Online school
Регистрирани потребители: 23067
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Instagram
Facebook
 

Проследяване на процеса от приемането Ви до раждането

След като пристигнете в болницата, веднага постъпвате в приемен кабинет за раждащи жени, където ще бъдете разпитани (ще Ви бъде снета анамнеза – интервю за миналите заболявания и операции). Ще последва преглед (акушерски) на гинекологичния стол за оценка на маточната шийка, околоплодния мехур и позицията на плода.
Ще премерят Вашия таз, пулс, кръвно налягане, детските тонове, температурата, обиколката на корема и фундуса на матката. Там ще подпишете документ за информирано съгласие, за избор на екип, за лекар, за кръвопреливане при необходимост. След това се прави тоалет и клизма и Ви отвеждат в предродилна зала, където Ви вземат кръв за пълна кръвна картина, прави се УЗИ на плода и се поставя абокат във вена (венозният път е необходим за вливания и въвеждане на медикаменти, които успокояват болката). Всяка жена иска да знае дали и колко ще я боли по време на раждането. Както няма две еднакви деца, така няма и две еднакви раждания, така че, ако при една родилка раждането е бързо и безболезнено, при друга може да не е така. Раждането е процес, при който постепенно се дилатира маточната шийка до пълно разширение и под въздействие на маточните контракции и напъните се експулсира плода, като преминава през входа, разширението и изхода на таза. Признаците, че раждането започва са слабо кървене с розов или тъмночервен цвят, примесено със слуз и падането на т.нар. запушалка. Това означава, че раждането ще започне до 2-3 дни.
Раждането се разделя на стадии
Първи стадий – ранна фаза
Маточната шийка се дилатира (отваря) и изтънява под въздействието на маточните контракции. Разширението е 2 см. Продължителността е между 1 и 10 часа. Може да се пукне околоплодният мехур или да се получи кървене.
Маточните контракции започват през интервал от 15-20 минути и зачестяват. Какво да правят родилката и нейният партньор? Бременната прекратява приема на вода и храна. През този период пациентката може да бъде вкъщи, да се разхожда, да се къпе с топъл душ. Може да упражнява релаксираща терапия и дишане. След пукване на околоплодния мехур се засилват маточните контракции и е неoбходимо да се постъпи в болница до един час.
Активна фаза
В тази фаза се наблюдава между 3 и 10 см разширение на маточната шийка, като скъсяването – изтъняването й продължава. Този период трае между 4-6 часа. Маточните контракции са през 3 минути с продължителност от 45 секунди до 1 минута. Майката използва релаксираща техника и при 4 см разкритие може да се обезболи с епидурален катетър. Спинална анестезия се прилага при 5-6 см разширение. При пълно разширение бебето продължава да слиза в родилния канал. Бременната се напъва, при което се ражда първо главата на плода, раменния пояс, ръцете, трункуса и долните крайници. Клампира се пъпната връв. В този период се взимат стволови клетки от пъпната връв. Плацентата се ражда. Може да се приложи активно водене на раждането, но може и да се изчака спонтанното й отделяне, без прилагане на медикаменти. Следва оглед с акушерски валви и възстановяването на спонтанно възникналите разкъсвания на мекия родилен път. Ако е направена епизиотомия тя се възстановява
послойно. Акушерките асистират при оглед с валви, могат да масажират корема, за да се контрахира матката и да контролират кръвозагубата.
Разлика между истинско и фалшиво раждане
1. Контракциите при истинското са регулярни през 3-5 минути. При фалшивото са нерегулярни и могат да спрат;
2. Интензивността се засилва при истинското раждане, докато при фалшивото не се променя;
3. Локализацията на болката обхваща целия корем и тазовата област. При фалшивото раждане са различни локализациите;
4. Анестетиците не могат да спрат истинското раждане;
5. Истинското раждане води до промяна в изгледа и до разширяване на маточната шийка. При фалшивото – контракциите не водят до промени в маточната шийка;

Текстът е част от книгата "Чакам бебе" с автор Д-р Силвия Савова


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
FitMeal

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber