Online school
Регистрирани потребители: 23148
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Проследяване на процеса от приемането Ви до раждането

След като пристигнете в болницата, веднага постъпвате в приемен кабинет за раждащи жени, където ще бъдете разпитани (ще Ви бъде снета анамнеза – интервю за миналите заболявания и операции). Ще последва преглед (акушерски) на гинекологичния стол за оценка на маточната шийка, околоплодния мехур и позицията на плода.
Ще премерят Вашия таз, пулс, кръвно налягане, детските тонове, температурата, обиколката на корема и фундуса на матката. Там ще подпишете документ за информирано съгласие, за избор на екип, за лекар, за кръвопреливане при необходимост. След това се прави тоалет и клизма и Ви отвеждат в предродилна зала, където Ви вземат кръв за пълна кръвна картина, прави се УЗИ на плода и се поставя абокат във вена (венозният път е необходим за вливания и въвеждане на медикаменти, които успокояват болката). Всяка жена иска да знае дали и колко ще я боли по време на раждането. Както няма две еднакви деца, така няма и две еднакви раждания, така че, ако при една родилка раждането е бързо и безболезнено, при друга може да не е така. Раждането е процес, при който постепенно се дилатира маточната шийка до пълно разширение и под въздействие на маточните контракции и напъните се експулсира плода, като преминава през входа, разширението и изхода на таза. Признаците, че раждането започва са слабо кървене с розов или тъмночервен цвят, примесено със слуз и падането на т.нар. запушалка. Това означава, че раждането ще започне до 2-3 дни.
Раждането се разделя на стадии
Първи стадий – ранна фаза
Маточната шийка се дилатира (отваря) и изтънява под въздействието на маточните контракции. Разширението е 2 см. Продължителността е между 1 и 10 часа. Може да се пукне околоплодният мехур или да се получи кървене.
Маточните контракции започват през интервал от 15-20 минути и зачестяват. Какво да правят родилката и нейният партньор? Бременната прекратява приема на вода и храна. През този период пациентката може да бъде вкъщи, да се разхожда, да се къпе с топъл душ. Може да упражнява релаксираща терапия и дишане. След пукване на околоплодния мехур се засилват маточните контракции и е неoбходимо да се постъпи в болница до един час.
Активна фаза
В тази фаза се наблюдава между 3 и 10 см разширение на маточната шийка, като скъсяването – изтъняването й продължава. Този период трае между 4-6 часа. Маточните контракции са през 3 минути с продължителност от 45 секунди до 1 минута. Майката използва релаксираща техника и при 4 см разкритие може да се обезболи с епидурален катетър. Спинална анестезия се прилага при 5-6 см разширение. При пълно разширение бебето продължава да слиза в родилния канал. Бременната се напъва, при което се ражда първо главата на плода, раменния пояс, ръцете, трункуса и долните крайници. Клампира се пъпната връв. В този период се взимат стволови клетки от пъпната връв. Плацентата се ражда. Може да се приложи активно водене на раждането, но може и да се изчака спонтанното й отделяне, без прилагане на медикаменти. Следва оглед с акушерски валви и възстановяването на спонтанно възникналите разкъсвания на мекия родилен път. Ако е направена епизиотомия тя се възстановява
послойно. Акушерките асистират при оглед с валви, могат да масажират корема, за да се контрахира матката и да контролират кръвозагубата.
Разлика между истинско и фалшиво раждане
1. Контракциите при истинското са регулярни през 3-5 минути. При фалшивото са нерегулярни и могат да спрат;
2. Интензивността се засилва при истинското раждане, докато при фалшивото не се променя;
3. Локализацията на болката обхваща целия корем и тазовата област. При фалшивото раждане са различни локализациите;
4. Анестетиците не могат да спрат истинското раждане;
5. Истинското раждане води до промяна в изгледа и до разширяване на маточната шийка. При фалшивото – контракциите не водят до промени в маточната шийка;

Текстът е част от книгата "Чакам бебе" с автор Д-р Силвия Савова


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber