►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Хигиената в бебешката стая

Няколко полезни съвета как да ограничите до минимум задържането на прах в дома ви и да се грижите за хигиената в бебешката стая.


Хигиената в бебешката стая

Най-необходимите мебели за бебешката стая

Креватче – тук има няколко варианта. Единият е да изберете тичпично бебешко креватче-кошарка или бебешко кошче, но това значи, че то ще ги ползва само няколко месеца и после ще трябва да го сменяте с по-голямо креватче. Вторият и може би по-практичният вариант е да изберете стандартните креватчета, които стават и за по-големи и да го оборудвате с необходимите висящи играчки и преградки за да стане подходящ и за бебето. Но в крайна сметка не играчките и различните висящи дрънкалки са от решаващо значение за креватчето на бебето, а съвсем други неща: естествено то трябва да има преградки, като разстоянието между пръчките на решетката трябва да отговаря на европейския стандарт, тоест от 4,5 до 6,5 см, тъй като така няма да има възможност детето да си пъхне главата. За самото креватче се продават различни вътрешни преградки, които приличат на тънко дюшече и се закрепят с връзки по страните и решетките на креватчето, а целта им е да не позволяват на бебето да си удря главата. Погледнете добре подматрачната рамка на креватчето, тя трябва да бъде твърда и много здрава, за да не се огъва под тежестта. Матракът трябва да бъде със средна твърдост, не трябва да е много мек за да не се огъва прекалено. Трябва матракът да е твърд и равен, като следва извивките на тялото без да ги подсилва – това е много важно за правилното развитие на бебето. Креватчетата с подматрачна рамка, която може да се регулира на различна височина от пода, позволяват да не се навеждате прекалено, когато вадите или поставяте бебето. Креватчетата с чекмеджета дават възможност да се държат там спалното бельо и пижамките на детето.

Маса за повиване – може да бъде от специалните, които се предлагат на пазара, а можете да пригодите и някоя ракла или по-голям шкаф за дрехи. Най-удобната височина за родителя е 87-92 см., тъй като така ще заемате удобна позиция, без да се прегърбвате.

Шкаф или гардероб за дрехи – ако отначало бебето има съвсем малко дрехи, то ще видите как за няколко месеца броят им ще нарасне значително, така че едно гардеробче или шкафче ще ви е от голяма полза. Ако имате малко пространство в детската стая, то интересен вариант е да се направи шкаф, който да се закрепи на стената, за да не заема място, подобно на стенните кухненски шкафове.

Бюро – това е необходимост, която ще ви потрябва, когато детето поотрасне. Обаче не е необходимо да сложите бюрото чак когато детето тръгне на училище, тъй като дори и на тригодишните им трябва кът за рисуване, знаете колко много се забавляват децата, когато рисуват и оцветяват. Така, че едно такова кътче с малко бюро и столче ще ви потрябва несъмнено.

Идеалната температура, на която бебето да спи

Подходящата стайна температура е най-важният аспект за една пълноценна почивка и заради това трябва да я имаме предвид, особено пък ако имаме бебе. Ако през деня една стайна температура между 22 и 24 градуса е най-подходяща, то през нощта идеалната температура за детската стая е между 18 и 20 градуса, тъй като все пак бебето спи в специално чувалче и с подходяща пижама. Естествено, че всеки родител се притеснява да не е студено в стаята и бебето да не вземе да настине през нощта и даже много често го обличаме и завиваме прекалено. Обаче още по-лошо е бебето да се изпоти, така че не трябва да се облича прекалено и независимо от сезона трябва да се поддържа приятна, а не задушна стайна температура.

За играчките

По-добре е да си набавите кош за играчки още от самото начало, защото те много бързо ще се умножат, а и не само заради това – много е важно играчките на бебето да държите в кош с капак или пък да приспособите някое по-големичко чекмедже, за да не събират прах и да не се замърсяват. Има специални контейнери за играчки на колела, които са много удобни, защото лесно можете да ги придвижвате от една стая в друга. Ако не можете да намерите подходящ, картонена кутия с капак също ще ви свърши работа временно. Добре е каквото и да изберете, да бъде удобно на бебето, което само след няколко месеца ще си взима самичко играчките от него.

Поддръжка на хигиената на бебешката стая – важна за здравето на бебето

Сигурно сте изпитали големи вълнения, когато сте обзавеждали стаята за вашето малко бебче. Искали сте всичко да е префектно и в тон – креватчето, гардеробчето, масичката за повиване и т.н. Сигурно с голямо удоволствие сте избирали цветовете и нюансите, които ще преобладават в бебешката стая, така че тя да бъде уютна и бебето да се чувства добре. Разбира се, че това са все важни неща, обаче, поддържането на стаята е най-трудно и изисква най-много усилия. Защото бебетата са чувствителни и трябва да им се предложи една изключително здравословна среда. И не искаме да кажем, че трябва всичко да дезинфекцирате и всичко да е стерилно, но правилното поддържане не само на стаята на бебето, но и на целия ви дом е много важно. А основното, още от самото начало, когато тече подредбата на стаята, е тя да бъде максимално здравословна за бебето. Няколко са факторите, които трябва да вземете под внимание: температурата на въздуха, обезопасяването на стаята и особено на креватчето и около него, мебелите да са такива, че да се почистват лесно, химичните съставки на материите и материалите в стаята.

Температура и влажност на въздуха

Стаите за новородените в родилния дом поддържат една температура от 28˚С Това е за да не губят много енергия бебетата, да не спадне нивото на захар в кръвта им. Но когато бебето вече ев къщи нещата е време да се променят и бебето да започне постепенно да свиква с по-ниска татемпература и да се калява. Добре е да имате отоплителна система, която да позволява да се поддържат постоянна температура и влажност на въздуха и те да са добре контролирани от вас. Една температура между19 и21˚С е подходяща за бебето ако когато го къпете–до23˚С Идеалното решение е централно отопление с термостат Друга възможност доста практична е да ползвате и някакъв отоплителен уред регулиран от термостат А много често родителите прибягват и до употребата на някакъв пречиствателен уред за въздух 

 Кои са предимствата на ултразвуковия овлажнител за въздух

  • създава подходяща влажност на въздуха което предпазва бебето от възпаление на гърлото това има благоприятен ефект върху изграждането на имунитет към инфекции
  • добавянето на допълнителна влажност във въздуха спомага за поддържането на нежната бебешка кожа здрава
  • обикновено тези уреди имат ръчна настройка тоест вие го нагласявате както желаете

Мебелите

Естествено мебелите които задължително трябва да присъстват в бебешката стая са креватче или кошарка(доста често я ползват не само за игра през деня но и за спане, гардеробче с чекмеджета където да поберете дрехите и аксесоарите за бебето масичка на която да сменяте пеленките на бебето и да го обличате подходящо осветление(обикновено освен основната светлина идваща от големия осветителен уред на тавана е добре да имате и нощна лампа предвидчестото събуж дане на бебето през нощта. Добре е мебелите да са от естествени материали но и предпочитаните напоследък мебели изработени от МДФ(плоскости от дървесни частици, също са подходящ избор) Много добър вариант да спестите място в стаята е да поставите етажерки нависоко  а може дори и няколко по-малки шкафчета.  Не прекалявайте с етажерките тъй като все пак всичко което не е прибрано в шкаф събира доста прах Креватчето е най-важният компонент в стаята на бебето  където през първите си месеци то ще прекарва по-голямата част от денонощието Изберете креватче което да е солидно и стабилно с гладки и заоблени елементи от естествени материали  Разстоянието между решетките не трябва да е повече от 6 см, защото иначе бебето може да се заклещи между тях В магазините имаи креватчета  които вървят с допълнително шкафче за повиване и чекмеджета което е доста практично и пести място Дори и стаята на бебето да е голяма това не значи че трябва да я претрупате с мебели колкото повече свободно пространство има толкова по-малко прах ще се събира и тол кова по-чисто и проветрено ще бъде

Спалното бельо

Изберете чаршафи и олекотени завивки от естествен памук, които не съдържат вредни химични вещества и оцветители, защото могат да раздразнят чувствителната кожа на бебето. Добре е да купите и покривки за бебешкото креватче, които да поставяте, когато бебето не е в креватчето. По този начин ще избегнете напрашаването на чаршафчетата и олекотената завивка. За да предпазите бебето да не се удря в стените на креватчето, можете да сложите обиколник – прилича на продълговато дюшече с връзки за по-лесно прикрепяне към всичките четири страни на креватчето. Гледайте и той да е от естесвени материи.

Подовите настилки и пердетата

В последно време е нараснал доста броят на случаите на астма, която е алергична реакция от различни организми в домашната прах (акари). Това е фактор, които трябва да имате предвид и, с който трябва непременно да се справите. Има материи, които привличат по-лесно прахта от други. Експерти препоръчват да се избягва употребата на килими и завеси, поне докато бебето е още мъничко. Ако харесвате пердета, то знайте, че трябва да ги перете всяка седмица, за да контролирате акарите. Ламинираният паркет е доста предпочитан сред подовите настилки и е много лесен за поддръжка, не привлича прахта, не поема миризми. Можете да сложите малко килимче за красота върху него, но трябва да го почиствате основно с прахосмукачка всеки ден.

Няколко полезни съвета как да ограничите до минимум задържането на прах в дома ви:

  • Бършете прахта всеки ден с леко влажен парцал
  • Пускайте прахосмукачка всеки ден, особено в бебешката стая
  • Перете спалното бельо на бебето поне веднъж седмично
  • Перете пердетата поне веднъж месечно
  • Приберете всички плюшени играчки в шкаф – те са направо магнит за прахта
  • Студеният въздух унищожава акарите, можете да слагате любимите плюшени играчки на бебето в хладилника за през нощта и не забравяйте, че не бива да му ги давате веднага, след като сте ги извадили от там, а трябва първо да се затоплят

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни