►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Хранене на бебето през четвъртия месец

В периода от четвърти до шести месец кърмата става недостатъчна храна за бебето по отношение на желязото и витамин С и се появява нуждата от захранване.


Хранене на бебето през четвъртия месец

В периода от четвърти до шести месец кърмата става недостатъчна храна за бебето по отношение на желязото и витамин С и се появява нуждата от захранване. Сред специалистите по детско хранене обаче се заражда спор кога точно трябва да започне захранването на бебето. Според някои захранването през четвъртия месец е прекалено рано за неподготвеното бебешко стомахче и препоръчват изключителното кърмене да продължи до шестмесечна възраст. Други пък са на мнение, че захранването трябва да започне още щом бебето започне своя четвърти месец. Обосновават се с факта, че кърмата, която до момента е била единствена храна за бебето вече не е достатъчна, за да задоволи хранителните му нужди и се налага захранване съответно с плодови и зеленчукови сокчета и пюрета.

И в двата случая обаче трябва да знаем, че почти винаги въвеждането на нещо ново зависи от индивидуалното развитие и нужди на бебето. Оттук следва, че трябва да се консултирате с педиатъра преди да предприемете каквото и да е, свързано с храненето на бебето.

Препоръчителен режим на хранене през 4-ти месец:

При естествено и смесено хранене

6 часа - кърма 9 часа - кърма+25-30 мл плодов сок или нектар 12 часа - кърма (Захранване с пюре в края на месеца, ако сте избрали ранното захранване) 15 часа - кърма+25-30 мл плодов сок 18 часа - кърма 21 часа - кърма Недостигът на кърма в съответните часове на естествено хранене се компенсира със съответното количество мляко за кърмачета (обикновено е обозначено с единица). Ако бебето е на изкуствено хранене, то за периода между 4-ти и 6-ти месец количеството храна за 24 часа трябва да е равно на 1/7 от теглото на бебето.

Достатъчна ли е храната на бебето?

 Този въпрос често безпокои родителите. Препоръчаните количества за съответната възраст са само ориентировъчни. Индивидуалните потребности на бебетата са различни.

Дали не го прехранваме?

Прехранването се среща по-често от недохранването. Причините за това са различни: родителите приемат всеки плач и неспокойствие за глад и не осъзначат, че пълнотата е риск за здравето на бебето. Признаците, по които можете да се ориентирате, че прехранвате бебето, са следните • твърде бързо наддаване на тегло • повръщане • засилване на коликите • в изпражненията има много „пресечки” – малки бели топчета – това е несмляна храна

Има признаци, по които можете да се ориентирате, че бебето е гладно:

 • бебето не наддава на тегло • става неспокойно и започва на плаче доста преди следващото хранене

Тези признаци може да са свързани със заболяване, затова най-доброто решение е да се посъветвате с педиатър.

Признак на здраве ли е пълнотата?

НЕ, пълнотата не е признак на здраве. Напротив, наднорменото тегло създава здравни проблеми. Рискът пълното бебе да се превърне в пълно дете и възрастен е реален. Също така е известно, че пълните бебета боледуват по- често и по-тежко от останалите.

Какво мляко да даваме?

И през този период най-подходящото мляко за бебето е майчината кърма. Ако се налага смесено или изкуствено хранене, най-подходящи са млеката за кърмачета. До навършването на 1 година не давайте на бебето прясно мляко. Не използвайте мляко с намалена масленост.

От колко мляко на ден се нуждае моето бебе? При всяко бебе е различно, затова консултацията с педиатъра е задължителна – той ще определи необходимото количество спрямо неговото тегло, организма и индивидуалните му характеристики. Естествено количеството на млякото се увеличава с всеки изминал месец.

През колко време трябва да храня бебето? Въпреки че адаптираното мляко се храносмила по- бавно от кърмата, нормално е през първите дни бебето да огладнява на всеки 2-2.5 часа. С всеки изминал ден това време ще се увеличава , като ще се изгради един постоянен режим на хранене. Като цяло паузата между храненията при малкото бебе не трябва да е повече от 4 часа.

Кога трябва да се увеличи количеството на млякото? Педиатърът определя порциона на бебето, според нуждите му. Колкото повече намалява броят на храненията през деня, толкова повече се увеличава количеството на храната.

Как да предотвратим бързото свършване на млякото? Вземете биберони с по-малък отвор, те са най-подходящи за мляко и бебето трябва да направи усилие, за да изсмуче млякото, така както прави, когато суче от гърдата на майка си. Колкото по-бързо и интензивно бебето изпива млякото от биберона, толкова по-голям шанс има да глътне въздух, който после да пре- дизвика колики в стомахчето му.

Как да поддържаме бебешките шишета и биберони?

Да се поддържат в изряден вид шишетата на бебето не е толкова сложна задача, стига да се спазват някои важни препоръки. Не забравяйте, че тяхното правилно почистване е жизнено важно за здравето на бебето.

• На първо място, храната трябва да бъде консумирана ведната, след като бъде приготвена и ако остане нещо, то не може да се пази до следващото хранене, а трябва да се изхвърли. • Много са подходящи шишетата от прозрачен материал, защото така лесно се вижда дали са замърсени или не. • Шишетата-биберон трябва задължително да се стерилизират, за да се отстранят дори невидимите с просто око замърсявания. Това, обаче, е задължително да се прави, докато бебето навърши 4-5 месеца, а след това не се налага, защото, така или иначе, бебето ще слага в устата си всичко, до което се докосне – не може да се стерилизира цялата къща. Освен това, ако се изваряват по-дълго време бибероните, бебето ще се изнежи към външните дразнители и неговата имунна система няма да се развие добре. • Преди да се стерилизира шишето, първо трябва да се уверите, че то е много добре почистено – набавете си специална четка за шишета, която почиства лесно и ъгълчетата и гънките на шишето, където може да се задържат остатъци от млякото. Погрижете се да изплакнете добре шишето след това, за да няма остатъци от веро или сапун. Разглобявайте шишето, когато го миете – отделяйте капачката, биберона и пластмасовия пръстен, който го прикрепва към шишето – всичко това се мие поотделно. • За стерилизирането има няколко варианта – изваряването на шишетата (разглобени на части) в голям съд с вода; използването на специални продукти за стерилизиране; употребата на специален стерилизатор за шишета и биберони. • Ако изберете традиционния начин – във вряща вода, трябва да оставите шишетата и бибероните да “врят” около 20 минути. • Ако използвате специален стерилизиращ продукт, то времето за стерилизация зависи от самия продукт и указанията за неговото ползване. • За да запазите ефекта от стерилизирането, можете след това да не пипате шишетата с ръце, а със специални щипки, предназначени само за това. Кърпата или съдът, в който ще ги слагате също трябва да е добре стерилизиран и да е предназначен само за шишетата. Този съд е препоръчително да е добре покрит, за да не се замърсят шишетата и бибероните.

БИБЕРОН-ЗАЛЪГАЛКА – НАЧИН НА УПОТРЕБА

Биберонът-залъгалка помага на бебето да се успокои и обикновено е много приятен за него, защото му напомня за гърдата на мама. Освен това мъничетата имат много силен рефлекс за смукане и ако не е биберонът-залъгалка, те ще смучат пръстчетата си. През този период на мъничето той вероятно ще бъде вашият най-верен помощник. Но каква трябва да бъде “бибата” на бебчето и как трябва да се използва тя?

Какви биберони има?

Има два типа биберони, според материала, от който са направени – силиконови и каучукови. Силиконовите са по-твърди и не се деформират, нямат мирис, нито вкус. Те се препоръчват за периода, когато започват да растат зъбките, тоест около четвъртия месец. Има много малка вероятност бебчето да отхапе парче от силиконовия биберон, тъй като те са много здрави. Каучуковите биберонки са много еластични и се разтягат лесно. Някои специалисти смятат, че те се приближават повече до майчиното зърно. Освен това те са по-меки и по-лесно могат да се деформират, затова и трябва да се сменят по-често от силиконовите.

Различават се и по формата

Кръгли – тяхната форма се приближава много до формата на зърната на гърдите и затова са най-предпочитани Анатомични – имат неправилна форма, леко сплесната от едната страна, така че да пасват най-добре в устичката на бебето. Трябва да се внимава обаче, защото има едно положение, в което са функционални и не бива да се поставят по по-различен начин в устата на бебето С малки издатинки – наподобяват ягодка, много са подходящи за периода, когато започват да растат зъбките, защото бебчето може да си чеша венците с тях

Каква залъгалка е подходяща за вашето мъниче?

Изборът на залъгалка зависи повече от бебчето, отколкото от вас. Има голямо разнообразие от марки, десени и форми, така че със сигурност ще намерите нещо по вкуса ви. Обаче е много голяма вероятността на вас да ви хареса, но на бебето не и тогава трябва да опитате с друга. Мъничетата си имат техни предпочитания, като обикновено свикват още от самото начало с формата на “бибата” и след това отказват, ако им предложите друга, с различна форма.

Начин на употреба:

• Използвайте биберона-залъгалка само от време на време, за да успокоите бебчето, ако е много изнервено, но то не бива да привиква към него, за да не стане единсвеното нещо, което може да го успокои. • Не трябва да държите “бибата” в устата на бебето дълго време, тя е само за да се поуспокои малко, а не за да е винаги в устичката му. • Що се отнася до гризкането и смукането, то бебчетата имат невероятна сила и като нищо могат да отхапят част от “бибката”, така че я проверявайте винаги преди да му я дадете и го наблюдавайте внимателно. • Мийте биберона-залъгалка преди да го дадете на бебето и след това, можете да го стерилизирате заедно с бибероните и шишетата. Сменяйте го редовно, не чакайте да се захаби. • Много е важно размерът на “бибата” да отговаря на възрастта на бебето, върху опаковката винаги пише за каква възраст са предназначени. Не топете бибероната в захар, мед или каквото и да е друго, това е изключително вредно за бебето и особено за зъбките му. • Не връзвайте биберона-залъгалка около врата на бебето като герданче, защото то може да се оплете. Ако мъничето често хвърля биберонката си и за да не пада тя на земята, са много подходящи тези, които се закачат за дрешката на бебето. • Колкото по-бързо бебето се откаже от биберона-залъгалка, толкова по-добре. Препоръчително е да спрете да я използвате след навършването на годинка, а най-добре и по-рано.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни