се, това не е непоправимо – с инвестиция на време в брака и развиването на практични умения, кризата може да се преодолее.

Брачната консултация преди сключването на брак, би ли предотвратила неуспешните съюзи?
Предбрачното консултиране е изключително ефективно. Ето защо го препоръчваме на всяка двойка преди сключване на брак. Има неоспорими доказателства за това, че предбрачните консултации помагат на двойките да укрепват положителни и щастливи взаимоотношения, както и да се въздържат от негативно поведение, водещо до разпадане на съпружеските взаимоотношения. Тези изследвания, които са общо над 100, показват, че ползването услугите на брачен терапевт или семеен консултант водят до нарастване на съпружеските опитности, намаляването на стреса във взаимоотношенията и създават предпоставки за стабилност в семейното гнездо.


Все по-настойчиво се настанява представата, че бракът е в криза. Защо, според Вас, се е стигнало до тук?
Малко са двойките, които имат сериозни съмнения, че бракът им може да рухне, когато пристъпват към брачния олтар. Красотата на венчавката, брачните обещания, захласнатите погледи на приятелите, ни карат да се усещаме сигурни и изпълнени с вярата, че нещата ще се развиват добре от само себе си. Интересно защо, но за почти всяка друга сфера от живота си ние сме наясно, че са необходими усилия, време и финанси. Осъзнаваме, че здравето ни изисква грижа, адекватно хранене и спорт. Инвестираме години от живота си в своето кариерно развитие. Когато стане въпрос за брака и децата ни обаче смятаме, че тези неща някак си ни се удават естествено. Рано или късно всяка двойка стига до заключението, че бракът изисква грижа, време, откровени разговори и внимание. Само любовта не е достатъчна, необходими са и умения. Освен това наблюдаваме как мъжете, жените и децата имат все по-малко време едни за други, вследствие на дългите часове, прекарани на работното място.


Факт е, че разводите стават много масово явление. Как да се неутрализира или по-скоро смекчи отражението им върху децата, а и върху жената и мъжа?
Разводите са наистина негативна тенденция и ефектът върху самите двойки, а и върху децата, е наистина негативен. Преди всичко е важно да се осъзнае,че признаците за проблеми в брака не са белег, че партньорите трябва да се разделят. Ако това се окаже наистина неизбежно е важно първите шест месеца да не се предприемат стъпки към каквото и да е било последващо взаимоотношение, а да се "издишат" натрупалите се болка и скръб и да се предприемат стъпки към създаване на близки връзки с хора, на които се има доверие. Необходимо е също да се оставят всички останали планове на по-заден план и ако са налице деца, да им се отдели максимално време, като им се даде възможност да изразят откровено чувствата и болката от раздялата. Освен това за децата е важно да изградят близки връзки с близък роднина или приятел от пола, от който е липсващият родител.

Едва ли има универсална рецепта, но формулирайте няколко съвета към нашите читатели за запазване на хармонични отношения в семейството.
Разбира се, ето няколко:
1. Партньорите да помнят, че липсата на чувства не е белег, че си е отишла любовта, а просто сигнал, че върху интимността в брака трябва да се работи;
2. Да продължат напред, въпреки че на моменти могат да се усещат „изсъхнали”;
3. Да отделят достатъчно време за брака си – седмични срещи само двамата, изненади, жестове, любовни уикенди
през годината, а също и откровени разговори всеки ден;
4. Да имат предвид, че интерпретацията на дадени ситуации в брака може да е породена от лични ситуации в детството, лични проблеми и субективно възприемане на реалността;
5. Да говорят за проблемните ситуации, като изразяват чувствата си, вместо да нараняват партньора си или да задържат проблемите вътре в себе си;
6. Да се научат да менажират добре общите ресурси, времето и финансите си


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни