►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Първите неразположения, с които се сблъсква новороденото

Въпреки че неразположенията на бебчето са малко, трябва да им обръщаме голямо внимание и съответно да следим за появата на симптоми, които биха могли да нарушат благополучието на мъничето.


Първите неразположения, с които се сблъсква новороденото

Акне на новороденото
Проявява се под формата на бели точици по нослето на бебето. Нарича се така, защото се появява през първия месец от живота на бебето. Въпреки че причините за това акне не са напълно установени, се предполага, че се появява вследствие на хормоните на майката. Няма основание за притеснение, защото тези точици са напълно нормални и обикновено изчезват на третия-четвъртия месец.

Корички по главата
Появата на жълтеникави корички по главичката на бебето също е нещо естествено, което не изисква някакво специално лечение. В по-голямата част от случаите не е нещо сериозно и може лесно да бъде отстранено със специални шампоани за бебета и по-често разресване на косичката. Важно е да се знае, че тези корички не са свързани с кърменето, а са вследствие на едно възпаление на кожата на главата, което се среща често при новородените бебета. Най-често коричките се появяват през първите три месеца на бебето и обикновено изчезват, когато спрем да кърмим бебето. Изчезва почти спонтанно, дори и без специално лечение. В някои случаи може да остане на главичката на бебето до деветия месец. Не е заразно, нито пък се получава вследствие на лоша хигиена, не е алергична реакция, не е опасно и няма влияние над нормалния растеж на косата. Все пак коричките трябва да се махат редовно, като можете да използвате детски минерални масла или олио, които омекотяват коричките и така те се махат по-лесно. Не използвайте силно ароматизирани шампоани или сапуни, които могат допълнително да раздразнят кожата на главата на бебето. Самолечението с каквото и да е в случая е напълно забранено, така че преди да започнете да използвате какъвто и да е продукт, се консултирайте първо с педиатъра.
Ако кожата на главата на бебето се възпали много или ако се появят ранички и по лицето и тялото, се налага да се обърнете и към дерматолог, който ще препоръча подходящо лечение.

Жълтеница
Проявява се с появата на жълт цвят в окото и кожата, вследствие на високите нива на билирубин. Билирубинът се отделя в черния дроб на бебето, който е още незрял и затова се появява т.нар. физиологична жълтеница. Тя е много често срещана при новородените. Обикновено изчезва една седмица след раждането при родените на термин бебчета. Но дори и да продължи, и да се приберете така от болницата, можете да изнасяте мъничето за по няколко минути на слънце. Ако жълтеницата не изчезва и се появяват и други симптоми – непрекъснат плач, липса на апетит, повръщане, повишена температура, диария – трябва да потърсите лекарска помощ.

Кожни раздразнения по лицето и тялото
В някои случаи жълтеникавите корички по главата на бебето са началната фаза на атопичния дерматит. Това заболяване изисква внимателна грижа и трябва да се използват специални медицински средства, за да се лекува. Характеризира се появата на жълтеникави или бели люспи по кожата не само на главата, но и по другите части на тялото. Може да се появи зачервяване и раздразнение.
Ако се сблъскате с подобен вид кожно заболяване, трябва да се обърнете към вашия педиатър или към дерматолог, който ще ви препоръча подходящо лечение, тъй като атопичният дерматит изисква по-комплексно лечение и по-голямо внимание от безобидните корички по главичката на бебето.

Хълцане
Честото хълцане при бебетата и малките деца е свързано с хранителни и дихателни проблеми. Много малко случаи на често хълцане крият зад себе си някаква хронична болест или друго отклонение в здравето на детето. В по-голямата част от случаите това е дребен проблем, който се разрешава много бързо и безпроблемно. Обикновено хълцането продължава между десет и петнадесет минути и е вследствие на контрахиране на диафрагмата. Може да бъде причинено от рефлукс, много често срещан при бебетата, или дори от биберон с неподходящ за бебето размер. Това хълцане става и когато бебето не суче правилно, не захапва правилно зърното и заедно с млякото поглъща много въздух. Мъничето може да хълца често и когато търпи резки смени на температурата навън или при смяна на храната.
Как да предотвратим честото хълцане: като начало е добре да преразгледаме техниката си за кърмене, за да се уверим, че проблемът не идва оттам. По време на кърменето майката трябва да се стреми цялото зърно на гърдата й да бъде в устата на бебчето, за да не гълта въздух докато суче. Трябва да се уверим, че нослето му е отпушено и добре почистено, за да не диша бебето през устата.

Колики
Kоликите не са болест, а нормално физиологично състояние на адаптиране на храносмилателната система на бебето към новите условия. Те се определят като възникващ на пристъпи свръх плач при нормално развиващи се и здрави бебета. Часовете на плач се наблюдават предимно в късния следобед и вечер. Епизодите се появяват спонтанно, определят се като продължителни и неутешими. Обикновено започват от 2-рата - 3-тата седмица след раждането и продължават до 3-4-месечна възраст, като не зависят нито от пола на кърмачето, нито от това дали се кърми или е на изкуствено хранене. Според правилото на „трите тройки", коликите представляват плач, продължаващ най-малко 3 часа на ден, 3 и повече дни от седмицата, траещ най-малко 3 седмици.
Причина за коликите при кърмачетата е натрупването на повече от нормалното количество газове в червата, което се доказва от подуването на корема и хълцането. Чревните газове имат два произхода – външни (погълнатият въздух) и вътрешни (образувани в самият храносмилателен път). Основен източник на газове е дебелото черво, където се осъществява повторна  ферментация на храната вследствие  нейното непълно първично разграждане. При кърмачетата причина за ГАЗОВЕТЕ са стомашно-чревните смущения породени от непълното или затруднено усвояване на въглехидратите, приемани с майчината кърма или адаптираните млека, а именно непълноценното усвояване на млечната захар (лактозата).
Известни са множество методи за облекчаване на коликите. Първото и най-разпространеното  средство за  борба с коликите е чаят от копър или обогатеният му вариант от лайка, копър и анасон, има го и под формата на инстантни чайове.
Друг широко застъпен метод са капките на билкова основа за общо повлияване работата на бебешкото стомахче, както и такива, съдържащи „симетикон”, който превръща газовете  в течност и така облекчава страданията на бебето. За съжаление и двата вида нямат отношение към първопричината за тяхната поява, съответно и за трайното тяхно облекчаване.
С годините проучванията установиха, че повишеното отделяне на газ е резултат на непълното смилане на лактозата в червата, ето защо  добавянето на капки с лактаза към млякото на бебето с колики значително облекчава тяхното състояние, подобрява усвояването на въглехидратите, премахва причината за образуването на газове и съкращава времетраенето на бебешкия плач.
Ако сте противници на капките, може да използвате и мехлем против колики. Той съдържа етерични масла от анасон и ким, които могат да подействат облекчаващо, както чая.
Не са препоръчителни чести промени на адаптирани млека тъй като могат да причинят допълнителни здравословни проблеми на детето.
Важно е преди да престъпите към каквито и да е действия за облекчаване на коликите на вашето бебе да установите дали неистовият плач се дължи на тях и винаги да използвате компетентния съвет на личния лекар или педиатър.
(Материалът за коликите е предоставен от Colief Капки за бебета)

Пъпчето
Пъпната връв се отрязва на два сантиметра от кожата и се покрива с лепенка. Ежедневната грижа за пъпчето на бебето е жизнено важна за него и ще предотврати настъпването на инфекция. Трябва да се почиства със стерилен памучен тампон, както във видимата си част, така и в тази си част, която е покрита от кожата и не се вижда. За да почиствате покритата част, трябва малко да отдръпвате кожата, ако тя има сивкав цвят, това значи, че пъпчето още не е изсъхнало добре и има риск от инфекция. В продължение на няколко дни, пъпчето почернява и изсъхва, обикновен


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни