►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Захранването – възможности и алтернативи

Това е един от „големите” въпроси, които всяка майка си задава след първите месеци на кърменето. Ла Лече Лига, Световната здравна организация, УНИЦЕФ, а и нашето Министерство на Здравеопазването препоръчват изключително кърмене през първите 6 месеца, а след това плавно въвеждане на различни от млякото храни.


Захранването – възможности и алтернативи

Има спор около възрастта, в която трябва да се случи захранването

Това е един от „големите” въпроси, които всяка майка си задава след първите месеци на кърменето. Ла Лече Лига, Световната здравна организация, УНИЦЕФ, а и нашето Министерство на Здравеопазването препоръчват изключително кърмене през първите 6 месеца, а след това плавно въвеждане на различни от млякото храни. Препоръките за захранване най-рано на 4м., за предпочитане 6м., подават и други организации като Американската Педиатрична Академия, Канадското Педиатрично общество, Министерството на общественото здраве на Обединеното кралство и др. Захранването, което започва около 4-тия месец, по-скоро касае бебетата, които са на адаптирано мляко, поради това, че балансът в тези млека не е достатъчно добър и е възможно по препоръка на педиатъра, ако прецени, че има някакви липси (въз основа на изследвания), да се измести захранването по-рано. Но повечето кърмени бебета отлично се справят с първата твърда храна, когато му дойде времето. За да прецени една майка кога бебето е готово, най-добре е да го наблюдава за признаци на готовност. Различните деца имат индивидуален темп на развитие и ако едно бебе може да е готово по-рано, друго има нужда от повече време. Бебето не е машина, която на 6-тия месеца включва звънче, означаващо „искам да ям манджа”. Тези признаци са свързани с узряването на организма. Не става въпрос само за храносмилателната система, въпреки че около 6 месец се задействат много ензими, спомагащи храносмилането. Узрява имунната система, оралната моторика се е развила достатъчно, както и координацията между ръцете и очите, фината и грубата моторики са достигнали необходимото ниво на развитие. Всички тези фактори предполагат едно човешко бебе да е готово да се справи с различната от мляко храна. Когато се уцели моментът, тогава нещата стават най-добре.

Какви са признаците за готовност

Признаците за готовност са няколко. Един от тях е бебето да може да хваща предмет с ръка, за да може да го поднесе към устата си, защото човешкото бебе се храни по този начин. Това се случва приблизително около 6-тия месец. Друг признак е изчезването на рефлекса на избутване с език, който предпазва бебето от задавяне в по-ранна възраст. Показател е и хубавата седяща поза. Защото едно легнало бебе няма как да се храни само. Дори това би представлявало риск. Тук има известно противоречие с препоръките на ортопедите, които традиционно съветват родителите да не позволяват на мъничето да седи до 6-тия месец. Но както много майки споделят, каквото и да се предприема в тази посока (дори и майката да бута бебето, когато то прави опити да седне), на около 6-месечна възраст бебето започва да сяда (или да се стреми да го прави). Също така ориентир, че е готово за твърдата храна, са проявите на много засилен интерес към храната на възрастните. Всъщност бебето започва да заглежда семейната храна от любопитство. С възрастта то все повече разбира какво се случва, наблюдавайки възрастните на масата и започва да изпитва желание да се включи. В този смисъл, когато бебето успее да открадне кюфтето на майка си и да го налапа, това определено е много ясен признак, че е готово. Има и други дребни неща, които, когато се насъберат, могат да послужат на майката като знак, че детето е готово за твърдата храна. Такива например са: засилен апетит, значително наддаване на килограми, дъвчещи движения, повишено слюноотделяне, но то може да е свързано и с друго (често бебчетата се плюнчат много и около 2-ри, 3-ти месец, но това не означава, че са готови; също така и никненето на зъби води до по-голямо мокрене). Ако всички тези неща се съберат накуп, това е добър ориентир.

Приемът на вода

Хубаво е, когато стартира захранването, бебето да има достъп до вода. Кърмата продължава да е основен източник както на калории (около 75% до края на първата годинка), така и на течности и след началото на захранването. Захранването не е нещо, което последва кърменето, а по-скоро го допълва. Захранването не означава, че бебето ще спре или кой знае колко ще намали сукането. Когато вече започне да приема и различна храна, е хубаво да му предоставяме възможност да пие. В една удобна за хващане чашка, майката може да предложи малко вода, която бебето, ако желае, да опита. Бебе на възраст около половин годинка спокойно може да пие само от малка чашка или чашка с накрайник или сламка. Много често те проявяват интерес да надигат чашките и да изливат съдържимото върху себе си. Изпиват част от водата, но като цяло повече се забавляват от самото действие. Разбира се, важно е мама да е близо и да има възможност да следи за безопасността. Водата е важна, но това не означава, че бебето ще започне да приема големи количества още в началото. Но все пак, индивидуални са децата – едни пият повече, други по-малко. При всички случаи не бива да им бъде давана насила. Когато има достъп до вода, тогава съвсем спокойно бебето може да реши кога и колко да приема, т.е. да се саморегулира.

Има ли принципи за въвеждане на новите храни

Схеми и принципи има. Но всяко семейство има различни хранителни предпочитания. Добре е да се изберат така храните, че за конкретното семейство да бъдат подходящи. Някои видове захранване имат определена поредност на предлагане на храните. Например при захранването, водено от бебето, подобно на „класическото“ захранване с пюре, се започва с картофи, моркови, карфиол, броколи и др. При педагогическото захранване, в началото се предлага много малко количество (до три микродози) от една храна. Няма проблем, когато майката комбинира принципите на различните захранвания. Важно е да го прави така, че тя самата да се чувства комфортно с това, което чете и наблюдава като идеи и бебето да приема добре предлаганата храна. В този смисъл не е нужно да се използва само един вид захранване, който да се спазва стриктно, може да се вземе най-доброто от всяко.

Какво представлява педагогическото захранване

То стартира около 6-тия месец. Характерно за него е, че бебето седи в майката. То получава от ръката й малки късчета (микродози) от храната в нейната чиния. Една микродоза е с размерите на оризче или малко грахче. Тук няма ограничения каква да бъде храната. Ако майката яде палачинка, то получава палачинка, но в много малки количества. Ако майката яде къри, то получава това. Някои майки се притесняват, че храната, която консумират, дори и в микродози, не е подходяща за детето. В такъв случай могат да направят гарнитура от сварени зеленчуци в собствената си чиния и да дават на детето от нея. Или да променят собственото си хранене към по-здравословно, както и да подбират (пак от тяхната чиния) „спокойна” за тях храна, от която няма да се притесняват. Други майки наблюдават, че бебето чудесно се справя с микродозите от семейната храна и се стараят просто да я променят с една идея към по здравословно. Това е един плюс за цялото семейство. При педагогическото захранване бебето може във всеки един момент да се обърне и да суче. Така то не се ограничава. Постепенно около 9-тия месец, бебето има възможност да се храни колкото иска (като количество) от общата храна, и да има собствена чиния, когато е готово за това.

Захранване, водено от бебето

Тук препоръките са за начало на захранването при 6 навършени месеца. Бебето отново е част от семейния ритуал на хранене, когато това е възможно, но има свое място, най-често столче с малка масичка отпред. Присъствието на бебето на общата трапеза е голям плюс, независимо от стила на захранване. Бебето получава голямо парче сварен или достатъчно мек плод или зеленчук или вариант на зърнена храна (крекер или коричка хляб, когато е въведен глутен). Парчето твърда храна трябва да е достатъчно голямо, че да може бебето да го хване в юмруче и храната да се подава и от двете му страни. Това се налага, тъй като детето е твърде малко, за да захваща с два пръста (това свойство се появява около 8-10-тия месец) и когато храната е много малка, тя остава скрита в юмручето и то не достига до нея. Усеща я, но не може да я вземе и започва да се ядосва. Затова много подходящи са храните, които имат дръжки – броколи и карфиол, например. На бебето може да се предложи едно голямо парче или няколко едри резени от различни храни и да му се даде възможност да избере. Така то може да опита едно и ако не му хареса, да го остави и да опита следващо парче. Смята се, че този начин на захранване е един вид превенция от алергии (има изследвания, които доказват това), тъй като организмът знае какво не е добре за него. И когато има избор, то може да отхвърли и откаже храната, която не е подходяща. Други изследвания показват, че когато храната се приема отделно, а не смляна на фино пюре, заедно с други, много по-лесно може да се изхвърли от организма, ако е проблемна. Едно фино пюре много по-бързо се прилепва за стомашните стени и може да причини повече вреди. Така че това е един плюс на този вид захранване и е подходящо, когато майките се притесняват от алергии. Когато бебето е близо вече до 9-тия ме- сец може да му се даде малка лъжица, с която да яде (супа например или нещо друго). Но главното в случая е, че бебето контролира нещата – то решава кога, какво и по колко да хапва. Майката просто е там и наблюдава този процес. Това е и основната разлика между това захранване и „класическото“ (педиатричното) – контролът е в бебето, а не в майката (хранещия). Иначе поредността във въвеждане на новите храни е сходна. Като първи храни се предлагат отново карфиол, картоф, круша, ябълка, банан, тиква... Тези храни присъстват и в “класическото“ захранване. Освен това, когато се използва това захранване, бебето има възможност много по-цялостно да се запознае с храната – като допир, свойства, вкус, миризма, което има други плюсове. Децата са изключително изобретателни, когато им се даде възможност да го покажат. Наскоро се състоя един изключително интересен семинар в Казанлък, на който лекторът, Даян Уийсингър, даде пример за това със своя внук. На детето е била предложена добре обелена круша, която без по-грапавата обелка е твърде хлъзгава и постоянно се е изплъзвала от ръцете на малчугана. Семейството многократно е връщало крушата на масичката, тъй като определено си е личало, че бебето проявява интерес към нея. В крайна сметка момчето, подтикнато от неуспешните опити, забива пръсти в мекия плод и по този начин успява да го заведе до устата си. Това за едно бебе е сериозна способност – да изобрети начин, по който да изяде тази храна. Виждате, че това не е просто захранване, а действие, което стимулира развитието. Всъщност храненето и при възрастните не е само сядане и получаване на храна, а и социален акт, в някои случаи е ритуал, изкуство, игра и споделяне. Храненето е забавно и носи удоволствие, няма причина да не е така от самото начало.

Общи идеи за храни в началото на захранването:

  • Зеленчуци: тиква, картоф, морков, тиквичка, броколи, карфиол, брюкселско зеле, зелен фасул, краставица, домат, пащърнак, пресен зелен грах, сладък картоф, чушка (печена и обелена), червено цвекло, спанак и др.
  • Плодове: круша, банан, ябълка (обработена термично поне в началото, за да е мека), нектарина (праскова), кайсия, череши, грозде (последните две на половинки или парченца, за да се избегне риск от задавяне), сливи, авокадо, пъпеш, манго, диня, цитрусови (портокал, грейпфрут, мандарина, лимон след 9м.) и др.
  • Източници на белтъчини след 7-9м.: пилешко филе, сирене, извара, яйце, риба, агнешко месо, телешко месо без тлъстини, тофу, пуешко филе и др.
  • Хляб и зърнени храни: коричка хляб (към края на 6м.), оризови бисквити, оризово брашно, кафяв ориз, елда, просо, овесени ядки (може и смлени на брашно), пълнозърнести хлябове и продукти от пълнозърнесто брашно.
  • Идеи за храни за мазане на филийка: плодово пюре или домашен мармалад (без добавена захар), меко и несолено сирене, масло, извара с плод , домашен пастет с или без месо, със сварен жълтък или цяло яйце и др.
  • Храни за ядене с пръсти: кубчета разноцветни плодове или зеленчуци, сварен морков, картоф или тиква, лентички краставица, домат или чушка, нарязан банан или друг добре узрял мек плод, парченца добре сварено пилешко или пуешко месо, накиснато в бульон за крехкост, домашно приготвени крекери, бисквитки, сухари, оризови гризини и др.

Статията е адаптирана от интервю, взето от Ива Петкова, Ла Лече Лига лидер, публикувано в сп. „Майчинство”, бр. 56.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни