►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Бебето става все по-активно. Стимулиране на развитието.

Играчката, освен, че трябва да отговаря на възрастта и интересите на детето, трябва преди всичко да го учи на нови умения и знания, тоест една играчка трябва да бъде наистина „интелигентна”, за да бъде полезна за детето.


Бебето става все по-активно. Стимулиране на развитието.

Започва да се усмихва

На 9 месеца Различава познати от непознати лица. Може да показва негативно отношение и да избягва контакт с непознати.

На 12 месеца Може да установява контакт с останалите и съответно да прекъсва контакт самичко

Разбиране и възприемане

На 9 месеца Разучава много обстойно и внимателно предметите с очи, ръце и уста.

На 12 месеца Намира бързо предмети, които са се скрили от погледа му.

Първите думички

На 9 месеца Издава дълги съчетания, обикновено със звука „а” (бабаба).

На 12 месеца Казва някои думички, състоящи се от две еднакви срички (мама, тата).

Груба моторика

На 9 месеца Седи стабилно с изправен гръб, без да има опора зад него. Пълзи, лази (около 15% от децата пропускат лазенето).

На 12 месеца Може да се задържа на крака и да се придвижва, държейки се за някаква опора или самичко, без помощ.

Фина моторика

На 9 месеца Придържа предмети с едната или с двете ръце.

На 12 месеца Хваща предмети с показалеца и палеца си.

Интелигентно стимулиране на развитието

Играчката, освен, че трябва да отговаря на възрастта и интересите на детето, трябва преди всичко да го учи на нови умения и знания, тоест една играчка трябва да бъде наистина „интелигентна”, за да бъде полезна за детето.

Играчката между 0 и 1 година

  • Трябва да е такава, която стимулира сетивата на бебето: с ярки и разнообразни цветове, от различни материи и издаваща различни звуци.
  • Трябва да стимулира движението във всеки един аспект: да е лесна за хващане, да стимулира пълзенето, прохождането и т.н.
  • Трябва да предизвиква у бебето различни чувства: плюшени играчки, кукли, фигурки и т.н.

Играчката между 1 и 2 години

Играчки, които подканват детето да „изследва” средата около себе си, да се движи:

Трябва да помага на детето да разбере връзката между фактите и случките: причинно-следствените връзки; ритане, дърпане, слагане вътре в нещо, изваждане на предмет от някъде, експериментиране с различни материи (вода, пясък и т.н.).

Играчки, които помагат на малкото дете да имитира прости действия: различни животинки, малки куклички, различни предмети от ежедневието (телефон, кола и т.н.).

Играчки за навън: триколки, топки, въже, кофичка и лопатка и т.н.

Игри стимулиращи фината моторика: конструктори; формички, които се пъхат една в друга и т.н.

Игри помагащи на детето да имитира сценки от ежедневието, ролеви игри и играчки: кукли, кухня, куклена къща, различни домакински уреди и пособия, докторски комплекти и т.н.

Кои са интелигентните играчки за различните етапи?

От 6 до 12 месеца

В тази възраст не е рано да запознаем мъничето с първите му книжки. Набавете си подходящи за неговата възраст, те със сигурност ще привлекат вниманието му е ще му бъдат много интересни. В този етап всичко онова, което е в ярки цветове, издава звуци и има копчета за натискане отново ще предизвиква голям интерес у мъничето и същевременно ще бъде много полезно за него. Можете, освен различните играчки, които издават звук, да набавите и различни музикални инструменти: барабанче например. Играчката „телефон” стимулира вербалната комуникация на малкото дете – то ще гледа как вие говорите и ще се опитва да ви имитира. Кубчетата също са подходящи за тази възраст, тъй като ще стимулират и координацията на мъничето.

От 12 до 24 месеца

В самото начало да не забравим всички онези играчки, които стимулират придвижването на малкото човече: от играчки, стимулиращи пълзенето, до такива, които ще му помогнат да проходи лесно и в същото време по забавен начин. След като малкото дете е усвоило физическите умения, типични за този етап от неговото развитие, можем да го въведем и в света на писането и рисуването. Не е рано да купим първите пастели, моливчета и скицник. Кубчетата са подходящи и за този етап, нека бъдат със средна големина, за да може мъничето лесно да строи кули. Да не забравим и книжките, с твърди корици и с илюстрации на хора, животни и различни предмети от ежедневието. За този етап са подходящи и кукли с допълнителни дрехи, които детето да се учи да облича. Много подходяща за този период е и кукла-бебе с аксесоари към него: биберон, купичка, дрешки, количка за разходка и т.н. С тази играчка детето ще научи много за грижите, които се полагат за някого, ще му даде възможност да опознае чувствата си, да се научи на грижа към ближния. След като навърши около годинка и половина са много подходящи и люлките, пързалките и т.н.

Коя е най-лошата играчка?

  • Тази, която не покрива нормите за сигурност и безопасност.
  • Тази, която подканва към агресия или нездравословни навици, дискриминация и т.н.
  • Тази, която не е практична: с отделящи се части, при чиято липса играчката е неизползваема; трудна за поддръжка, лесно изхабяваща се.
  • Тази, чието обозначение за възраст не отговаря наистина на критериите за съответната възраст.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни