Online school
Регистрирани потребители: 23148
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Ръчичките не трябва да им „пречат”

Още със ставането едногодишният мъник се впуска в ежедневните си занимания – „подрежда” дрехите в гардероба или по-точно извън него, „предекорира” стените с фулмастер, всичко, което намери у дома, си е негово и се слага в специална купчина, която, когато стане много висока пада и мъника започва да строи наново. Е, да, може би вашият едногодишен мъник не е същинско ангелче, но по-важното заключение в случая е, че всички тези неща, които прави развиват фината моторика. Така че вие може да сте много ядосани от безпорядъка, който може да сътвори вашият малчуган, но трябва и да се радвате, защото това показва, че психомоторното развитие на детето върви добре.

Развитие стъпка по стъпка
За да може детето да развие фината моторика, трябва първо да овладее т.нар. груба моторика, тоест уменията свързани с равновесието, умението за ходене, тичане, хвърляне и хващане на топка. Това ще даде основата на детето, за да може в последствие да използва ръцете си с по-голяма прецизност и по логичен начин.
Уменията на детето, свързани с фината моторика, са винаги свързани и с възприемането и на други умения.
Много полезно за детето е да рисува и да си играе с глина или пластелин. Няма значение, че рисунките приличат по-скоро на неразбираема драсканица, тези негови първи опити да рисува ще му помогнат много за бъдещото развитие на фината му моторика. За целта трябва само да осигурим всякакви пособия за рисуване на мъника и да го оставим да твори.

Един бърз процес
Периодът от една до две години е един от етапите от живота на детето, в който то напредва най-интензивно, също и що се отнася до фината моторика.

Как да стимулираме детето?
- Най-добрата форма да улесним развитието на детето на детето е да му дадем известна доза самостоятелност, тоест трябва да сме наблизо във всеки един момент, да сме нащрек, но да оставим детето да се учи само и да не правим нещата вместо него.
- Когато децата видят нещо, което им харесва, не трябва веднага да тичаме да му го донесем. Когато мъникът има по-голям интерес към предмета, то прави повече усилия да стигне до него, оттам напряга повече мускулите си, не е препоръчително да им даваме всичко наготово в ръцете.
- Позволявайте на детето да си играе с водата, когато се къпе, не му забранявайте дори да си играе с храната – различните повърхности и форми на плодовете и зеленчуците например, освен че стимулират усещанията на детето, се отразяват добре и на уменията да координира движенията на ръцете.

Игри у дома

Картонените кутии
Картонените кутии с различни големини са много леки и удобни и съответно са много подходящи за игра. Играта се състои в това детето да слага кутиите една върху друга или да им отваря капаците и да ги пъха една в друга. На същия принцип се предлагат подобни играчки и в специализираните магазини. Ако детето е усвоило вече тези умения, можем да направим друго – да опаковаме картонените кутии с цветна хартия и да му предложим да ги разопакова самичко. Ако детето все още няма това умение, не се безпокойте, а изчакайте известно време, след няколко опита мъникът ще са научи сам.

Зърнената закуска става и за игра
Изсипете малко от зърнената закуска в една паничка и пригответе още една празна. Подканете мъника да взима „топчетата” зърнена закуска едно по едно и да ги премества в другата купа.

Всичко на мястото си
На една-две години мъникът все още може да възприема подреждането като забавление, а не задължение. Можете да му кажете да прибере обувките си в шкафа, да занесе шишето с водата в кухнята, да събере играчките в кутията и т.н.

Какво научава детето от игрите с конструкции?
Благодарение на тези игри детето стимулира пространсвената си ориентация. В началото детето манипулира отделните части, като ги слага една в друга или като ги отделя една от друга. В последствие започва да ги захваща една за друга, за да строи различни реалистични предмети.
На две години детето не може още да прави конструкции, а само поставя частите на пода, реди ги една до друга. Така постепенно детето ще се научи да различава частите по размера и цвета им и да ги свързва помежду им

Откривайки своите умения
Малко по малко детето ще започне по-прецизно да координира движенията на ръцете и пръстите си със зрението и тогава ще се увеличи трудността на играта – това ще му помогне да възприеме основни умения:
- Ще научи основни пространствени концепции като обем и геометрични форми
- Приближава се до математиката – дава си сметка, че две малки блокчета се равняват на едно голямо и, че едно и едно прави две
- Стойте до детето, но без да му показвате вие нови неща, които то още не е усвоило, оставете го да се учи самичко. Помагайте му само, ако има нужда и само поиска това.


 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber