►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Рота-факти: Защо да ваксинираме децата против ротавирусна инфекция?

Много майки напоследък си задават въпроса дали да ваксинират бебетата си против ротавирусна инфекция. Не малка част се сблъскват и с въпроса защо ваксинацията се препоръчва в най-ранна възраст. Ето някои факти, които бихте могли да обсъдите със своя педиатър, по повод ползата от ранна защита срещу ротавирусна инфекция:.


Рота-факти: Защо да ваксинираме децата против ротавирусна инфекция?

Много майки напоследък си задават въпроса дали да ваксинират бебетата си против ротавирусна инфекция. Не малка част се сблъскват и с въпроса защо ваксинацията се препоръчва в най-ранна възраст. Ето някои факти, които бихте могли да обсъдите със своя педиатър, по повод ползата от ранна защита срещу ротавирусна инфекция:

Ротавирусната диария е много честа

  • Ротавирусите са най-честият причинител на диарии-95% от децата се заразяват с ротавирус преди 5-годишна възраст. Пикът на заболяването е в ранна възраст –между 6 и 12 месеца от живота на детето, когато ролята на майчините антитела намалява. Затова ротавирусната ваксинация се прави в най-ранна възраст между 6 седмици и 6-тия месец, за да може бебето вече да е защитено преди пика на заболяването.
  • В България почти всяко второ дете, прието в болница по повод остър гастроентерит, е с ротавирусна инфекция.
  • Ротавирусната инфекция е измежду най-честите вътрешноболнични инфекции.
  • В България годишният пик на заболяването е през периода ноември –април.

Ротавирусът е силно заразен.

  • Добрата хигиена не предпазва бебето от болестта, тъй като вирусът е много устойчив във външна среда. Върху ръцете живее с часове. В канализацията поне 2 месеца, а в хладилника върху зеленчуците и плодовете - 30 дни.
  • Преболедувалите ротавирусна инфекция бебета могат да отделят ротавируса 2 месеца след края на заболяването (т.е. вече сме забравили, че детето ни е било болно, но то все още може да заразява).
  • Прекарана ротавирусна инфекция „омекотява” протичането на следващата, но не предпазва от повторни инфекции. Колкото по-лека е първата инфекция, толкова по-ниска е защитата от втора зараза с ротавирус;
  • Една от всеки пет ротавирусни диарии се придобива в болница (напр. детето влиза в болница за лечение на пневмония и там се заразява с ротавирусна инфекция).

Ротавирусната диария протича тежко при малките деца

  • Колкото по-ниско е теглото на бебето при раждането, толкова по-тежко протича ротавирусната диария. Бебето бързо се обезводнява, губи тегло, а развитието на тежка дехидратация налага хоспитализация.
  • Ротавирусната диария, отминава за 5-8 дни, но може да има сериозни и дългосрочни последствия за детето. Тя може да доведе до лактозна непоносимост, вторична непоносимост към кравето мляко, диабет тип 1 (при генетично предразположени деца) или хронично лошо храносмилане

Ротавирусната диария е предотвратима чрез ваксина

Световната здравна организация и Европейското дружество по детски инфекциозни болести препоръчват ваксинацията срещу ротавирус да бъде предлагана на всички здрави кърмачета и да бъде включена във всички национални имунизационни програми. От 1 януари 2010 година Министерството на здравеопазването в България включи имунизацията срещу ротавирусна инфекция към препоръчителните имунизации.

Ваксината Rotarix е ефикасна, защото предпазва до 100% от прием в болница, вследствие тежка ротавирусна диария и осигурява до 96% защита от тежка ротавирусна инфекция. Ваксината има много добър профил на поносимост и безопасност, проучвани в клинични изпитвания с включени досега над 100 000 бебета. Rotarix е съвместима с всички останали рутинно прилагани детски ваксини в Имунизационния календар. Приема се през устата в 2 дози от 6-тата седмица до 6-тия месец на бебето, без значение дали има прием на храна. Между двете дози трябва да има поне 4 седмици интервал.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни