►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кожата – как да я предпазим

Студеното време, слънцето, вятърът –всички тези фактори неизменно влияят на кожата –нашата и на децата. Проблемите се задълбочават, когато кожата е по-суха или чувствителна.


Кожата – как да я предпазим

Студеното време, слънцето, вятърът –всички тези фактори неизменно влияят на кожата –нашата и на децата. Проблемите се задълбочават, когато кожата е по-суха или чувствителна. Ужасните лишеи, чувството за опъната кожа –всички тези неприятни симптоми са знак за необходима намеса. Да не забравяме, че и с възрастта тенденцията е кожата да става все по-суха. А за съжаление климатът в страната ни става все по-неблагоприятен за организма като цяло и кожата в частност.

Ролята на водата

Човешкото тяло е съставено от 65 % вода, 15%, от която се съдържат в кожата. Ролята на водата в кожата е от съществено значение. Тя е източник, от който други органи добиват вода. Кожата осигурява също така връзка с външния свят: движи водата от дермата към повърхността, като импрегнира, чрез дифузия различните слоеве. Роговият слой, защитен от хидролипиден филм по повърхността, контролира процеса на изпаряване. Ако тази физиологична бариера е повредена по някаква причина, загубата на вода се ускорява, което води до изсъхване на кожата. В следствие на това възниква чувство на напрежение и дискомфорт с различна интензивност и упоритост и може да бъде придружено дори от белене на кожата. Тези проблеми се появяват по различни причини: фактори на околната среда, вродени дефекти или генетично предразположение, което води до форми на суха кожа. Обратими или не, тези проблеми изискват подходящи решения. Всички видове суха кожа, не са идентични и имат различни потребности.

Четири лесни стъпки към по- малко проблеми с кожата

1. Два пъти дневно (сутрин и вечер) кожата се измива с мек, антидехидратиращ почистващ препарат.

2. Най-добрата защита за кожата е предпазването й от интензивните метеорологични влияния –слънце, студ, вятър.

3. Ежедневното третиране с подходяща козметика, съобразена с типа на кожата и степента на интензивност на външните влияния (различни през отделните сезони) гарантира значително облекчаване на неприятните симптоми. Използването на защитаваща козметика често е пренебрегвано при децата –това не е правилно, тяхната кожа също има нужда от предпазване.

4. Важно е да се приема поне по 1.5 л. вода на ден. Освен благотворно влияние върху кожата, водата има принос и за доброто функциониране на организма като цяло и подобрява храносмилането. Навикът за пиене на вода се създава още в първите години. Може би сега е моментът да научите детето си да го прави.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни