Online school
Регистрирани потребители: 23092
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Mr_Rix_1_blue_200x200
Instagram
Facebook
 

Органогенеза

Феталният растеж преминава през три етапа. До 16-та гестационна седмица той се осъществява за сметка на клетъчна хиперплазия. От 16-тата до 32-рата гестационна седмица се наблюдава както хиперплазия, така и хипертрофия на наличните клетки. След 32-рата гестационна седмица вече е само хипертрофия. При вагинален ултразвук в 6-та гестационна седмица се визуализира гестационен сак и ембрионална структура близо до жълтъчното мехурче. И в този ранен срок функционира сърдечносъдовата система на ембриона. Анатомичната структура се оценява след 13- та гестационна седмица. В този етап се изследват детските сърдечни тонове, които са около 110 удара в минута.
7-ма гестационна седмица – Появява се ехо-негативен единствен мозъчен вентрикул. Ясно се виждат зачатъците на долните крайници. Гръбначният стълб може да бъде проследен в по-голямата част от дължината му.
8-ма гестационна седмица – Ембрионът се разгъва. Активни движения в повечето случаи все още липсват. Главата е относително голяма. Съставлява почти половината от дължината на ембриона и се различава от тялото по окръглената форма.
9-та гестационна седмица – Наблюдава се херниране на чревното съдържимо през пъпния пръстен – т. нар. физиологично омфалоцеле. Визуализират се долни и горни крайници и големите стави. Появяват се хипоехогенните бъбреци. Формира се мозъкът – церебелум. Започва минерализация на калварията (черепа).
10-та и 11-та гестационни седмици – Формирани са основните органи и системи. Бъбреците са разположени на окончателното си място. Между 11-та и 13-та гестационна седмица започва образуването на урина и може да се визуализира пикочният мехур. Започва минерализация на черепа и се виждат поотделно всички дълги кости на крайниците. За първи път се появява стомашна сянка. Започва обратно развитие на жълтъчното мехурче.
12-та гестационна седмица – Наблюдава се обратна миграция на червата в коремната кухина и физиологичното омфалоцеле изчезва. Виждат се стъпалата и ръцете и се оформя палецът.
Ясно се очертават лицевите структури: орбити, челюсти, носни кости. В този срок на бременността могат да се установят и някои фетални аномалии на централната нервна система: аненцефалия, холопрозенцефалия, спина бифида, дефекти на коремната стена. След 12-тата гестационна седмица омфалоцелето, черният дроб и червата се намират извън коремната кухина.
Пъпна връв
Пъпната връв започва да се визуализира около 8-мата гестационна седмица. В началото тя е съвсем къса. С напредване на бременността нараства и достига окончателната си дължина около 28-мата гестационна седмица. Средната й дължина след този период е около 55 см. Пъпната връв съдържа три съда – две пъпни артерии и една пъпна вена – обвити в съединителна тъкан, наречена Вартонова пихтия.
В самото начало на ембрионалното развитие са налице две вени, но от 8-мата гестационна седмица ната-
тък, дясната претърпява обратно развитие. Около 9-та гестационна седмица пъпната връв придобива характерния си усукан вид. При ултразвуково изследване се проследяват инсерционните места на пъпната връв в плацентата за изключване на ципесто прикрепване, а в плода – за изключване
на дефекти на предна коремна стена.

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Higia

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber