►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Да раздвижим бебчовците

Целта на масажа и гимнастиката през първото тримесечие са да съдействат за намаляване на повишения мускулен тонус и да стимулират развитието на движенията на главата. Това е важно, тъй като мускулният тонус е състояние на постоянно напрежение.


Да раздвижим бебчовците

Масажът – защо е важен
Целта на масажа и гимнастиката през първото тримесечие са да съдействат за намаляване на повишения мускулен тонус и да стимулират развитието на движенията на главата. Това е важно, тъй като мускулният тонус е състояние на постоянно напрежение. Новородените имат повишен мускулен тонус. През втория и третия месец повишеният мускулен тонус намалява и се нормализира. Tова е необходимо условие за развитието на волевите движения на ръцете и краката – хващане, изправяне и ходене.
Масажът се прави при навършени  4-6 седмици и тегло 4 кг.
Принципи:
 - започва се от периферията към центъра на отделните части на тялото, като посоката е по хода на кръвния и лимфния поток;
- масажира се нежно и внимателно, без натиск;
-  движенията се извършват със затоплени ръце, без нокти и накити;
- температура на стаята е добре да бъде средно 23 *;
- провежда се ежедневно;
- всяко действие има продължителност около минута и половина, а общо с гимнастиката не надхвърлят 10-12 минути;
Действия :
- поглаждане
- почукване
- размачкване
- разтриване

Как да процедираме
1. Детето трябва да бъде съблечено съвсем голо и да се постави върху твърда повърхност, покрита с одеало или чаршаф.
2. Стаята трябва да бъде добре проветрена и затоплена.
3. Докато масажирате бебето му говорете, важно е малкото да чува гласа Ви. Обикновено това са много приятни процедури и детето реагира добре на тях. Ако плаче и се разстройва, по-добре е да преустановите масажа.  
4. Прилагането на различните техники и упражнения трябва да бъде в зависимост от развитието на двигателната система. Ако бебето изостава по някои показатели, трябва да се прилагат такива упражнения, които ще помогнат да се навакса в развитието. Обратното, ако малчо изпреварва съответните норми, трябва да се включат нови упражнения, които ще съответстват на по-големите възможности.

Последователност на действието
Масажът се прави в определена последователност: ръце, гърди, корем, крака, гръб.
Започва се с ръцете, след което се преминава на гърдите, корема, крачетата, гърба и седалището.

Гимнастика
Гимнастиката е важна за развитието на бебето, тъй като го подготвя за по-нататъшното му развитие – обръщане от гръб по корем, сядане, лазене, клякане и постепено прохождане. Ето и как се започва:
1. Пасивна дихателна гимнастика с ръце: кръстосване на ръцете пред гърдите; сгъване и разгъване на ръцете; повдигане и спускане на ръцете.
2. Пасивна дихателна гимнастика с крака – прави се от третия месец до края на второто тримесечие, докато детето започне да стои изправено. 
Включва три упражнения:
• сгъване и разгъване на краката
• движения сякаш кара колело
• от легнало положение трябва да тупа с крачета по леглото, със свити в коленете крачета.

Периоди на двигателно развитие
Първи период – адаптационен
От раждането до края на първия месец. Основните масажни действия през първия период са поглаждане и леко разтриване на дланите и стъпалата. Заниманията трябва да бъдат от 3-5 минути. Първият месец детето няма добър контрол на главата и се препоръчва след всяко хранене да се поставя настрани, като се редуват двете положения: наляво и надясно.

Втори период
От началото на втория месец до края на третия месец. Масажните действия са поглаждане, разтриване и леко потупване. Кърмачето започва да се поставя по корем няколко пъти на ден, преди хранене. Времетраенето е 10-15 минути. Целта на слагането по корем е да се стимулира контролът на главата. Подпират се петичките, за да се стимулира пълзене напред и обръщане.

Трети период
От началото на четвъртия до края на шестия месец. Масажът е по-продължителен 15-20 минути, като се използват всички масажни техники: разтриване, размачкване, потупване, поглаждане. Кърмачето трябва да има опора на краката. Когато се повдига за ръцете, главата активно участва в движението. През този период започва да се обръща от гръб по корем и от корем по гръб, посяга към подадени играчки, а от 5-ти месец започва да прехвърля предмет от една ръка в друга. 

Четвърти период
От 7 до 12 месец – подготовка за прохождане. През този период: седи без поддръжка, започва да се изправя, да стои и да пристъпва самостоятелно. След 6-тия месец е добре да се стимулира пълзенето. Масажът пак е 15-20 минути като през трети период, но се добавят и упражнения, които са с времетраене 10 минути. Така заниманието става общо 25-30 минути.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни