►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Здравата кожа и козметиката за бебетата през студените дни

Кожата на бебето е изключително нежна и чувствителна. Повърхностният слой е много по-фин, лесно може да бъде раздразнен или наранен от агресвината външна среда или неправилно използвани козметични продукти.


Здравата кожа и козметиката за бебетата през студените дни

Кожата на бебето е изключително нежна и чувствителна. Повърхностният слой е много по-фин, лесно може да бъде раздразнен или наранен от агресвината външна среда или неправилно използвани козметични продукти. По принцип кожата на бебето е преразположена към пресушаване, излющване и спарване. Затова изисква специални грижи и използването на козметични продукти, разработени специално за бебета.

Важно е да поддържате кожата на бебето чиста и подсушена

Здравата кожа на бебето го предпазва от вредни външни въздействия и служи като бариера срещу болестите и настинките през зимата. Сухата и увредена кожа не може да изпълнява правилно тези функции и се превръща в благоприятна и гостоприемна среда за дразнители, екземи, микроби и вируси, които могат да причинят различни заболявания.

Как да поддържаме здрава кожата на бебето през зимата

През студения зимен сезон грижите за здравата бебешка кожа трябва да бъдат по-интезивни, а козметиката –прецизно подбрана. Особено подходяща за сезона е специално разработената защитна козметика, обогатена допълнително с растителни масла и екстракти. Растителните масла проникват дълбоко в слоевете на кожата и я подхранват с нужните мастни киселини. Те от своя страна се грижат повърхностният слой да не загуби влагата си, кожата да не се пресушава и изсъхва от студа, а да остане гъвкава, еластична и добре овлажнена. Такива активни вещества са екстрактите и маслата от лайка и невен, които имат противовъзпалително и успокояващо въздействие. Затова е препоръчително да използвате през зимата продукти, съдържащи именно тези полезни и нежни към бебешката кожа съставки.

Няколко важни стъпки в грижата за кожата

1. При къпане използвайте шампоани, измиващи гелове и сапуни, предназначени само за бебета. Ако вашето дете има изявена алергия или получава алергични обриви след къпане, посъветвайте се с педиатър коя серия бебешка козметика е най-удачно да използвате в този случай. На пазара вече има специално разработени линии детска козметика за алергична и свръхчувствителна кожа.

2. След къпане подсушете добре кожата на тялото със затоплена предварително памучна хавлия. Оставете бебето голичко за 5-6 минути, за да дадете възможност на кожата да диша свободно.

3. Намажете кожата на дупето с обилен слой крем против подсичане, а цялото тяло масажирайте с нежни бавни движения с бебешко олио, което, с обогатените си с растителни масла съставки, подхранва кожата и задържа влагата в нея.

4. Облечете бебето с чист чифт дрешки, които предварително също сте затоплили. Важно е да перете дрешките само със специалните прахове и сапуни за бебета. Те не съдържат агресивни избелващи и почистващи вещества, които биха могли да предизвикат алергични реакции или да раздразнят нежната бебешка кожа. Винаги изплаквайте дрехите обилно с вода и по възможност не ги сушете на външен простор, за да не се прашат и замърсяват. За да неутрализирате това е добре да гладите дрешките, по този начин бебчо ще е по-добре защитен.

5. Избирайте внимателно памперсите, които задължително трябва да са съобразени по размер с килограмите на вашето бебе. Ластичетата около крачетата в никакъв случай не трябва да пристягат и да оставят следи по кожата.

6. При извеждане на бебето на разходка на открито през зимата, задължително използвайте кремовете за защита от студа. Не обличйте твърде много бебето, за да не предизвикате спарване и изпотяване на тялото. Златното правило е –колкото сте облечени вие, според температурите навън, плюс още един слой дрешки за бебчо. Шапката, шалчето и ръкавичките са задължителни!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни