Online school
Регистрирани потребители: 23202
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Тоалетът на бебето

След като майката и бебето се приберат от болницата започва същинското опознаване помежду им. Именно тогава майката се сблъсква с трудностите и в началото е все още плаха, защото се притеснява, че мъничето е прекалено „чупливо”. Само че, нито бебето е толкова крехко, колкото изглежда, нито пък е и толкова лесно да правим ежедневния му тоалет, тъй като трябва да внимаваме за много неща. С постоянство и повишено внимание обаче, се постига един прекрасен синхрон между майката и бебето и те започват да се чувстват много приятно правейки тоалета на мъничето.
Ежедневният тоалет на бебето е много важен и необходим и не само, защото ще го поддържа свежо и чисто, а защото спомага за неговото добро здраве и правилно развитие.

Ежедневната грижа за малкото бебе

Тоалетът на малкото бебе се състои от няколко стъпки, които в съвкупност допринасят изключително много за това мъничето да се чувства добре и да бъде в добро здраве. Ще се опитаме да разсеем някои съмнения относно хигиената на бебето.

Къпането

И така, нека температурата на помещението, където ще къпете бебчето да не е повече от 25 градуса, защото би станало непоносимо. Освен това идеята на къпането не е да изнежим мъничето, а да го каляваме и да поддържаме неговата хигиена и здраве.
Понеже мъничетата се страхуват много от къпането и в началото вероятно ще плачат много, ще трябва да се погрижите и за психологическата част на къпането, а именно да го направите едно приятно изживяване, изпълнено с нежност и любов. Не напразно, подобно на кърменето, къпането също е една прекрасна възможност да заздравим дълбоката ни връзка с детето.

Кога и как?
Обикновено бебчето се къпе вечер преди последното или предпоследното хранене, в спокойна обстановка и с продължителност не повече от 10-15 минути. Бебето се къпе всеки ден поне до навършването на 6 месеца, а най-добре до една годинка. След това можете да започнете през ден, като косата можете да миете два пъти седмично.
За къпането на бебчето са ни необходими ваничка, подходяща козметика, мека гъбка и хавлия за след къпането.
Бебето се придържа в полулегнало положение, а когато вече може да седи, в седнало положение. За да не се подхлъзне можем да постиламе и хавлиена кърпа на дъното на ваничката. Новороденото е добре да не къпем с шампоан през първите няколко седмици докато кожата му свикне с условията на средата, сапуна, който ще използваме, трябва да бъде специално предназначен за новородени. Може през първата седмицата да не използваме гъбката, а да мием мъничето само с ръка, за да не раздразним чувствителната му кожа.
Играчките за баня трябва да са неотлъчна част от къпането. Това са обикновено гумени играчки или специални непромокаеми книжки, специално предназначени за къпането. Те ще спомогнат за успокояването на бебето и ще отвлекат вниманието му, за да не плаче докато го къпем.

Грижа за кожата на бебето

След къпане грижата е по-голяма
Както знаем, кожата на бебетата е много по-суха и по-предразположена към изсушаване, в сравнение с тази на възрастните. Именно заради това е от изключителна важност да поддържаме кожата му с хидратиращи кремове и лосиони, особено веднага след като го изкъпем. Така че, освен, че трябва да внимаваме с козметичните продукти за самото къпане, трябва да подберем много обстойно и тези за след банята, които трябва да са специално предназначени за новородени и да са хидратиращи.

Масажът е жизнено важен за малкото бебе
Обикновено масажите за бебето се препоръчват веднага след като мъничето навърши 2-3 месеца. За целта е добре да си набавим бебешко олио, което е много подходящи за тази цел. То трябва да е специално предназначено за бебета и също да има предпазващ от изсушаване ефект. Масажът е нещо много деликатно и трябва да се прави много внимателно. За да го правите правилно, трябва да се консултирате в педиатъра, за точни напътствия.

При всяка смяна на пелените
Пелените на бебето трябва да се сменят на всеки 3-4 часа, а ако се налага и по-често. Хубаво е да измиваме зоната около пелените с чиста топла вода или да я почистваме с гъба, напоена с вода. Това обаче не трябва да се прави след всяка смяна, защото може да доведе до раздразнение и изсушаване на кожата. За почистването на зоната на пелените се използват хидратиращи мокри кърпички, предназначени за бебета. Внимателно почиствайте всички гънки на мъничето. Хубаво е да си набавим кремове и други продукти против подсичане, за да предпазим малкото. Продуктите трябва да поддържат зоната на пелените суха и здрава. Същия ефект трябва да имат и пелените за еднократна употреба, които ще ползвате – те трябва да имат силно абсорбиращ ефект.

Грижа за пъпчето

Пъпчето се почиства със спирт и върху него се поставя стерилна марля, която трябва да се сменя всеки ден в продължение на поне три дни. Обикновено пъпният остатък изсъхва за около една седмица или малко повече и пада сам. Това, че пъпчето не е паднало не нзачи, че не трябва да къпете бебето, просто трябва да бъдете много внимателни с тази зона. Можете да слагате специална лепенка, с която обаче ще трябва много да внимавате, тъй като при махането й можете да нараните кожата на бебето. Достатъчно е пъпчето да бъде почиствано веднъж дневно, обикновено след баня. Почиствайте го леко със спирт и след това нанасяйте антибиотична пудра.

Грижа за ушите

Задължително подсушавайте добре ушите след къпане, това е достатъчно за деня. за новороденото можете да не използвате клечки за уши, а само памук. Навийте го на фитилче и старателно подсушавайте ушната мида и съвсем леко навътре, за да не нараните ухото. След няколко седмици можете да си набавите и специални клечки за учи с ограничител. Можете да навивате на тях допълнително памуче, за да сте сигурни, че няма да се нарани ухото на бебето.

Грижа за очите

Добре е да почиствате очите на малкото два пъти дневно. За целта ще ви трябва памуче или памучно парцалче, като е добре да използвате различни за всяко око, за да не се разнасят бактерии от едното на другото. Напоявайте парцалчето с чиста, топла вода и много внимателно, без да натискате, почиствайте очите в посока от вътрешния им ъгъл към външния.

Почистване на нослето

За целта ще ви трябва физиологичен разтвор и памук. Сложете мъничето да легне удобно по гръб и внимателно почиствайте с памучето. Бебето трябва да диша свободно, за да се чувства добре, така че почиствайте нослето два пъти дневно или когато се налага. Внимавайте – за почистването на носа не използвайте клечки с памук, защото можете да нараните нежната носна кухина на бебето.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Коментари на сайта www.deteto.info
Във връзка със зачестилите коментари, които биха могли да бъдат погрешно или двузначно разбрани, бихме искали да уточним няколко неща:

1. Одобряваме всички коментари, които се публикуват на сайта и съответно те стават видими. Правим това, за да не създаваме цензура и да не ограничаваме потребителите на.
2. Целта ни е да превърнем Deteto.info в свободно място, в което родителите да имат възможността необезпокоявано да четат и коментират всички материали.
3. Стараем се да публикуваме проверени и редакторки материали с ясен произход и плътно заставаме зад текстовете си. Но екипът ни не се ангажира със съдържанието и достоверността на коментарите към статиите.
Deteto.info Info, 03.1.2012 г. 12:56:08

Линола фет крем и Линола фет- масло за баня
Здравейте на всички настоящи и бъдещи родители.
Аз съм една млада майка на 24 г. и искам да споделя моето мнение за сухата кожа при децата.
Както всеки знае при бебета и не са те, редовното къпане обезмаслява кожата и я изсушава, което може да доведе до различни проблеми.
Моята педиатърка ми изписа два продукта- Линола фет крем и Линола фет- масло за баня.
Бях малко скептична, но след като започнах да го използвам се уверих, че наистина тези продукти са със страхотен ефект- омазняващ и запозващ водата във кожата.
Разрових се в интернет и видях, че са немски продуктите на фирмата на Dr Wolff- тяхното съдържание е - свинска мас причистена без белтъци ( по този начин се избягват алергийте), ланолин, вазелин и киселини които се намират нормално в кожата на хората.
И двата продукта се прилагат от първия ден на раждането, т.е . няма възрастова граница.
Надявам се, че бях полезна с нещо поне за един родител.
Естела Атанасова, 30.12.2011 г. 08:46:02

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber