►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

НЯКОИ ВЪПРОСИ ЗА БЕБЕШКАТА СТАЯ


НЯКОИ ВЪПРОСИ ЗА БЕБЕШКАТА СТАЯ

1. С какво да отопляваме стаята на бебето?

 Ако нямате централно парно, което понякога не е и достатъчно, за отоплението на всички помещения, имате няколко варианта: вентилаторна печка, електрически радиатор, климатик. Тези уреди, обаче доста изсушават въздуха и трябва да се внимава с тяхната употреба. Повечето хора предпочитат климатика пред останалите възможности. Най-важното условие е, обаче, в никакъв случай да не го слагате в стаята на бебето, тъй като най-малкото от струята бебето ще се простуди. Освен това филтрите на климатика трябва да се почистват много често, тъй като те са благоприятна среда за образуването на някои микроорганизми, дори гъбички.
 Можете да си набавите и йонизатор за въздух, който ще поддържа подходящата влажност на въздуха в статята на бебето и той няма да е прекалено сух. Знаете, че сухия възхух дразни нослето на бебето, освен това затруднява дишането.

2. Коя е най-подходящата температура за бебето?
Много се спори по този въпрос, защото някои са на мнение, че малките бебета трябва да се държат на много топло и да са по-наоблечени, тъй като имунната им система все още не е добре развита и могат лесно да се простудят. Да, обаче специалисти са на мнение, че ако държите бебето на прекалено висока температура, то ще се изнежи и ще боледува по-често. Повечето родители държат бебето през деня на температура между 21-23С, през нощта около 19-20С, а когато къпят бебето – 25-26С.

3. Какви да са цветовете в стаята на бебето?
За стаята на бебето трябва да изберете пастелни цветове в светли нюанси. Силните и ярки цветове влияят много на малките бебето и то може да се изнерви. Ако все пак сте решили да боядисате стаята поне в два различни цвята, добре е те да са в светли нюанси и да не са много контрастни помежду си. Ако стаята на бебето е с южно изложение и е много топло през лятото, можете да подберете някои цветове от студената гама – светло синьо, светло зелено, защото те ще внесат хладинка и свежест в стаята, когато е много горещо. Обратното важи и за стая със северно изложение, която е хладна дори през лятото – използвайте за нея светли и топли тонове като кремаво, жълто, керемидено, тъй като те ще внесат светлина и усещане за топлина.
 Не прекалявайте и с цветните декорации и шарените картини по стените – една е достатъчна. Можете да внесете цветни нотки в стаята на бебето чрез някои от допълнителните аксесоари, които сте решили да сложите, например: шарена нощна лампа, шарена етажерка, шарено перденце и др.

4. Къде да сложим креватчето на бебето?
Според фън шуй, креватчето на бебето трябва да е далеч от вратата, а и да не стои успоредно на нея, нито да е в средата на помещението или пък под прозорец. То трябва да е разположено в свое кътче от стаята, до стената (“за да има опора”). Не е подходящо да слагате високи мебели, гардероби, в близост до креватчето, нито етажерки над него, защото ще потискат бебето. Освен това, колкото по-малко мебели има в стаята на бебето, толкова по-уютна ще бъде тя.

5. Какво означава безопасна стая?
Мебелите в стаята на бебето трябва да бъдат много добре подбрани от тази гледна точка. Те не трябва да имат стърчащи и остри ръбове. За креватчето има различни обиколници, които предпазват от изпъкналите ъгли на креватчето. Обезопасете всички контакти и кабели. Махнете всички електрически уреди, до които може да има достъп бебето. Не претрупвайте стаята на бебето с всякакви сувенирчета и украшения, защото, освен че са красиви, те могат да бъдат и много опасни.

6. Подходящи ли са цветята за бебешката стая?
Колкото и да ги обичате и колкото и красив да изглежда домът ви с тях, цветята не са подходящи за стаята на бебето. Освен, че те са благоприятна среда за живота на някои вредни микроорганизми, те задържат и много прах. А цъфтящите цветя могат да доведат и до появата на алергия при бебето. Така че, докато бебето е още мъничко,  забравете за цветята.
           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни