►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Първите обувки – от кога и какви?

От момента, в който детето започне да се учи да ходи, тоест в периода между 10 и 18 месеца, е от съществено значение да му набавите обувки, които да са му удобни и по мярка, за да може крачетата му да се развият правилно.


Първите обувки – от кога и какви?

От момента, в който детето започне да се учи да ходи, тоест в периода между 10 и 18 месеца, е от съществено значение да му набавите обувки, които да са му удобни и по мярка, за да може крачетата му да се развият правилно.

Когато купуваме дрешки за бебето, винаги ни остава празнина, а именно – обувките. Казват, че е полезно за бебчето да е босичко, поне докато не започне да се учи да ходи. И ние разглеждаме всички тези миниатюрни обувчици по витрините и се чудим – щом ги има, значи не е вредно да обуваме бебето с тях. Все пак обувките имат функцията на защитник на крачето – те го пазят от студ и вятър. Някои хора смятат, че малкото бебе трябва да е босо, колкото се може по-често, но когато тръгнете навън, бебешките обувчици се явяват не само естествен завършек на цялостната визия на бебчо, но и предпазват крачетата от лошо време. Ако сте решили да обувате обувчици на бебо, то трябва все пак да се съобразите с някои изисквания, на които трябва да отговарят те.

Какви обувки са подходящи за бебе на около 6-7 месеца:

 • обувки от плат, който да е много мек и еластичен, за да може крачето да се движи свободно
 • да са много меки
 • с тънка и гъвкава подметка
 • трябва да са такъв размер, че да успявате да си пъхнете показалеца зад петичката на бебето
 • не са подходящи обувките, които придържат глезена – те са за вече развити крачета на дете, което ходи стабилно

Важното е да слагате обувчици на бебето, когато е необходимо. Когато сте си вкъщи, е по-добре и по-удобно да държите бебчето по чорапки или с терлички. Тоест, докато бебето все още не ходи, е по-добре да го държите босичко през повечето време, но в момента, в който то започне да се учи да ходи и да стъпва, вече трябва да помислите за подходящите обувки, които ще му помогнат да направи своите първи стъпки.

В общи линии, няколко са важните характеристики, на които трябва да отговарят обувките за прохождащото дете:

 • подметката трябва да бъде гумена и с грайфер, за да не се пързаля
 • подходящи са обувки, които се закопчават допълнително, а не се обуват така, за да могат да се разширяват достатъчно и да се напаснат добре на още нестабилното краче. Обувките с цип отстрани или пък с връзки, са много удобни.
 • не са подходящи обувки с остър връх, защото ще стискат крачето. Обувките трябва да са достатъчно широки в предната си част, за да осигурят свободно движение на пръстите.
 • да не са много тесни, нито прекалено свободни, защото така има опасност да се деформира крачето
 • препоръчително е да са 1 см. по-големи от крачето на детето и да се проверява редовно дали не са започнали да го стягат
 • не купувайте с няколко номера по-големи обувки, с цел да се носят по-дълго време, защото това може да доведе до деформиране на крачето
 • подметката трябва да е сравнително тънка и много гъвкава
 • добре е обувките да са от “дишаща” материя, за да не запаряват крачето – най-добре кожа

Добрият избор

Според едно изследване, направено в Германия, 40% от децата носят прекалено малки за тях обувки, като най- засегнати са именно прохождащите, тъй като все още крачетата им са нестабилни и съответно – податливи на деформации. Най-големият проблем, с който се сблъскват родителите, когато тръгнат да купуват обувки, е разликата в ширината и дължината на обувките, която съществува между различните марки, въпреки че става въпрос за един и същи размер. Затова не е много добра идея да тръгнете да купувате обувки без детето да е с вас. Освен това, крачето на малкото дете расте бързо и затова трябва да проверявате обувките на всеки 4-6 седмици – ако обуването им стане по-трудно, това може да е знак, че вече са малки и е дошло време за нови.

Защо са важни добрите обувки?

Крачетата изпълняват двойна функция – да поддържат тежестта на тялото и в същото време да го подпомагат по време на ходене. Специалистите смятат, че обувките са една важна част от облеклото и като такава, трябва да отговарят на същите изисквания – да са комфортни, гъвкави и практични. От ортопедична гледна точка, обувките трябва да бъдат удобни и да са подходящият размер, защото това, което се отразява зле на крачето, е прекалено големият или прекалено малкият размер на обувката. Ако обувката е много малък или прекалено точен размер, тя стиска крачетата и може да ги деформира, особено до годинка и половина, когато те са лесно нараними. И обратното, ако обувките са прекалено голям размер, те няма да придържат стабилно малкото краче.

В магазина

1. Когато тръгнете да купувате обувки, е препоръчително да премерите точно стъпалото на детето – нека то стъпи на един картон, върху който очертайте крачето му. След това изрежете по очертанията и ще получите една своеобразна стелка, която трябва да става в обувките, които избирате, естествено като не забравяте, че трябва да остава и по 1 см. разстояние в обувката.

2. Мерете стъпалата и на двете крачета, защото понякога едното може да се окаже малко по-голямо от другото и нека за мярка да ви служи точно по-голямото.

3. Преди да пробвате обувчиците, първо ги огънете, за да видите дали материалът, от който са направени е мек и еластичен. Крачето трябва да се движи свободно в тях и с тях.

4. Докато пробвате , сложете детето да стъпи на земята и натиснете върха на обувките, за да видите дали не стискат пръстите.

5. Не забравяйте, че чорапите също са важни, затова си носете типа чорапки, с които детето ще носи въпросните обувки.

6. Препоръчително е да купувате обувки към обед или следобед, тъй като крачетата много често леко се подуват през деня и, ако купите обувките сутринта, после може да се окаже, че ще стягат крачето.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни