Online school
Регистрирани потребители: 23202
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Как да приемаме критиките с усмивка?

Критиките не са нещо, което някой иска да чуе по свой адрес, защото ни карат да чувстваме, че сме сбъркали, че сме допуснали някаква грешка, а сме положили толкова много усилия и нерви в нещо. Само че не е лошо да се научим да приемаме критиките и да се възползваме от тях, за да подобрим нашето поведение. Лесно ни е да критикуваме, но е малко отчайващо, когато нас ни критикуват.


Но пък, ако критиката я прави някой, който не знае как се прави конструктивна критика, е малко трудно да не я приемем зле. Защото деструктивните критики автоматично се превръщат в обида, затова никой не може, а и не трябва да ги приема. Не трябва обаче и да влизаме в спорове щом получим подобен вид критика. Човекът, който отправя тази критика, губи нишката, ако го прави не по адекватния начин. И в такъв случай единственото, което ви остава в тази ситуация, е да ви мине покрай ушите. Не влизайте в играта, която ви се предлага, тоест не изпадайте в излишни оправдания и караници, защото така, вместо да се възползвате от самата критика и да извадите дивиденти от нея, вие ще попаднете в капана. Трябва да се обичате достатъчно, за да избегнете някой да нарани вашето самоуважение. Ако смятате, че критиките стават унизителни, обидни и подценяващи, не се колебайте да приключите разговора своевременно, но го направете по правилния и уважителен начин, не падайте на нивото на критикуващия и не връщайте обидата.

Няколко съвета за това, как да приемете конструктивната критика

Ако критиката е конструктивна, първото нещо е да си помислите, че човекът, който я прави, просто иска да ви помогне, само ви мисли доброто. Затова се въоръжете с търпение и изслушвайте с уважение това, което иска да ви каже. В този случай не изпадайте в словоизлияния в своя защита, не губете търпение и оставете човека да говори, за да може да цари спокойствие и да успеете все пак да вникнете в думите.
- Всеки може да научи нещо от всеки, както млади от стари, така и стари от млади. Добре асимилираната критика може да ви помогне да узреете в дадена насока и не е лошо да си дадете сметка за това колкото се може по-скоро.
- Следващата стъпка е да разсъдите добре нещата. Да обмислите всичко, което ви е казано и помнете – утрото е по-мъдро от вечерта, затова си вземете цялото време, което ви е необходимо.
- Възможно е да установите, че човекът, който ви е критикувал не е прав, но това не трябва да го мислите още от първия момент, за да не е това първосигналната ви реакция. Ако пък след като помислите малко стигнете до заключението, че критикуващият ви има право, трябва да действате. Направете си една самокритика и поправете поведението си. Помнете винаги това, че абсолютно всички допускат грешки в даден момент.
- За да понесете и да се възползвате от една критика, трябва да сте любезни и да осъзнавате грешките си, да съумеете да си дадете сметка, че и вие сте човек и като такъв не сте перфектна. И точно това, че не е перфектен прави човека толкова интересен. Не може да се претендира за перфектност и абсолютно никой не може да я изисква от вас.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber