Online school
Регистрирани потребители: 23202
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Активирайте сетивата на бебето и малкото дете

Това е етапът, в който трябва да отключим всички негови сетива, които ще му помагат в по-нататъшното му развитие.

Етапът от 0 до 6 месеца
Според психолози родителите трябва да бъдат много внимателни с бебчето в този период и с това какви стимули му отправят. Има бебета, които за изключително чувствителни и на тях не можем да им предлагаме повече от един стимул наведнъж (тоест, ако сте му пуснали музика, не му говорете едновременно с това или пък, ако му пеете, не го и люлейте едновременно с това). Детето само ще ви покаже кое как възприема и дали е от по-активните или от по-мързеливичките.

За да стимулирате допира на бебето: правете му масаж, давайте му предмети от различна материя. Докато правите лек масаж на бебчето, му говорете непрекъснато, казвайте му какво правите в момента.

Моториката: гъделичкайте и галете бебето, люлейте го във въздуха ту на едната страна, ту на другата и с различна скорост, приближавайте го до различни предмети и после го отдалечавайте от тях; правете „колело” с крачетата му; опъвайте ръчичките му нагоре и надолу, наляво и надясно

Слухът на бебето: пускайте тиха и приятна музика на бебето, можете да му пускате и различни звуци – на животни, на звънец, камбани и т.н., пейте му.

Зрението: показвайте на бебето цветни предмети с контрастни цветове и ги движете пред него, за да може да ги следва с очи, показвайте му снимки и книжки с картинки. Идеални за това са и всякакви играчки, които се движат и издават звуци в същото време.

Какво трябва да прави бебето в периода от 0 до 3 месеца:
Груба моторика
- Движи рязко ръцете и краката си
- Чувства се добре в поза по корем
- Задържа главичката си изправена
- Опитва се да се повдигне на лакти
- Прави опити да се обърне от една поза в друга

Фина моторика
- Следва предмет с очи
- Обръща глава като чуе звук, глас или някакъв шум
- Несъзнателно хваща ръчичките си

Когнитивна област
- Започва да различава гласове, хора, разстояния и големина на предмети
- Реагира с движение на цялото си тяло, когато види нещо привлекателно и прави усилие да го достигне с ръце
- Започва да се заглежда по движението на ръчичките си
- Показва наличие на по-дълготрайна памет

Социално развитие
- Усмихва се спонтанно, не задължително в отговор на някакъв стимул
- Успокоява се, когато го вземе на ръце и когато чуе гласа на майка си
- Отговаря с движение на цялото си тяло, когато види познато лице или чуе познат глас

Езикът
- Започва да гука
- Проявява различен тип плач
- Променя поведението, когато чуе определен звук

Какво трябва да прави бебето в периода от 4 до 6 месеца:
Груба моторика
- Обръща се от гръб по корем и обратното
- Заема седяща поза с опора или без

Фина моторика
- Интересно му е да гледа как падат предметите и ги хвърля целенасочено
- Държи биберона
- Достига и хваща предмет с ръка
- Играе с интерес с предмети, които издават звуци
- Удря два предмета един от друг
- Може да премества един предмет от едната ръка в другата

Социално развитие
- Усмихва се жизнерадостно и обича да гледа отражението си в огледалото
- Пляска с ръце, когато види някой друг да го прави
- Показва, че харесва или не харесва нещо чрез жестове
- Засилва се връзката мама-бебе
- Търси постоянно мама, за да играе с него

Когнитивна област
- Открива връзката причина-следствие повтаряйки определени игри
- Завърта съзнателно глава по посока на шум или глас
- Търси визуално предмети, които се движат бързо, разпознава онези, които са му познати
- Координира движението на ръцете и очите, за да достигне предмет

Езикът
- Издава звук за одобрение или отхвърляне на нещо

След като сме поставили стабилни основи за бъдещите познания и развитие на детето чрез всички негови сетива, трябва да продължим със стимулацията, чийто тип в общи линии зависи от възрастта и нивото на развитие на детето.

Периодът от 6 до 12 месеца
Между 8 и 9-месечна възраст бебетата са много подозрителни към всеки непознак, който видят и предпочитат да не го забелязват. Затова в този период е много важно да се погрижим за неговата социализация, за да се научи да общува. Трябва да го водим на различни места, да го запознаваме с хората от нашето обкръжение и изобщо да го подтикваме да общува. Ако видите, че детето не иска да направи нещо, не иска да бъде на място, от което го е страх, не го насилвайте, то само с времето ще преодолее този страх от непознатото и от хора, които не е виждало.
Периодът след деветмесечна възраст трябва да послветим и на стимулацията на езика. Бебето ще започне да издава звуци, които вие много бързо ще се научите да разпознавате и да тълкувате тяхното значение. Когато мъничето се обръща към вас и се опитва да ви каже или покаже нещо, проявете внимание, говорете му, сякаш водите диалог с него, така то ще се научи да общува и много скоро ще разбере, че езикът служи за комуникация, за да изрази своите нужди, които досега е показвало само чрез плач или жестове.

Когато навърши годинката
На една годинка детето вече спи по-малко, храненето му се порменя – постепенно минава на обща храна, плаче доста, защото вече има много повече стимули от преди – има повече контакти с деца, водим го на повече места, по-социално е; много е активно, иска всичко да види и да пипне.
Сега е времето, когато родителите трябва да установят определени граници и правила, да организират ефективно ежедневието на мъничето. Трябва да предлагаме игри и занимания на детето, всяко занимание е добре да не е прекалено продължително, защото детето все още се изморява бързо и лесно. Например за вкъщи можете да определите един кът за детето, в който то да извършва определени занимания – сяда на столчето, давате му точно определени играчки, стимулиращи едно и също умение. Същото е и навън – можете да отидете в парка, за да стимулирате движението на ръцете и краката и координацията им, например чрез игра с топка или друго.
На годинка и половина вече можете да го водите и в специални центрове за деца, предлагащи различни занимания и забавления за тях. Така мъничето постепенно ще развива своята социализация, ще са научи да споделя, да уважава желанията на околните и изобщо да общува ефективно.
В този период детето вече започва да различава едната си ръка от другата, тоест то ще предпочита да прави някои неща с едната, други с другата – ще видите как, когато му дадете някакъв предмет, ще го вземат с дясната ръка и после ще го прехвърлят в лявата. Давайте на детето да хваща по-големи и дълги предмети, за да стимулира физическата си сила.
Според специалисти по ранна стимулация, движението е най-важният стимул за развитието на мозъка, особено през първата година. Стимулацията, която се дава чрез движенията е комплексна, от една страна стимулираме стойката на детето, фината моторика, координацията, нбатискът и силата, от друга – чувството за равновесие, позицията на тялото и пространствената ориентация.

Етапът между втората и третата година
Според психолози, когато детето стане на две години става най-активно, тъй като това е периодът, в който то започва да се бори за своята независимост. Детето започва да се движи повече, да скача, да експериментира с движенията и естетсвено това е и периодът, в който трябва да си отваряме очите на четири, защото мъниците ще падат доста.
Колкото до езика, двегодишното дете се опитва вече да комуникира с думи и постепенно изоставят жестовете и откъслечните срички и звуци. На този етап, всяко дете е различно – някои ще използват повече думи от други и това е не само генетично заложено, но и се дължи


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber