Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Заекване

Здравейте, детето ми е на 2,4 м. и от около един месец забелязвам ,че заеква на първата дума от изречението. Ако й кажа да го повтори пак, но бавно го казва добре, но? Кога трябва да се обърнем към специалист и мога ли до тогава да правя аз нещо, с което да се опитаме да  отстраним проблема? Искам да кажа само ,че детето говори добре прави дълги изречения, всичко разбира и казва думи съвсем на място може да се проведе доста дълъг разговор с нея.
Благодаря!

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте, в случая на дъщеря ви вероятно се касае да т.нар. физиологично заекване или заекване на развитието, което се появява при част от децата във възрастта от 2 до 6 години. Езиковата система на децата в тази възраст се развива активно. Те научават все повече думи и овладява по-сложни изречения. Понякога обаче когато търсят точната дума, не знаят как да формулират изречението или са емоционално превъзбудени и бързат да споделят нещо, се случват удължавания в началото на думата (м-м-маймуна) или запъвания. Появата на тези проблеми е напълно естествена.
Как да реагирате вие в подобна ситуация?
• Не карайте детето да повтаря изказванията си, а се опитайте да ги перифразирате (А, искаше да кажеш, че ...). Така детето ще чуе правилния говорен модел, без да се чувства притеснено.
• Избягвайте постоянните критики и поправяния от рода на: "Говори по бавно" и "Поеми си въздух".
• Осигурете му спокойна семейна атмосфера. Опитайте се да намалите динамиката в семейния живот.
• Не изисквайте постоянно детето да говори прецизно и правилно по всяко време. Нека говоренето да е забавно и да носи радост.
• И най-важното говорете бавно на детето. Изградете си навик за това. Бавният и спокоен поток на речта ще подпомогне плавната реч на детето ви. То ще следва вашия модел.
Ако удължаванията или повторенията на първия звук (сричка) зачестят или са придружени от вторични съпътстващи прояви като мимики или гримаси, непривични жестове с ръцете и тялото, затруднено дишане, изпотяване, зачервяване, а говоренето се превърне в усилие за детето и е свързано със страх, смущение и притеснение, потърсете консултация с логопед.
Невена Илиева, 25.1.2012 г. 16:42:36

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber