►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Къпането = удоволствие за детето!

Мъниците обожават да се цапат, а това, което хич не им се нрави, е да се къпят, особено да си мият косата и да им влиза вода в очите и ушите. Къпането обаче може да се превърне в един миг на блажено удоволствие, стига да приложите няколко трика и малко въображение.


Къпането = удоволствие за детето!

Мъниците обожават да се цапат, а това, което хич не им се нрави, е да се къпят, особено да си мият косата и да им влиза вода в очите и ушите. Къпането обаче може да се превърне в един миг на блажено удоволствие, стига да приложите няколко трика и малко въображение.

„Къпането отнема от ценното ми време за игра. Освен това в първия момент водата е направо вряла, а после пък е прекалено студена. А този сапун така ми люти на очите и после това подсушаване на косата с хавлията –направо ми се завива свят от него.” –това си мисли всеки „средностатистически” бебок, който го интересува само играта и забавлението.

Много мъници започват да плачат още преди да сте напълнили ваничката с вода. И обикновено това не се дължи на страх от водата, както си мислят повечето родители, а на това, какво ще се случи, когато ваничката се напълни с вода и започне същинското къпане. Дължи се на студените ръце, които толкова усърдно търкат кожата на мъника, за да „заблести”, и на забраните: „Не играй с водата, ще ме изпръскаш!”, „Не мърдай докато те търкам!”.

Ваничката–малко вода и много забавление

Ваничката трябва да е едно място, където детето да има компания. Много мъници не обичат да са сами във ваната. Затова можем да ги попитаме дали не искат да се къпят заедно със своята кукла, с братчето или сестричето, а защо не и с нас. Ако детето повтаря същите действия като нас: мие косата на куклата си, търка я с гъбка, няма да се чувства като пасивен участник в къпането, а като главно действащо лице в едно къпане, където всички си имат своето си задължение. Къпането е един много подходящ момент да си играем „на големи”. Въпреки че детето е още малко за да се мие и къпе самичко, вече можем да започнем да го въвеждаме в основните правила. Във възрастта между година и половина и три децата започват да осъзнават тялото си и им харесва да правят някои неща сами. Да ги оставим, например, да използват сами гъбката за баня... Всичката тази пяна забавлява много мъника, към когото не бива да сте взискателни, защото и на 5 години е сигурно, че няма да може да се измие така, както вие ще го направите. Едно сигурно място. Някои сладурковци ги е страх да не се подхлъзнат и да паднат. Те ще се чувстват много по-добре, ако водата във ваничката им стига най-много до пъпчето и се къпят седнали, а не в полулегнало положение. Така, ако детето се подхлъзне, няма да има чувството, че ще потъне във ваничката –на мъниците водата там им се струва доста дълбока. А и в това положение няма да им влиза вода в устата и очите. Подходящо място за действие. Във ваничката може да се пляска с крачета и ръчички, да се пее, да се разглеждат книжки от тези, които са си специално за баня, да се правят балончета от пяната и сапуна. Колкото повече пяна има във ваничката, толкова по-добре е за мъничето, което обожава да си играе с нея, затова можете да си набавите специална детска пяна за вана. Въпреки че времето за къпане не трябва да се проточва и краткото време, което му е отредено трябва да е забавно за детето, а не отегчително, ако искате този момент да бъде удоволствие за него, а не мъчение. Къпането не трябва да се ограничи само от гледна точка на хигиената. Оставянето на мъника за няколко минутки да прави каквото иска ще превърне къпането в блажено удоволствие.

Миенето на косата–днес „да”  утре „не”

Ако не е силно замърсена, не е необходимо косата на малкото дете да се мие всеки ден. Повечето деца мразят да им се стича вода по лицето, особено пък ако шампоанът им люти на очите. Какво е важно за козметиката за баня:

 • важно е да използвате за детето шампоан с неутрално pH и да слагате малко количество, знаете, че не е важно количеството, а качеството;
 • душ-гелът или сапунът също трябва да са с неутрално pH .

Ако мъникът продължава да се оплаква, че му люти на очите

 • дайте на детето да покрие очите си с кърпа или суха гъба;
 • при „по-тежки” случаи спокойно можете да ползвате и очила за подводно плуване, нещо, което освен полезно, ще е и много забавно за детето;
 • кажете на мъника да наведе главата си назад, това също ще попречи да влезе вода и сапун в очите.

Деликатни зони

Има зони от тялото, които е най-добре да почистим ние и да не оставяме детето да го прави, докато не порасне достатъчно. Ушите са особено деликатна зона, защото част от сапуна или шампоана може да остане вътре. Трябва да ги измивате много внимателно, не е необходимо всеки път да използвате клечки за уши, достатъчно е после да подсушите ушите с хавлия. Нослето можете да измиете и с гъбката.

Полезни съвети

 • можем да контролираме температурата на водата с термометър;
 • никога и за нищо на света не оставяйте бебока сам във ваничката;
 • можете предварително да затоплите банята преди да изкъпете детето, децата не обичат къпането и заради това, че в първия момент, когато влязат в банята, им става много студено;
 • използвайте меки сапуни, шампоани и други продукти, които са специално предназначени за деца;
 • кожата на бебето е много деликатна (5 пъти по-фина от тази на възрастните) и може лесно да бъде раздразнена;
 • ако слагате прекалено голямо количество душ-гел, ще се отстрани мазната повърхност на кожата и така бактериите лесно биха проникнали в нея
 • след банята, на бебето много ще се хареса един лек и отпускащ масаж с подходящ хидратиращ лосион или олио.

Процедурата по обличането, изсушаването и сресването

Набавете си подходяща четка, която да не скубе бебето. Ако е от тези, които изобщо не обичат да се решат, по- добре е да поддържате косата му по-къса. Не е задължително да използвате всеки път сешоар, особено ако косичката на мъника е много малко и е къса, ако го използвате, да бъде за кратък интервал от време, защото може да изгори кожата на главата. Разстоянието между сешоара и главата на бебчо трябва да е поне 30 см (варира спрямо силата на уреда, с който разполагате).

Маникюрът

Рязането на ноктите е истинска мъка за бебоците. Толкова ги е страх от тази манипулация, че почти не могат да останат неподвижно, за да може мама лесно да изреже ноктите.

 • важното е да използвате ножичка със заоблени върхове;
 • трябва да го правите с голямо внимание и спокойствие, пейте на детето или му разказвайте нещо;
 • ако изобщо не дава да му режете ноктите, можете да го правите докато спи или пък да му дадете кукла, на която то да реже ноктите с детска ножичка-играчка;
 • ноктите на ръцете трябва да се режат в кръгла форма, тези на краката може и да са прави и никога да не се режат прекалено навътре, за да не се враснат в месото.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни