►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Факти за ротавирусната инфекция

Знаете ли, че ротавирусът е много честа инфекция и приблизително 95% от децата под 5 годинки се за- разяват? Знаете ли, че диарията, вследствие на ротавирусна инфекция НЕ бива да се подценява? Искате ли да осигурите ранна защита за Вашето бебе?


Факти за ротавирусната инфекция

Знаете ли, че ротавирусът е много честа инфекция и приблизително 95% от децата под 5 годинки се за- разяват?

Знаете ли, че диарията, вследствие на ротавирусна инфекция НЕ бива да се подценява?

Искате ли да осигурите ранна защита за Вашето бебе?

Заразяване

Заразяването става основно по фекално-орален път и в отделни случаи по въздушно-капков. Може да се слу- чи навсякъде, а добрата хигиена не предпазва бебето от болестта, тъй като вирусът е много устойчив във външна среда. Върху ръцете живее повече от 4 часа, на суха, твърда повърхност –10 дни, в хладилник на 4°С (зеленчуци) –1 месец, а в канализацията –2 месеца. Преболедувалите ротавирусна инфекция деца могат да отделят вируса два месеца след края на заболяването. Тоест вече сме забравили, че детето ни е било болно, но то все още може да заразява. За това и ротавирусната инфекция е сред честите вътрешноболнични инфекции, а вирусът се среща по ръцете на 76-78% на лекарите, които се грижат за деца с ротавирусна диария и по ръцете на 20% от лекарите, които НЕ се грижат за деца. Прекараната ротавирусна инфекция омекотява протичането на следваща, но не предпазва от реинфекции. Тежестта на заболяването е обратно-пропорционална на възрастта на детето –най-уязвими си децата между 6-24 месеца (80% от всички заболели). При новородените инфекцията протича най-често безсимптомно, поради протективната роля на майчината кърма и незрелия гастроинтестинален тракт.

Първите симптоми

Ротавирусната инфекция протича като всяка една вирусна инфекция –с висока температура, повръщане, диария, но може да доведе до бързо обезводняване и съществена загуба на тегло. Клиничната картина е тежка и много трудно се овладява в амбулаторни условия, затова почти всички деца се подлагат на болнично лечение.

Последствия

Най –сериозните последствия, които може да се появят след прекарана ротавирусна инфекция са лактозната непоносимост, вторичната непоносимост към кравето мляко, дори развитието на диабет тип 1 при генетично предразположени деца. При някои деца, прекарали инфекцията се наблюдава и трудно захранване, което рефлектира и върху изоставане в ръста и теглото на бебето. Ротавирусната диария може да има сигнификантни последици при деца, родени с по-ниско тегло.

Профилактика

Ваксинопрофилактиката е най-важната и единствената успешна профилактика при този вид инфекции. СЗО и Европейското дружество по детски инфекциозни болести препоръчват ротавирусната ваксина да бъде включена в Имунизационния календар във всички страни. В България от 1 април 2010 г. ваксината е включена в Имунизационния календар като препоръчителна. Тя трябва да бъде направена възможно най-рано –още след 6-та седмица, за да завърши най-късно до 6-тия месец, когато защитният имунитет от майчините антитела спада и кърмачето е най- уязвимо за инфекцията. Ваксината се приема на два пъти през устата.Тя е напълно съвместима за приложение с всички останали ваксини за кърмаческата възраст и е част от рутинните имунизационни практики в редица държави в Европа, САЩ, Южна Америка и Азия.

За повече информация относно ранната защита от ротавирус  се консултирайте с педиатъра на своето бебе.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни