►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

New kid on the block или у дома с новото бебе

Ето на, вече сте майка! Раждането е било емоционално, еуфорично, уникално изживяване, кулминацията на едно дълго очакване. Той (а може би тя) е тук и кротко спи зад пластмасовата преграда на болничната кошарка.


New kid on the block или у дома с новото бебе

Ето на, вече сте майка! Раждането е било емоционално, еуфорично, уникално изживяване, кулминацията на едно дълго очакване. Той (а може би тя) е тук и кротко спи зад пластмасовата преграда на болничната кошарка. Прекарали сте няколко дни заедно, заобиколени от забързани визитации, уморени жени в дълги нощници, фаянс и трепетни телефонни разговори. С всичките си недостатъци на болничната атмосфера, знаете, че тези дни са били толкова наситени с емоции, че неминуемо ще ви липсват някой ден. А след час вече ще сте у дома с новото бебе...

Дали е странно, или съвсем очаквано, но често в разговор с майки на новородени бебета чувам репликата , „Де да можеше бебетата да идват с наръчник за експлоатация!”. Толкова много информация, толкова много „трябва”, които просто не сработват като по книгите. Сякаш не се справяте, както се очаква от вас или просто книгите са писани за друго бебе, не за вашето. И последното наистина е близко до истината, вие и вашето бебе сте уникални и инструкциите за употреба са скрити някъде там, във вашите инстинкти и в сигналите на бебето. Ето няколко идеи за възвръщане на комфорта, увереността и вярата в собствените ви сили, които са ключът към разбирането на нуждите на новороденото бебе. Надявам се това да отвори поне първата страница към наръчника за експлоатация на кърмачето, а нататък книгата ще я пишете вие.

I’m coming home,  I’m coming home, tell the world I’m coming  home! ... или пък не.
Новото бебе неминуемо е повод за празник и за роднините. Но обмислете дали е добра идея да си причините стреса на многото гости точно в този момент. Нормално е както майката, така и бебето да имат нужда от малко време насаме, за да установят спокоен ритъм на ежедневието си. Ако още от вратата бъдете посрещнати от добронамерени, но все пак чужди на ежедневието ви хора, ако всеки от тях ви дари с по някой съвет, заръка или още някое „трябва”, възможно е това да напрегне както вас, така и бебето.

Мама знае. Разбира се, ако имате възможност да се възползвате от съдействието на някоя от бабите на бебето или друг помощник, това е чудесна идея. Позволете й да почисти и сготви вместо вас, да ви направи чай или да донесе вода, да пусне пералнята или просто да бъде там, когато имате нужда от още един чифт ръце. Но не се притеснявайте деликатно да отклоните предложения от типа „Дай да ти подържа бебето, докато наготвиш” или „Аз знам по-добре как се гледа бебе, ти само гледай и се учи”.

Дайте си време, това е само трета среща. Първите дни може да са трудни, хаотични и объркани. Може би бебето ще бъде за пръв път с вас за 24 часа в денонощието и вероятно ще се държи неочаквано. Вие сте се срещнали с вашето бебе в мига на раждането, опознали сте се в първите дни, но в една малко по-различна, по-чужда среда, сега идва ред на третата среща, на която е време да си гласувате доверие, но и да не избързвате. Дайте си време да се сработите и да се аклиматизирате. Нормално е да има дни, в които бебето ви да иска да суче много на често, да заспива, след като е изсукало гърдата, а след 15 минути да се буди и да търси още. Това не е задължително да е свързано с глад. За бебето кърменето не е само хранене, то е и успокоение, и уют, и начин да преодолее по-лесно болката или да заспи. В ръцете на мама то се чувства на мястото си.

Холивудските и съседските бебета. Забелязали ли сте как във филмите бебетата винаги се раждат пухкави и красиви, спят с щастливо вдигнати ръчички сред дантелите на кокетни бебешки люлки, докато мама и тати се усмихват блажено над тях. А бебето на съседката, то се храни на три часа от самото си раждане, спи по цяла нощ и денем тихо гука в специалното си бебешко шезлонгче. Бебето на приятелката на лелята на свекърва ви вероятно се успокоява самичко, то няма нужда да бъде гушкано и спи откакто се е родило в собственото си легло. Истории много и винаги ще ги чуете в най-неподходящия момент. Бебетата обаче са различни, различни от холивудския образ, различни едно от друго, с различни потребности, различен ритъм и, за разлика от гореспоменатите, те са истински бебета. 
За разлика от холивудските бебета, истинските новородени имат нужда да сучат често, около 8-10 пъти в денонощие, понякога и повече. Не е невъзможно едно активно, силно, будно новородено да успява да изсуква гърдата за 20тина минути и след това спокойно да спи 3 часа. Но в първите седмици повечето новородени бебета имат нужда да бъдат кърмени на по-малки интервали и често да сучат по-продължително време.

Ако бебето ви е сънливо, ако не се буди за хранене, прави паузи, по-големи от 3 часа, може да е добра идея да инициирате кърмене, да го събуждате. Много хубаво не е на хубаво, както казват хората, прекалено продължителния сън при новородените бебета може да е предпоставка за проблем.  Нерядко бебетата са сънливи под въздействието на външни фактори като жълтеница, упойки и др. медикаменти по време на раждане. Ако се хранят често, това може да помогне да се справят по-бързо с жълтеницата (билирубинът, причинител на жълтеницата, се изхвърля с изпражненията). Но ако бебето прави прекалено големи паузи, храни се рядко или суче неефективно, това може да задълбочи проблема. Колкото по-малко се храни бебето, толкова по-малко сили има, толкова по-трудно изсуква гърдите и толкова повече спи. Това може да се отрази негативно върху наддаването, а и съответно върху количеството на кърмата.

Въпреки че бебето на съседката и малкото ангелче от филмите спи винаги в перфектно украсената си кошарка, повечето истински бебета се чувстват най-комфортно в прегръдките на мама, сучейки от гърдата й или просто спейки на топло и тясно. Слушайки звуците и гласовете и усещайки вибрациите, познати от деветте месеца в утробата, бебетата намират най-спокойното и познато място, от което имат нужда. В много култури, където Холивуд и производителите на стоки за бебета още не са толкова разпространени, майките носят бебетата си в приспособления, носилки или слингове, които осигуряват контакт с бебето и същевременно свобода на движенията за майката. Много майки се възползват от тези идеи и носят бебетата си в слинг или просто съчетават кърменето в комфортна поза с почивка и споделени мигове с бебето.
Разбира се, това не противоречи на нормалното желание на всяка майка да освободи ръцете си за малко, да има свободни моменти само за себе си или просто да си вземе топъл и разпускащ душ. Много майки са изобретили хитри трикове за внимателно отлепяне от спящите им кърмачета. Ако бебето се сложи да суче върху тънко одеялце или възглавница, а после се пренесе заедно с него в легълцето или в количката, вероятността да се събуди от докосването на студените чаршафи е по-малка. Някои майки намират за удобно да кърмят в легнала поза на голямо легло и когато бебето заспи, леко да се измъкнат, без да го местят. Много често бебетата спят по-добре, когато са на достатъчно тясно пространство. Една лека завивка, която да придържа ръчичките или оставянето да спи в количка (люшкането също може да помогне) може да се окажат търсеното решение. Често има трудни дни, в които нито една от тези идеи не сработва. Може да е полезно да кърмите бебето в слинг, докато се разхождате, да се заредите с много търпение и вярата, че всичко минава.

Нормално е! Много майки се чувстват объркани и подтиснати, защото се притесняват, че това, което прави тяхното бебе, се случва само на тях. Много често, когато майката сподели на някоя кърмаческа среща проблема си, разбира, че повечето майки са минали през подобни изпитания и тогава си отдъхва с облекчение. Не е сама!
Нормално е да сте изтощена и да ви се плаче. Нормално е да плачете от щастие, от изтощение или от умиление. Нормално е и да искате да гушкате бебето си постоянно, да го проверявате как диша нощем или да заспивате спокойно само когато под носа ви се носи сладката миризма на бебешка кожа. Също толкова нормално е да искате да прекарате няколко минути само със себе си. Нормално е да имате нужда от помощ, нормално е да бъркате. Нормално е да ви е трудно да взимате решения, които да се струват погрешни на околните.  Нормално е новороденото ви бебето да търси само мама, да иска да бъде гушнато сякаш постоянно. Също толкова нормално е и вашите приоритети да се променят.


Да поговорим! Колко би било удобно още в първите часове на срещата с Вашето бебе да има търпелив и подкрепящ човек, който да покаже някои малки тънкости на поставянето на бебето на гърда, да ви разкаже за нуждите му и да ви окаже подкрепа, когато сте неуверена или изплашена. А колко би било хубаво, когато си тръгвате от родилния дом, заедно с брошурите на производители на бебешки стоки и мострите козметика, да получите и насоки към кого да се обърнете, когато имате затруднения или въпроси за кърменето. Дали бихте се чувствали по-спокойни и уверени, ако знаете, че на една ръка разстояние има телефон, на който можете да зададете въпросите си за кърмене, да споделите притесненията си? А ако знаете, че близо до вас има цяла Ла Лече Лига група, майки с положителен опит в кърменето, които ежемесечно се събират и в приятна атмосфера обсъждат препятствията и приключенията, през които са преминали и поне един ЛЛЛ лидер или помощник по кърмене, когото може да потърсите, когато имате нужда? Ще се почувствате ли по-уверени и спокойни?
Хубавото е, че тези възможности вече не са само в сферата на разказите на майки, раждали и живеещи в чужбина. Не се притеснявайте да потърсите информация и помощ, когато имате нужда. Не се притеснявайте да зададете въпросите си, да споделите притесненията си. Включете се в някой от уебинарите или онлайн срещите, ако нямате възможност да посетите лекция наживо. Отделете малко време, дори и още преди да родите, за една Ла Лече среща или Бебешко кафе във вашия град, чуйте разказите на майките и се възползвайте от опита им. Вземете това, което ви се струва полезно, оставете излишното.

Ива Петкова, Ла Лече Лига консултант по кърмене

Можете да ни откриете на www.lllbg.org  или на националния телефон за консултации с Ла Лече Лига: 0888 555 385
Можете да зададете въпросите си за кърмене и захранване в подфорума за онлайн консултации на бг-мамма http://www.bg-mamma.com/index.php?board=85.0
Потърсете и групата ни във Фейсбук http://www.facebook.com/lllbg
Както и страницата на Бебешко кафе с Ла Лече Лига http://www.facebook.com/babycafe

 

 


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни