►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Гимнастика за бебета

Интервю с Ели Грънчарова, инструктор


Гимнастика за бебета

1. Какво представляват групите „Първи контакт“?
„Първи контакт“ е курс по гимнастика и общуване с бебето, който се провежда  през цялата първа година на бебето. Групите се състоят от четири до осем двойки родител с бебе, които се срещат по един път в седмицата в час по 90 минути.  Родителите в България могат да посещават курса за едно, две, три или всичките четири тримесечия от първата година на бебето. Така се създава среда с познати участници, което предразполага и родителите и децата да развиват контактите си и с останалите членове на групата. Родителите често стават приятели, започват да се срещат и извън курс с цялото семейство, планират заедно почивки и празници.
2. Кога може да се започне с гимнастиката? Няма ли някакви противопоказания за най-малките?
Гимнастиката може да започне когато бебето навърши четири седмици. Противопказания няма, защото най-важното е, че майката е през цялото бебе със своето бебе. Хубаво е родителите да уведомят педиатъра си, че посещават курс „Първи контакт“.
3. Каква е средата, в която се изпълняват упражненията? Върху каква повърхност, в какви условия, трябва ли да са облечени по някакъв по-специфичен начин? Изобщо как да се подготви една майка за курса?
На всяко занимание предлагам по две нови упражнения, които практикуваме заедно. Желателно е майките да продължат с игрите вкъщи и да ги покажат на бащата, а и на други роднини и приятели, които имат желание да играят с бебето. Средата е спокойна, всички сме разположени на земята върху подходящи постелки, където е достатъчно широко и твърдо. Просторът дава възможност на бебето да се движи оптимално. Когато е на твърда повърхност то се движи по-лесно, защото не затъва в меки завивки или матраци. Бебетата са без дрехи, защото когато едно бебе е голо, то се движи най-много. Освен това повечето бебета обожават да са без дрехи! Не е необходима някаква специална подготовка за курса. Майките трябва да имат непромокаема подложка за най-малките бебета, малки хавлиени кърпи или пелени, както и да си носят всичко необходимо за преобличане, хранене (в случай, че бебето не се кърми) и евентуално за спане. Ние предоставяме предметите за игра, които са съобразени с развитието и възрастта на бебето.
4. Кой изготвя програмата? Съобразена ли е тя с възможностите на децата в съответната възрастова група и с индивидуалния им темп на растеж и развитие? Каква е продължителността на едно занятие?
Програмата подготвям аз като инструктор. Тя е изцяло съобразена с възрастта и развитието на всяко бебе. Едно занятие продължава 90 минути: започва с масаж за най-малките бебета, след това следват разговори за изминалата седмица и упражненията, а на края има отворена лекция по тема, която вълнува младите родители. Винаги обсъждаме всички въпроси и проблеми, които имат майките и които желаят да споделят. По време на курса родителите и бебетата имат възможност да практикуват и естествена бебешка хигиена. Темите на първи контакт са свързани с привързано родителство, кърмене, носене на бебето, хранене, захранване и отбиване от кърмене, здравето на бебето, както и новата семейна ситуация, ролята на бащата, професионалното развитие на майката, потребности и развитие на бебето, общуване и разбиране на бебешкото поведение, психология на пълзенето и недостатъците на проходилката, страховете при малките деца, както и по-практични теми като обезопасяване на дома, пътуване с бебето, средата, в която живее бебето, децата и животните, еко родителство и други. Майките също са добре дошли да предлагат теми, които ги интересуват.
5. Провеждате четири курса, спрямо различните месеци на бебетата. Какви групи упражнения са подходящи за съответната възраст? Какво стимулират определените серии?
Особено през първото тримесечие, а и винаги, любимите игри на бебето са с родителя: с неговото лице, ръце, коса... . Поставяме бебето за както по корем, повдигаме го настрани за да укрепва врата му, както и стимулираме вродените му рефлекси да обгражда с крака и ръце тялото на майката, да се придвижва напред, легнало по корем или по гръб, и много други. Стимулирайки вродените рефлекси на бебето ние му помагаме след третия месец да ги превърне в по-съзнателни движения, от които има нужда и изпитва удовлетвореност. Във второто тримесечие бебето започва да слага всичко в устата си, включително своите ръце и ръцете на майката. Устата е много важен осезателен орган за малките бебета през първата година и е хубаво родителите да оставят бебетата си да опознават с уста повечето безопасни предмети и играчки. Бебето започва да стои по-дълго време по корем и да наблюдава другите бебета. Преобръща се от гръб по корем, а майката му помага когато е наистина необходими. Играем много игри и пеем много песни. През третото тримесечие бебето прави опити да пълзи, хваща предмети от повдигната повърхност, и много други. То вече с удоволствие играе и с безопасните предмети, които родителите ползват: лъжици, бъркалки, кутийки и други. Хубаво е родителите да пълзят около бебето и/или заедно с него. Важно е родителя винаги да наблюдава детето си и да се съобразява с него – на какво му се играе, колко време, накъде гледа, от какво има нужда. В четвъртото тримесечие бебето все по-осезаемо започва да води в игрите. Сега детето играе с удоволствие с пирамида от пръстени, кутийки с и без капак, панер за подреждане на вещи или кошче, пумпал, капаци, кубчета, книжки с картинки, играчка на конец за дърпане, предмети от ежедневието, като например нечупливи буркани и капаци, лъжици, и други. Когато бебето пълзи из стаята, родителите могат да поставят препятствия, под които бебето да се промъква, да заобикаля или прескача.
6. Разкажете ни повече за немската програма за родители и деца Prager Eltern Kind Programm?
Игрите, упражненията и част от лекциите по време на курс „Първи контакт“ се базират на немската програма за родители и деца PEKiP. PEKiP (от Prager Eltern-Kind Program) в буквален превод означава пражка програма за родители и деца, и е точно това – среща-игра на родители с бебета, на която те общуват, развиват се и се забавляват. Програмата e развита от пражкия психолог Ярослав Кох, а от 1978 се практикува широко в Германия, където е въведена от Лизел Полински – дългогодишен преподавател и инструктор, от който имам честта лично да се уча. Там всички млади майки имат възможност да посещават групи през цялата първа година на бебето, дори социално слабите. Програмата цели да развие отношенията между родителите и техните деца, да предостави условия на възрастните да участват активно в развитието на бебетата си, предоставя пространство за родителите да се срещат, да общуват и да обменят опит, както и да подкрепят бебетата си в първите им контакти едно с друго.
7. Знаем, че двигателната активност е тясно свързана и с интелектуалното развитие. Упражненията, залагат ли и на такива цели? Можете ли да ни дадете повече информация за това!
Двигателната активност е тясно свързана с психологическото, емоционалното, както и с интелектуалното развитие на бебето. Например, колкото по-гъвкаво е то физически, толкова по-гъвкаво е в мислите си и реакциите си към различните ситуации и хора в живота. Всички упражнения развиват успоредно физиката и психиката на бебетата. Например, когато бебето е оставено да пълзи свободно, то се учи да решава проблеми, учи се на причинно-следствени връзки, ентусиазира се от постигнатото от самия него, учи се да реагира по различни начини на различните ситуации, учи се да „навигира“. С две думи, пълзенето развива у детето самoувереност, базирана на собствения опит. Във физически аспект развива силата, баланса и горната част на тялото, както и гъвкавостта.
8. Колко е капацитетът на една група? От момента, в който чух за курса в главата ми се върти един въпрос - как се контролира клас от бебета?
Групите се състоят от четири до осем двойки родител-бебе. Контролират се лесно, когато се съобразяваме с техните нужди и настроения, когато майките са спокойни и приемащи, или поне се опитват да бъдат. Всяка майка е с бебето си през цялото време, а когато жените се вслушват във вътрешния си глас и интуиция, те най-добре знаят от какво има нужда детето им.
9. Резюмирайте ни ползите от колективната гимнастика? Какви са плюсовете ѝ, спрямо индивидуалните упражнения (между мама и бебе) вкъщи?
Колективните занимания дават възможност на бебето да развива социалните контакти и да бъде общителен индивид, спокоен сред позната или непозната обстановка. Бебето се учи и на работа в екип. Учи се да приема, зачита и уважава както собствените си нужди, така и нуждите на останалите.

Повече информация може да намерите на http://www.rodnastriaha.bg/cat/purvi-kontakt/


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни