Online school
Регистрирани потребители: 23148
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Активирайте сетивата на бебето и малкото дете

Това е етапът, в който трябва да отключим всички негови сетива, които ще му помагат в по-нататъшното му развитие.

Етапът от 0 до 6 месеца
Според психолози родителите трябва да бъдат много внимателни с бебчето в този период и с това какви стимули му отправят. Има бебета, които за изключително чувствителни и на тях не можем да им предлагаме повече от един стимул наведнъж (тоест, ако сте му пуснали музика, не му говорете едновременно с това или пък, ако му пеете, не го и люлейте едновременно с това). Детето само ще ви покаже кое как възприема и дали е от по-активните или от по-мързеливичките.

За да стимулирате допира на бебето: правете му масаж, давайте му предмети от различна материя. Докато правите лек масаж на бебчето, му говорете непрекъснато, казвайте му какво правите в момента.

Моториката: гъделичкайте и галете бебето, люлейте го във въздуха ту на едната страна, ту на другата и с различна скорост, приближавайте го до различни предмети и после го отдалечавайте от тях; правете „колело” с крачетата му; опъвайте ръчичките му нагоре и надолу, наляво и надясно

Слухът на бебето: пускайте тиха и приятна музика на бебето, можете да му пускате и различни звуци – на животни, на звънец, камбани и т.н., пейте му.

Зрението: показвайте на бебето цветни предмети с контрастни цветове и ги движете пред него, за да може да ги следва с очи, показвайте му снимки и книжки с картинки. Идеални за това са и всякакви играчки, които се движат и издават звуци в същото време.

Какво трябва да прави бебето в периода от 0 до 3 месеца:
Груба моторика
- Движи рязко ръцете и краката си
- Чувства се добре в поза по корем
- Задържа главичката си изправена
- Опитва се да се повдигне на лакти
- Прави опити да се обърне от една поза в друга

Фина моторика
- Следва предмет с очи
- Обръща глава като чуе звук, глас или някакъв шум
- Несъзнателно хваща ръчичките си

Когнитивна област
- Започва да различава гласове, хора, разстояния и големина на предмети
- Реагира с движение на цялото си тяло, когато види нещо привлекателно и прави усилие да го достигне с ръце
- Започва да се заглежда по движението на ръчичките си
- Показва наличие на по-дълготрайна памет

Социално развитие
- Усмихва се спонтанно, не задължително в отговор на някакъв стимул
- Успокоява се, когато го вземе на ръце и когато чуе гласа на майка си
- Отговаря с движение на цялото си тяло, когато види познато лице или чуе познат глас

Езикът
- Започва да гука
- Проявява различен тип плач
- Променя поведението, когато чуе определен звук

Какво трябва да прави бебето в периода от 4 до 6 месеца:
Груба моторика
- Обръща се от гръб по корем и обратното
- Заема седяща поза с опора или без

Фина моторика
- Интересно му е да гледа как падат предметите и ги хвърля целенасочено
- Държи биберона
- Достига и хваща предмет с ръка
- Играе с интерес с предмети, които издават звуци
- Удря два предмета един от друг
- Може да премества един предмет от едната ръка в другата

Социално развитие
- Усмихва се жизнерадостно и обича да гледа отражението си в огледалото
- Пляска с ръце, когато види някой друг да го прави
- Показва, че харесва или не харесва нещо чрез жестове
- Засилва се връзката мама-бебе
- Търси постоянно мама, за да играе с него

Когнитивна област
- Открива връзката причина-следствие повтаряйки определени игри
- Завърта съзнателно глава по посока на шум или глас
- Търси визуално предмети, които се движат бързо, разпознава онези, които са му познати
- Координира движението на ръцете и очите, за да достигне предмет

Езикът
- Издава звук за одобрение или отхвърляне на нещо

След като сме поставили стабилни основи за бъдещите познания и развитие на детето чрез всички негови сетива, трябва да продължим със стимулацията, чийто тип в общи линии зависи от възрастта и нивото на развитие на детето.

Периодът от 6 до 12 месеца
Между 8 и 9-месечна възраст бебетата са много подозрителни към всеки непознак, който видят и предпочитат да не го забелязват. Затова в този период е много важно да се погрижим за неговата социализация, за да се научи да общува. Трябва да го водим на различни места, да го запознаваме с хората от нашето обкръжение и изобщо да го подтикваме да общува. Ако видите, че детето не иска да направи нещо, не иска да бъде на място, от което го е страх, не го насилвайте, то само с времето ще преодолее този страх от непознатото и от хора, които не е виждало.
Периодът след деветмесечна възраст трябва да послветим и на стимулацията на езика. Бебето ще започне да издава звуци, които вие много бързо ще се научите да разпознавате и да тълкувате тяхното значение. Когато мъничето се обръща към вас и се опитва да ви каже или покаже нещо, проявете внимание, говорете му, сякаш водите диалог с него, така то ще се научи да общува и много скоро ще разбере, че езикът служи за комуникация, за да изрази своите нужди, които досега е показвало само чрез плач или жестове.

Когато навърши годинката
На една годинка детето вече спи по-малко, храненето му се порменя – постепенно минава на обща храна, плаче доста, защото вече има много повече стимули от преди – има повече контакти с деца, водим го на повече места, по-социално е; много е активно, иска всичко да види и да пипне.
Сега е времето, когато родителите трябва да установят определени граници и правила, да организират ефективно ежедневието на мъничето. Трябва да предлагаме игри и занимания на детето, всяко занимание е добре да не е прекалено продължително, защото детето все още се изморява бързо и лесно. Например за вкъщи можете да определите един кът за детето, в който то да извършва определени занимания – сяда на столчето, давате му точно определени играчки, стимулиращи едно и също умение. Същото е и навън – можете да отидете в парка, за да стимулирате движението на ръцете и краката и координацията им, например чрез игра с топка или друго.
На годинка и половина вече можете да го водите и в специални центрове за деца, предлагащи различни занимания и забавления за тях. Така мъничето постепенно ще развива своята социализация, ще са научи да споделя, да уважава желанията на околните и изобщо да общува ефективно.
В този период детето вече започва да различава едната си ръка от другата, тоест то ще предпочита да прави някои неща с едната, други с другата – ще видите как, когато му дадете някакъв предмет, ще го вземат с дясната ръка и после ще го прехвърлят в лявата. Давайте на детето да хваща по-големи и дълги предмети, за да стимулира физическата си сила.
Според специалисти по ранна стимулация, движението е най-важният стимул за развитието на мозъка, особено през първата година. Стимулацията, която се дава чрез движенията е комплексна, от една страна стимулираме стойката на детето, фината моторика, координацията, нбатискът и силата, от друга – чувството за равновесие, позицията на тялото и пространствената ориентация.

Етапът между втората и третата година
Според психолози, когато детето стане на две години става най-активно, тъй като това е периодът, в който то започва да се бори за своята независимост. Детето започва да се движи повече, да скача, да експериментира с движенията и естетсвено това е и периодът, в който трябва да си отваряме очите на четири, защото мъниците ще падат доста.
Колкото до езика, двегодишното дете се опитва вече да комуникира с думи и постепенно изоставят жестовете и откъслечните срички и звуци. На този етап, всяко дете е различно – някои ще използват повече думи от други и това е не само генетично заложено, но и се дължи


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber