Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Прояви на агресия при 2-годишно момиченце

Имам момиченце на 2 год. и 2 месеца. Първо дете ни е. Родена е преждевременно (36 г.с.), но много скоро навакса и с теглото, и с ръста. Развива се перфектно.
Напоследък обаче забелязвам едни краткотрайни нервни изблици. Когато нещо не става, както тя иска, хвърля, мята нещата и дори понякога изкрещява, като слага лице на бузките си и ги дърпа надолу.
Другото, което ме притеснява, е щипането. Обикновено го прави в изблик на любов (или поне така си мислим ние), а като й направим забележка и й кажем, че причинява болка, тя се самонаказва, като се щипе сама по лицето. Никога не сме й отвръщали по същия начин, както знам, че правят други хора - за да покажат, че боли, причиняват същата болка. Не. Само й говорим, но явно това не върши работа. Няколко пъти ми се е случвало да я плясна леко през ръката, но и това не помага - тя го приема като игра и ме пляска по същия начин, смеейки се.
Възползвах се от отпуска по майчински, до 18-месечната й възраст, след което ми се наложи да се върна на работа. Дотогава определено беше много по-спокойно дете. Телевизията е нещо, което доскоро не й бяхме пускали, а отскоро гледа само две анимации, които внимателно подбрах - без агресия, с повече музика, която тя обожава :)
Много внимаваме да не си говорим покрай нея на висок тон. Казвам това, защото искам да подчертая, че винаги сме се старали да й осигурим наистина спокойна обстановка - искаме детето ни да расте спокойно и щастливо.
Сега, когато по цял ден не съм с нея, не мога да наблюдавам нещата и не знам дали това й поведение е нормално или е подбудено от някакви нови фактори.
Откакто съм на работа, за нея се грижат майка ми и свекърва ми, като първата е по-често при детето. Тук има един момент, който ме притеснява, но не знам дали има резон... Майка ми е човек с много лични проблеми (повечето просто ги преживява повече, отколкото е необходимо), които й се отразяват на душевното спокойствие. Чудя се дали по някакъв начин (несъзнателно) не пренася проблемите си върху детето.

Много ще съм ви благодарна, ако ми дадете съвет как да постъпвам при такива нервни изблици и проява на агресия. Наистина искам детето ми да стане един уравновесен и добър човек и ще направя всичко по силите си това да се случи.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Много Ви благодаря! Със съпруга ми наскоро си говорихме точно за това - професионална помощ. Не ми се иска проблемът (малък или голям) да се задълбочи. Имаме най-прекрасното момиченце на целия свят и искам то да си остане такова!
Бихте ли ми препоръчали детски психолог във Варна? Докато бях бременна ходихме на курсове за родители при д-р Диана Димитрова. Мисля, че е детски психолог.
Още веднъж Ви благодаря!
С пожелание за всичко най-прекрасно,
М.
Мадлен Манкикян, 09.2.2012 г. 11:24:56

Прояви на агресия при 2-годишно момиченце
Здравейте,

много често децата нямат представа какво да правят с негативните си емоции - т.е ние ги учим как да израяват любов, но забраняваме или негодуваме към изпитването на гняв. Така те не премахват емоцията, а само започват да изпитват вина, когато я чувстват. Вашето дете се намира в етап от развитието си, където на дневен ред е трениране на контрол - изключително важен етап и е важно да се подходи много специфично в него. Не мога да обясня подробно, защото е важно това обяснение да се даде с ваши примери, с физически упражнения и т.н. Тъй като детето има тези прояви - това говори, че има трудности, които не могат да се овладеят и от вас самите и за това препоръчвам да се направи консултация, в която да се дадат ясни и конкретни насоки и упражнения, за да се овладеят тези емоции.

Успех
Tcvetelina Todorova, 08.2.2012 г. 14:21:09

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber