Online school
Регистрирани потребители: 23148
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Детето трябва да има приятели и да се научи да бъде приятел

На тримесечна възраст, когато бебето започва да открива, че светът не се състои само от ръцете на мама, то ще започне да търси друга алтернатива за общуване. Най-вероятно първите приятели на вашето дете са били куклите или някаква друга играчка. Тогава то е искало да бъде винаги заедно със своя приятел, да го гушка, да го хвърля, да игае с него. Но времето минава и бебчо започва да усеща нуждата да общува не само с мама, татко, баба, дядо и братчето. То ще бъде очаровано, когато се намира в компанията на негови връстници. Това обикновено се случва на около шест месеца, когато и социалните му контакти започнат да се увеличават.

Първите няколко години на детето имат фундаментално значение за неговата социализация, това е времето, когато то се учи да бъде приятел и да печели приятели.

Етапите на приятелствата на детето
Бебето, което играе малко или играе все самичко, може да развие проблем при адаптирането си в различна обстановка и в заобикалящат го среда. Затова е от съществено значение семейството да стимулира детето да бъде със свои връстници. Родителите трябва да стимулират детето да споделя определен период от деня с други малчугани на неговата възраст.
На една годинка детето ще обича много да играе със свои връстници. Ще иска да ги „изследва”, да пипа косите им, лицата им и естествено ще се залисва повече по техните играчки, отколкото по своите.
Първият сравнително осъзнат приятел на вашето мъниче ще се появи на около две годинки. То ще играе в детската градина, в парка, в градинката, а вкъщи ще има „въображаем приятел”. В този случай не трябва да се притеснявате, защото това е начинът на много деца да задоволят своите илюзии. На тази възраст детето свободно борави със своята креативност, воля и авторитет. В този период детето ще общува показвайки онова, което е видяло и възприело от останалите.
„Въображаемият приятел” - Обикновено „въображаемият приятел” бива изместен от истински на около три-четири години, когато детето тръгне на детска градина, ако до тогава не е ходило. Там неговият социален живот ще се обогати много. Детето ще се запознае не само с нови деца, но и ще сподели времето си и с други възрастни освен вас. С всички тях детето трябва да сподели правилата и нормите, типични за детското заведение. това ще бъде един нов свят, които то трябва да проучи, а независимостта му в него ще има по-големи ограничения.

След около 5-6-годишна възраст общуването на детето ви няма да бъде само споделяне на играчки с останалите. То ще започне да споделя и опита и преживяванията си, знанията и емоциите си. На тази възраст детето вече ще бъде готово да приеме и спазва правилата на съжителството. Би могло да има истински приятели, а които да иска да прекарва времето си.

На 7-8 години детето ще се научи да си взаимодейства и да помага на останалите. Все още ще спори за някоя играчка или игра, но вече ще е придобило и умението да отстъпва и да проявява толерантност.  Детето ще бъде по-разбрано и ще се опитва да разрешава конфликтите и проблемите си самичко.

Приятелствата учат, възпитават и карат детето вътрешно да израстне. за да може детето да се научи да бъде приятел и да има приятели, трябва да се намесят и родителите. Основите на това се поставят ’къщи, с правилата за съжителство между членовете на семейството, където няма място за дискриминация, агресия, различия или егоизъм. Нашето отношение с хората и към детето ще бъде винаги примерът, който малчуганът ще следва във своите лични връзки.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber