►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кой ще гледа бебето

Много съвременни майки си задават този въпрос. Факторите, които oказват отражение са много. А това прави решението трудно. В този материал ще се опитаме да разгледаме основните положения.


Кой ще гледа бебето

Много съвременни майки си задават този въпрос. Факторите, които oказват отражение са много. А това прави решението трудно. В този материал ще се опитаме да разгледаме основните положения.

Започваме от майчинството, отредено от държавата, което е 2 години. В рамките на този период се счита, че детето има основно нужда от майка си и съответно нейното отсъствие ще повлияе на по-нататъшното му развитие. Не само институционално нещата стоят по този начин. Психолозите също съветват, по възможност детето да се гледа от майката до 2-годишна възраст. Тяхното становище е такова, въз основа на изследвания, свързани с етапите на изграждане на личността, според които до втората година детето се асоциира и идентифицира с майката. От друга страна, обаче право на мнение по темата има и самата жена – майката. Т.е. трябва да се вземат предвид нейните индивидуални потребности, нагласи и възможности. Дали една професионално реализирана жена може да си даде тайм аут за две години и да се превърне в грижовна майка? Тук не става въпрос за някакъв имидж, а по-скоро за начин на живот. Липсата на съществена социална комуникация ще действа много потискащо. Възможно е жената да се изнерви и да се чувства непълноценна. А това не е добре за детето. От друга страна, ако майката сама не се грижи за детето си, кой би следвало да го прави?

За и против яслата
 Яслата добра алтернатива ли е или трябва да се използва само в краен случай. По този въпрос мненията са различни, но като цяло се свеждат до следното разделение: до 2-годишна възраст детето е хубаво да бъде отглеждано в домашна среда, за да усеща подкрепа и любов от страна на родителите. В този начален етап от развитието подобна спокойна обстановка е необходима, за утвърждаването и изграждането на личността. Освен това малчуганите имат нужда от много обич и насърчение, каквито могат да им бъдат дадени само от майката. В този смисъл яслата не е добър вариант на този етап. Подходяща е за малчугани преминали тази възраст (Правим една уговорка, че всяко дете е индивидуално и дадените времеви ориентири са приблизителни). Не може да се пренебрегне положителното влияние на яслата върху социализацията на детето. Колкото и да се стараете едва ли бихте могли да осигурите толкова много дечица, с които то да общува ежедневно. Освен това в едно детско заведение има определени правила и мъничето от малко свиква да се съобразява с определени обстоятелства. С две думи най-добре е бебчо да си е вкъщи, докато не стане на 2. А след това може да тръгне спокойно на ясла, за да си създава приятелски кръг. А какво е решението, когато на майката й се налага да работи и не може да изчака този препоръчителен период? Детегледачка, баба, родителски кооператив? Общо взето това са вариантите. Сега ще разгледаме плюсовете и минусите и на тези решения. Хубаво е да преценявате реално положението и да не очаквате, че някой ще гледа детето ви като вас. Това не е възможно. Най-малкото защото няма човек на земята, който да го обича повече от вас.

Ако искате да държите нещата максимално под контрол, то тогава най-добрият вариант е детегледачката
Да наемете жена (защото в повечето случаи е  жена), която да се грижи за детето ви у дома, докато сте на работа си има както добри, така и не чак толкова добри страни. На каква степен от тази скала ще е вашето семейство, зависи основно от избора на детегледачка. Има много фактори, които трябва да прецените предварително. На първо място въпросният човек ще се грижи за най-ценното, което имате – детето ви, затова трябва да ви допада и да имате сходни разбирания за възпитание и отглеждане. Естествено, че като си плащате имате право да изисквате как точно да се грижат за детето ви, но когато един маниер е натрапен, а не идва отвътре винаги си личи. Децата са много сензитивни и ще усетят това. А когато има разногласия относно възпитанието, мъниците обикновено се възползват от ситуацията. Детегледачката трябва да има опит и подход в отношенията си с детето. Предвид, че въпросната жена ще бъде в дома ви и с детето ви, най-важно е да я харесвате и да можете да й се доверите. Няма общовалидни правила, защото изискванията на родителите винаги са индивидуални. Що се отнася до регламента на отношенията ви обаче, въпросът не стои по същия начин. Много стриктно трябва да изготвите графика и да уточните часовете, в които няма да сте вкъщи. Освен това, за да не изпускате положението от ръце е добре да подготвяте и план за деня – дейностите, които ще се правят във ваше отсъствие. Правилата, които вие вече сте въдворили трябва ясно да се спазват и когато ви няма у дома. Можете да изкажете и желанията си, в случай че искате да научите детето на нещо ново. Ако детегледачката има опит би могла дори да ви посъветва за начин, по който това може да се осъществи. Така поне задочно ще контролирате възпитанието. Избирайки този вариант трябва да се подготвите и за финансовото му отражение. Месечно детегледачката ще ви излиза между 500 и 1000 лв. За съжаление за много семейства подобен разход е непосилен.

Бабата – нож с две остриета
Вероятно първият човек, за когото сте се сетили, че може да гледа детето ви и то почти толкова добре, колкото вие бихте го правили е вашата майка или тази на съпруга (партньора) ви. Образът й постепенно е заприличал във вашето съзнание на спасителен пояс, който олицетворява най-правилното решение. Да, ама не. Разбира се бабата е човек, който обича детето ви и със сигурност би искала най-доброто за него. Освен това като ваша майка или свекърва тя с охота ще приеме да се грижи за мъничето, за да ви помогне и облекчи (Ако разбира се има такъв вариант. Има много семейства, в които бабите и дядовците са работещи хора, които нямат физическата възможност да се грижат за детето). Дотук добре. Уловката е, че бабите, които се грижат за децата са с представата, че ви правят услуга (което е така на практика, защото в повечето случаи не им се плаща). Не можете да имате изисквания към така поставените условия. Дори и да имате много сговорчиви и разбрани роднини, които приемат вашите правила и се съобразяват с тях, то винаги съществува опасността да протестират, да спорят с вас и дори целенасочено да ви бойкотират, като прекрачват волята ви. Друг „бонус” към услугите на бабата ще бъдат многобройните съвети и препоръки за възпитанието, домакинството и отношенията ви със съпруга/партньора ви. Дори да пренебрегнете всички тези фактори, имайте предвид, че все пак бабите и дядовците не се чувстват натоварени с възпитателни функции. Те в повечето случаи глезят внучето си и се стремят да задоволят всяка негово прищявка. Не от лоши чувства, разбира се, а защото го обожават и искат и то да ги обича. Помислете си добре, преди да помолите бабата да ви помага с детето. Разбира се всичко е индивидуално, но имайте едно на ум, преди да кажете, че това няма да стане във вашия случай.

Родителски кооператив – що за птица е това
Това е неформално организирана група от родители (в повечето случаи приятели по между си), които наемат достатъчно голямо жилище и хора, които да се грижат за децата им. Много често някой от родителите поема задълженията на детегледачка или се редуват. Вариантът е нов у нас и все още не е разпространен, но пък звучи много интересно, нали? Освен това излиза сравнително поносимо на семейния бюджет, защото разходите се поделят. На пръв поглед всичко и тук изглежда идеално, но като се позамислим отново могат да бъдат открити подводни камъни. От една страна това е фактът, че детето ви ще се гледа от човек, натоварен със задължението да се грижи за още няколко малчугани, които може би не са на една и съща възраст. Това, освен всичко друго, означава и, че трябва да се съобразявате с изискванията, възгледите и желанията на другите родители. Функциониращите подобни кооперативи обикновено са така организирани, че не поемат децата през целия ден, а по-скоро почасово или за някакъв период. Това на практика значи, че не можете да работите на пълен работен ден. Предвид обаче, че става въпрос за свободна организация на родители, можете да се уговорите така, че да имате възможност да упражнявате професията си. Неудобството в случая е, че много често не се постига лесно консенсус.


Каквото и да решите Ви пожелаваме успех!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни